Itthon

Nem kérte Orbán Viktor a szivárványzászlót, pedig vittek is neki egyet

fotó: Budapest Pride

 

Amikor Orbán Viktor a nemrég elfogadott, orosz mintára készült – de annál jóval szigorúbb – homofób propagandatörvény miatt magyarázkodott a német sajtónak, azt találta nyilatkozni, hogy a szivárványzászló Budapesten az utcakép része. Civil szervezetek ezért készségesen vittek is egyet a Miniszterelnökségre, hogy a Karmelita kolostorra is kifüggesszék. A hivatal azonban nem vette át a zászlót, a Budapest Pride és a Háttár Társaság ezért kénytelen elpostázni nekik. Mint ahogy a szervezők az alábbi videóban elmesélik, a szivárványzászló akkora zavart okozott a Miniszterelnökségen, hogy egy készenléti rendőrt küldtek a fogadására.

 

 

“A szivárványszín zászló hozzátartozik Budapest utcaképéhez” – mondta a miniszterelnök a német sajtónak. A kezdeményező civil szervezetek szerint is fontos az, hogy hivatalok, állami intézmények is nyilvánosan álljanak ki az LMBTQ emberek mellett. A most zajló Budapest Pride Fesztivál tökéletes alkalom arra, hogy a kormányzat egyértelművé tegye: valóban kiáll az LMBTQ emberek jogai mellett.

A miniszterelnök külföldön magyarázkodik: míg a magyar közrádióban megüzeni, hogy “a homoszexuálisok hagyják békén a gyerekeinket”, addig a német lapoknak azt bizonygatja, hogy ő a “homoszexuális fickók jogait védi”, illetve “ő a jogok harcosa, aki egy szabadságharcos volt a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitást még büntették.” Orbán Viktor egyébként egy évvel azután jött világra, hogy a homoszexualitás büntetőjogi üldözése Magyarországon megszűnt.

Arról semmilyen forrást nem találni, hogy Orbán Viktor valaha is kiállt volna az LMBTQ emberek jogai mellett: 2003-ban nem szavazta meg az LMBTQ embereket a hátrányos megkülönböztetéstől és zaklatástól megvédő egyenlő bánásmódról szóló törvényt, sem 2007-ben, sem 2009-ben nem szavazta meg az azonos nemű párok számára jogokat biztosító bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt. Megszavazta viszont 2011-ben az azonos nemű párok házasságának tilalmát tartalmazó Alaptörvényt, ahogy 2013-ban az Alaptörvénybe a család kirekesztő fogalmát beíró negyedik alaptörvény-módosítást is, valamint megszavazta 2020 őszén az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetését, és néhány héttel később megszavazta a nem házas személyek örökbefogadásának korlátozását.

Az viszont egyértelmű, hogy a Fideszes államtitkárok, politikusok, párttagok számára az egyetlen elfogadott út a mai napig a bujkálás, a hazugság és a látszatházasság. Komolyan megkérdőjelezhető az, tett-e valaha bármit Orbán Viktor az LMBTQ emberekért, ha 30 év alatt még annyit sem tudott elérni, hogy legalább a saját pártjának tagjai őszinte, boldog és teljes életet élhessenek. Orbán Viktor valótlan állításainak részletes cáfolata olvasható a Háttér Társaság honlapján.

A szivárványszínű zászló kitűzése egy szimbolikus gesztus, amely nem tüntetné el varázsütésre az LMBTQ emberek jogainak és szabadságának rendszerszintű aláásását. Azonban egy miniszterelnök felé alapvető elvárás, hogy az országának egészét képviselje, ebbe minden kisebbséget beleértve. Ezért is küld rendszeresen meghívót a Budapest Pride Orbán Viktornak a fesztivál megnyitó ünnepségére, illetve a felvonulásra, ám a miniszterelnök eddig mindig egyéb elfoglaltságokra hivatkozott. Ha valóban olyen elkötelezett az LMBTQ jogok “aktív védelme” mellett, mint ahogy azt állítja, úgy a Budapest Pride és a Háttér Társaság kezdésnek üdvözölné, ha a miniszterelnök is csatlakozna a Főváros, Újbuda, Zugló és Erzsébetváros kiállásához, és kitűzné a szivárványzászlót Miniszterelnökség épületére.

„Az elmúlt hetekben több gyűlölet-bűncselekményt is elkövettek LMBTQI emberek és támogatóik ellen: az LMBTQ-ellenes putyini propagandatörvénynek sajnos további kézzelfogható hatásai is lesznek. Az állam feladata az itt élők védelme. Az ilyen erőszakos támadások, gyűlölet-bűncselekmények megelőzése prioritás kellene legyen, ehelyett azonban a kormány olyan törvényeket hoz és olyan nyelvezetet használ, amely megbélyegzi az LMBTQI embereket, és elfogadhatóvá teszi az őket érő erőszakot és hátrányos megkülönböztetést”

– mondta el Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

 

 

Derültséget okozott, hogy állítása szerint Orbán Viktor harcolt a melegekért

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb