Nagyvilág

Nem írta alá a ghánai elnök az LMBTQ-ellenes törvényt

 

A világ egyik leghomofóbabb törvényjavaslatát fogadta el Ghána parlamentje nemrég, azonban Nana Akufo-Addo elnök még nem írta azt alá – írja a BBC.

A parlament február 28-án fogadta el a törvényjavaslatot, amely szerint akár három év börtönbüntetés is kiszabható azonos neműek közötti szexuális kapcsolatért. Az „LMBTQ propaganda” terjesztéséért vagy a közösség támogatásáért akár 5 év börtön is járhat a törvény szerint.

A törvényt támogató képviselők szerint az elnöknek mihamarabb alá kellene írnia a dokumentumot. „Az elnöknek aszerint kellene cselekednie, amit egy tavalyi vallásos rendezvényen mondott, hogy sosem fogja legalizálni az azonos neműek házasságát, és alá kell írnia a törvényt” – nyilatkozta egyikük.

Az elnökre ugyanakkor nyomást gyakorolt a pénzügyminisztérium, amely szerint az ország mintegy 3,8 milliárd dollárnyi világbanki segítségtől esne el, ha a törvény bevezetésre kerül.

Ghána tavaly jelentős gazdasági krízisbe került, amely miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségét kérte. A pénzügyminisztérium szerint félő, hogy ha további támogatásoktól esik el az ország, az jelentősen hátráltatni fogja a gazdaság felépülését.

A törvényjavaslatot emberi jogi szervezetek támadták meg, így jelenleg a legfelsőbb bíróságnak kell arról döntenie, hogy a tartalma nem ütközik-e Ghána alkotmányába. Akufo-Addo ennek apropóján úgy nyilatkozott, hogy „ilyen körülmények között mindannyiunknak az lenne a legjobb, ha elhalasztanánk [az aláírást], és megvárnánk a bíróság döntését, mielőtt bármilyen lépést tennénk”.

A szintén afrikai Ugandában tavaly fogadták el a világ egyik legszigorúbb homofób törvényét, ami alapján egyes esetekben akár halálbüntetés is kiszabható.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin