Hírek

Nem érti a meleg politikus, miért foglalkozik a média egy másik politikus coming outjával is

Az Egyesült Királyságban január másodikán coming outolt Layla Moran, a Liberális Demokraták parlamenti képviselője, aki már jelezte, indul a pártelnöki posztért is. Ezzel a Liberális Demokraták lehetnek az első párt az Egyesült Királyságban, amit nyíltan LMBTQ politikus vezet.

Moran most először beszélt arról, hogy fél éve egy nővel él együtt: párja az a Rosy Cobb, aki korábban a párt sajtósa volt. Moran öt éve hagyta el korábbi férfi párját, aki bántalmazta, a politikus most pánszexuálisként outolt. (A pánszexualitás a szexuális irányultság egyik fajtája, amelyben egy személy szexuális és érzelmi vonzódása bármilyen nemű emberek felé irányulhat. A pánszexualitás nem összekeverendő a biszexualitással.)

 

Rosy Cobb és Layla Moran (j)

 

A leendő pártvezető személye miatt érhető módon a vezető angol lapok terjedelmesen foglalkoztak a politikusi coming outtal. Ahogy ez ilyenkor (sajnos) lenni szokott, a téma felháborított egyeseket, de most meglepő történt: a politikusi coming out felett egy olyan politikus értetlenkedik, aki maga is nemrég coming outolt.

 

Andrew Adonis

 

Tavaly októberben állt a nyilvánosság elé a munkáspárti Andrew Adonis: a kétgyermekes politikus 21 évig élt a feleségével, és négy évvel a válásuk után egy újságnak mondta el, hogy meleg. Az élethossziglani főrendként bárói címmel bíró politikus a felsőház tagja, aki Tony Blair és Gordon Brown kormányának is tagja volt. Most pedig nem érti, miért van hírértéke annak, hogy Moran coming outolt.

“Ez miért hír?”

 

 

A Twitter népe gyorsan emlékeztette arra a tényre, hogy ő maga is coming outolt politikus. Adonis ezt még azzal próbálta elütni, hogy annak sem kellett volna hírnek lennie, csak aztán szembesítették azzal, hogy ő maga kereste meg a sajtót egy exkluzív interjú lehetőségével, amiben előbújhatna.

De érhető módon éppen az LMBTQ felhasználókat háborította fel a politikus:

  • “Te hírt csináltál a saját coming outodból. Amit középkorúként tettél meg a pénzed és a társadalmi státuszod biztonságából. Néhányunk kamaszként bújt elő még a múlt században, miközben nekünk nem volt semmink. Azzal, hogy azt mondod, ez nem hír, azokat nézed le, akik akkor küzdöttek, amikor te néma voltál.”
  •  

  • “Nagyon utálom, amikor valaki így viselkedik. Leereszkedő. Még szép, hogy ez hír. Mert olyan társadalomban élünk, amiben még mélyen gyökerezik a homofóbia, amiben nő az LMBTQ emberek elleni gyűlöletbűncselekények száma. Hírnek számít, amikor valaki, akire figyelnek, coming outol, mert ehhez még ma is bátorság kell.”
  •  

  • “(Azért hír) Mert a fiatal LMBTQ srácok számára fontos, hogy lássák: nem számít, mennyire ellenséges velük a világ, túljuthatnak rajta, és azzá válhatnak, akivé csak akarnak. Ezért hír egy coming out, mert ma még ez is számít.”

 
A PinkNews megkérdezte a politikust is a történtekről, de ő közölte, nincs több mondanivalója a témával kapcsolatban: “Kivéve annyit, hogy remélem, hamarosan olyan világban élünk majd, ahol az emberek szexualitása nem lesz hír a médiának.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb