Hírek

Nem lesz többé mentális betegség a transzneműség

Megjelent a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának sorrendben 11. hivatalos változata, amely a mentális betegségek közül törli a transzszexualizmust és a transzvesztitizmust.

 

Ezentúl a “Szexuális egészséggel kapcsolatos állapotokat” tartalmazó 17. fejezetben szerepel majd a transzneműség, “Nemi inkongruencia” néven.

A hivatalosan bejelentett változatról 2019-ben fog szavazni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlése, ezt követően várhatóan 2022-ben léphet hatályba az új osztályozás.

A változásért itthon a Háttér Társaság is küzdött, éveken keresztül szerveztek Magyarországon programokat az ehhez kapcsolódó nemzetközi kampány keretében. Itt érdemes megemlíteni, hogy az Ipsos közvéleménykutató tavalyi felmérése szerint egyébként a magyarok 48 százaléka támogatja, hogy egy transznemű ember házasságot köthessen a születési nemével azonos nemű személlyel.

A bürokratikus, lassan döntő WHO ügymenetét megelégelve két éve Dánia már bejelentette, hogy ők nem várják meg a világszervezet lépését, és inkább saját hatáskörben nem kezelik a jövőben mentális betegségként a transzneműséget.

 

(Háttér Társaság)

 


Hogy milyen nehézségekkel kénytelenek szembenézni a transznemű személyek, arról az Oscar-díjas chilei film, az Egy fantasztikus nő főszereplője, Daniela Vega mesélt, vagy épp az amerikai énekes Jaimie Wilson.

 

 

Previous post

Békésen zajlott az idei pride Kijevben

Next post

Nyálcsorgató - A vörös modell