Kultúra

„Nem egy tárgy vagy, amit elég levenni a polcról, ha megtetszik” – Álomhajó

Hatalmas hajó úszik a vízen, Lisszabontól a Kanári-szigetekig viszi kizárólag férfi utasait, akik évente egyszer a világ minden tájáról összejönnek. Az egy héten át tartó út során különböző országokból származó, különböző hátterű férfiakkal ismerkedünk meg.

Tristan Milewski dokumentumfilmjében nincs mikrofon és nincs kérdező, csak elkapott beszélgetések a kabinban, a konditeremben vagy az étkezőben, kikötőben. Fontos szerephez jutnak a liftek és a folyosók, a hajófedélzet, a nyugágyak és a medencék. A férfiak tanácsokat adnak egymásnak saját életükből merítve, egészen pontosan a saját maguk által elkövetett hibáikból tanulva. Olyan témák kerülnek elő, mint a szülőkkel való kapcsolat, az elfogadás, az elutasítás és a megtagadás. Elmondani a családnak, rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, hogy meleg vagy.

A lengyel Marek 20 éves korában hagyta el hazáját és költözött Angliába. A mélyen katolikus országban attól félt, hogy valami baja lesz, ha nyíltan felvállalja homoszexualitását. Sok barátja van a közösségi oldalakról, de igazán közeli csak nagyon kevés. Előnyben részesíti az internetet, ahol teljesebben élheti ki a orientációját. Nehéz ismerkednie, az emberek könnyen ítélkeznek egymás felett és ez még a meleg közösségen belül is így van. Bármerre megy a világban, mindenhol egy nagy család tagja, és bizony a családon belül is előfordul, hogy bírálják egymást. 14 éves korában meghalt az apja, az anyja nem élt velük, csak eztán tért vissza hozzájuk, elölről kellett kezdeni a kapcsolatukat. A katolikus országban nem nagyon szeretik az LMBTQ közösséget, bár a nagyobb városokban könnyebb az élet. Örül, hogy nyitott (szemléletű) emberek vették körül, különösen a családja. El ellett mondani az anyjának, hogy meleg, mert nem élhetett hazugságban. Az anyján kívül ott volt a lánytestvére, gyorsan fel kellett nőnie, ő lett a családfő, neki kellett gondoskodnia róluk.

 

 

Az indiai Dipankar szerint országa valamilyen szinten toleráns, általában elfogadnak annak, aki vagy. Két éve bújt elő, a másik lehetősége az lett volna, hogy megházasodik. Náluk a szülők intézik a házasságot, ők választják ki az arát. Dubaiba költözött, 32 éves, soha nem volt kapcsolata, és azért dolgozott keményen, hogy itt lehessen a hajón és rátaláljon a szerelem. Abban bízik, hogy ennyi ember között megtalálja a társát, akivel közösen képzelik el a jövőt. Szerinte nagyon nehéz ismerkedni, ha nem rendelkezel vonzó külsővel. Teljesen mindegy, milyen a személyiséged, két dolog a fontos: „ha nincs jó segged és jó farkad, nagyon keményen oda kell tenni magad.”

Denys és Philippe egy francia pár. Philippe-nek agyhártyagyulladás következtében lebénult a lába: a kórházban ébredve megpróbált felállni, de elesett, ekkor tudatosult benne, hogy élete végéig tolószékhez lesz kötve. Egyik pillanatról a másikra mindenki magára hagyta. Az élet minden napját élvezi, mert ki tudja, mit hoz a holnap. Sportolt, síelt, atletikus alkatú, jóképű, vonzó férfi volt. Magának valónak hiszik, pedig csak fél az emberektől, valójában egy nagyon kedves fickó.

 

 

A palesztin Ramzinak problémái voltak a rendőrséggel, zaklatták, amiért meleg, ezért inkább elhagyta az országot. Nem gyűlöli a hazáját, de Belgiumban esélyt kapott, hogy teljes életet éljen. Ahogy meséli, itt a rendőrség megvédi a melegeket, ha Palesztinában diszkrimináció miatt a rendőrséghez fordul, őt tartoztatják le. Most már belga útlevele van és biztonságban érzi magát.

Az út során az estéken van a lényeg, tánc vagy vacsora közben látjuk őket. Mindenki jelzi valamilyen módon, hogy milyen országból származik (illetve azt, hogy melyiket választotta új hazájának), zászlóval, jellegzetes ruhadarabbal, arcfestéssel vagy éppen egy bakelitlemezzel. Ez egy partihajó, ahol diszkózene szól és megy a tánc. Minden a kényelemről, az önfeledt szórakozásról, és a szerelemről, az ismerkedésről szól. Flörtölés, mély érzelmek, szex, féltékenység, kapcsolat.

Napközben a kamera a felsorakozott férfiak arcát veszi a fedélzeten, a hajó utasai ott fejtik ki a gondolataikat egy-egy témáról. Christiaan meg akart halni, Ansha szerint Indiában nem tudod, kihez fordulj, mert kitagadnak, és bár léteznek támogató csoport, de sokan megpróbáltak öngyilkosok lenni. Amit muszlim családban nevelkedett, tizenéves éves korában tudatosult benne, hogy meleg, amit a vallása nem fogad el. Szerinte a legtöbb vallással ez a baj. Megmondja, mit kell hinned, és mit kell mondanod. 17 éves korában döntött úgy, hogy a saját életét éli, elhagyta a családját. Jordan fél az öregségtől. Szerinte furcsa idős párokat látni, viszont inspiráló, hogy 20-30 éve együtt vannak, mert az olyan, mint egy tündérmese. Sokan mindent elkövetnek, hogy minél tovább nézzenek ki fiatalnak, de aki csak attól fél, hogy elveszti a fiatalos külsejét, annak igazából nincs semmije. Mindenki azt hiszi, hogy a melegek öreg korukra egyedül maradnak.

 

 

Rendszeresen visszatérünk a főszereplőkhöz. Minden este buli, zene, tánc, rengeteg ember, és van, akinek ez már sok. Fontos a külső. Amikor Ramzi Európába jött, vékony volt, most pedig izmos, mert azt vette észre, hogy ez igenis fontos. Amióta odafigyel a testére, sokkal többen veszik észre. A legtöbben izmosak, van arcszőrzetük és hasonlóan öltözködnek. Legtöbbjüket kétségek gyötrik, valóban az igazit találták meg, nem fogják elveszíteni? Olyan témák kerülnek elő, mint az álompasi, az udvarlás, az étkezés vagy az életmód. Marek szerint ahogy kinézel, azzal nyered meg magadnak az embereket, nem pedig azzal, aki vagy. Dipankar úgy érzi, nagy rajta a nyomás és depresszióba esik. Saját bevallása szerint soha nem érezte magát ilyen magányosnak, mint ezen az úton. Mindenki a szexért van itt. Mindig normális emberként akart viselkedni, de itt megtanulta, hogy legyen büszke magára és legyen az, aki lenni akar. Ha visszamegy Dubaiba, akkor kifestené ott is a körmét, de azt nem lehet, mert börtönbe zárják. Akkor viszont rossz helyen van és nem lehet így boldog.

 

 

De mit is jelent a normális élet? Egy boldog életet. Normális kapcsolat olyasvalakivel, aki nem csak az arcáért vagy a testéért szeret, hanem saját magáért. Ahogy Marek megfogalmazza: „Nem egy tárgy vagy, amit meg lehet dugni, vagy mint egy cipő, ami ha megtetszik, csak leveszed a polcról.”

Normális-e az az élet, aminek 60 százalékában meleg vagy, a többi 40 százalékban pedig megjátszod, hogy nem vagy az. Megjátszod, hogy heteró vagy, úgy beszélsz, úgy viselkedsz. De vajon mi különbözteti meg a meleg férfit a heteró férfitől, mit jelent férfiasnak lenni?

A rendező 25 éve készít dokumentumfilmeket, reklámokat és zenei videókat. Utóbbi kapcsán olyanokkal dolgozott együtt, mint Madonna, Britney Spears, Eminem vagy Marilyn Manson, de ő felelt az MTV Europe saját gyártású műsoriért is. Make Love című dokumentumfilm sorozata öt évadot élt meg, jelölték a Német Tévédíjra és a (szintén televíziós) Grimme Online-díjra is. Ebben a sorozatban húsz és száz év közötti párokat mutatnak be olyan szakemberek közreműködésével, mint pl. a Make Love és a Make More Love című bestsellerek szerzője, a szexológus és párterapeuta Ann-Marlene Henning. Az Álomhajó a Berlinálé Panorama szekciójában mutatkozott be, majd a német, francia, egyesült államokbeli és kanadai mozik tűzték műsorra, hogy végül a Netflixen váljon elérhetővé a nagyközönség számára. Milewski Berlin külvárosában él férjével, ahol kutyák, macskák, lámák és alpakkák veszik őket körül. Az Álomhajó embereket és az ő vágyaikat mutatja be a jelmezek, maszkok és szerepek mögött. De mi lesz, ha vége van ennek az útnak? Hiszen senki nem akar egyedül lenni.

 

Vetítés: 2018. szeptember 14. 18:15
Helyszín: Művész mozi
Jegyvásárlás

 

 

Horváth Ádám

 

Álomhajó (Dream Boat)
német, dokumentumfilm, 97 perc, 2017
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott
Rendező: Tristan Ferland Milewski
Szereplők: Michael Anastasio, Richard Weigle

 

 

 

Hotel Sopron footer banner
Previous post

"Fetisiszta szerepjáték keveredik a rizsporos rokokó regénnyel"

Next post

A Marvel szerint nem fér meg egymással a férfiasság és a homoszexualitás