HírekPride

“Nem hagyjuk, hogy agresszív radikálisok megfélemlítsenek bennünket” – Budapest Pride felvonulás ma délután

 

Tavaly a Budapest Pride megmutatta, hogy a felvonulás békés, elfogadó, befogadó közösségét nem lehet kordonok mögé kényszeríteni. Idén sem lesz ez másként: a menethez bárki, bármikor csatlakozhat, aki egyetért a rendezvény céljaival. Ahogy a szervezők írják:

“Nem hagyjuk, hogy agresszív radikálisok megfélemlítsenek bennünket, büszkék vagyunk arra, hogy hosszú évek küzdelmeinek köszönhetően mára egyértelművé vált: nem a békés felvonulókat, hanem az agresszív radikális zavargókat kell elszeparálni.”

A mai napon tehát kordonok nélkül, szabadon lehet majd vonulni. Mindez köszönhető többek közt a rendőrségnek, akik a tavalyi évhez hasonlóan idén is élő erővel biztosítják a menetet. Mellettük 300 menetkísérő ügyel, akik elsősorban arról gondoskodnak, hogy valóban bárhol lehessen csatlakozni a menethez, vagy el lehessen hagyni azt. A szórványosan várható ellentüntetők miatt néhány pontot érdemes lehet elkerülni, ezeket a Budapes Pride honlapján a térképen külön is jelölték.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kamerás jogi megfigyelők gondoskodnak arról, hogy az esetleges szabálysértések, bűncselekmények rögzítésre kerüljenek, és eljárások induljanak miattuk. Hogy ennek mennyi haszna van, azt talán jól mutatja az, hogy 2017-ben jogerősen elítélték a 2013-as felvonulás után embereket bántalmazó öt férfit, sőt:

a bíróság azt is hangsúlyozta, hogy nem csak a bántalmazás, hanem a nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusok skandálása sem jogszerű, mivel riadalomkeltő.

Tavaly a szervezők és a felvonulók közösen bebizonyították, hogy a Pride egyszerre lehet szabad és biztonságos is. Ennél kevesebbel már nem fogjuk beérni: a Budapest Pride idén is szabad lesz. Nem hagyjuk magunkat többé bezárni.

Mindenkit várunk ma délután, aki egyetért a Budapest Pride céljaival, aki hisz abban, hogy a szolidaritás, a kiállás másokért és önmagunkért olyan cél, amiért érdemes küzdeni.

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés