Hírek

Nem lesz többé mentális betegség a transzneműség

Megjelent a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának sorrendben 11. hivatalos változata, amely a mentális betegségek közül törli a transzszexualizmust és a transzvesztitizmust.

 

Ezentúl a “Szexuális egészséggel kapcsolatos állapotokat” tartalmazó 17. fejezetben szerepel majd a transzneműség, “Nemi inkongruencia” néven.

A hivatalosan bejelentett változatról 2019-ben fog szavazni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlése, ezt követően várhatóan 2022-ben léphet hatályba az új osztályozás.

A változásért itthon a Háttér Társaság is küzdött, éveken keresztül szerveztek Magyarországon programokat az ehhez kapcsolódó nemzetközi kampány keretében. Itt érdemes megemlíteni, hogy az Ipsos közvéleménykutató tavalyi felmérése szerint egyébként a magyarok 48 százaléka támogatja, hogy egy transznemű ember házasságot köthessen a születési nemével azonos nemű személlyel.

A bürokratikus, lassan döntő WHO ügymenetét megelégelve két éve Dánia már bejelentette, hogy ők nem várják meg a világszervezet lépését, és inkább saját hatáskörben nem kezelik a jövőben mentális betegségként a transzneműséget.

 

(Háttér Társaság)

 


Hogy milyen nehézségekkel kénytelenek szembenézni a transznemű személyek, arról az Oscar-díjas chilei film, az Egy fantasztikus nő főszereplője, Daniela Vega mesélt, vagy épp az amerikai énekes Jaimie Wilson.

 

 

Vibe Papa tribal footer banner
Previous post

Békésen zajlott az idei pride Kijevben

Next post

Nyálcsorgató - A vörös modell