Életmód

„Nem egy leányálom, ha egyszerre vagy fekete, afrikai és leszbikus”

A Kamerunban felnőtt Bandy Kiki szülőhazája egyik ellenségévé vált, mikor az ország legolvasottabb bloggereként nyíltan kiállt az LMBTQ közösség mellett. Az aktivista ma Angliában él és onnan küzd az afrikai országban rettegésben élő meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű társaiért. Védelmükért Matthew Burn jogásszal létrehozta a Rainbow Equality Hubot, ami az Angliába menekülő embereknek nyújt segítséget. Kiki nemrég Instagram-oldalán bújt elő, amiért Kamerunban nemcsak börtönbüntetéssel nézhetne szembe, de akár önbíráskodó erőszakkal, sőt kivégzéssel is. A blogger-aktivistával a kameruni LMBTQ emberek helyzetéről beszélgettünk.

 

 

Eddig csupán két nyíltan meleg embert ismerünk Kamerunból, Bebe Zahara Benet-t, a RuPaul’s Drag Race első nyertesét és téged. Miért ilyen alacsony ez a szám?
Azért bújnak elő ennyire kevesen Kamerunban, mert a homofób törvények óriási viszályt keltenek. Ha rajtakapnak, hogy azonos neművel folytatsz szexuális viszonyt, akár öt év börtönbüntetésre is ítélhetnek. Ezek miatt a törvények miatt nőtt az LMBT embereket érő zsarolások száma is, és valamilyen szinten megerősítést adtak az alapvető szolgáltatásokat nyújtó civil szervezeteknek is, hogy ne lássák el vagy szolgálják ki az LMBT embereket. Emellett muszáj kitérnem arra is, hogy megannyi önbíráskodó kivégzésről tudunk, illetve olyan esetekről, amikor leszbikus nőket azért erőszakoltak meg, hogy „észhez térítsék” és heteróvá tegyék őket. Kamerunban az LMBT emberek rettegésben élnek és emiatt bujkálnak.

Mielőtt előbújtál, rengetegen kérdőjelezték meg a szexualitásodat. Miért vártál ennyi ideig?
Hát igen… Rendkívül sok eset volt, mikor pénzért zsaroltak meg olyan emberek, akik tudtak a szexuális orientációmról. Sőt, egy kameruni híresség így akarta elérni, hogy beleszóljon a blogom tartalmába. Ki akartam mindezt heverni és úgy előbújni, hogy kiegyensúlyozottnak érezzem magam lelkileg.

Ahogy néhány kommentből láttam az előbújásod idején, az országban nemcsak a törvényhozás homofób, hanem maga a társadalom is. Hogyan lehet megváltoztatni egy egész társadalom nézeteit?
Az olyan LMBT aktivisták, mint én, folyamatosan azért dolgozzunk, hogy megváltoztassuk az ilyen nézeteket. Sokkal könnyebb lenne a helyzet, ha Kamerunban az egyház nem keltene tovább gyűlöletet az LMBT embereket ellen. Hiszen végtére is a népesség 70 százaléka katolikus, köztük én is.
Katolikusként nagyon szomorú látni, hogy a homoszexualitáshoz mennyire kettős mércével viszonyul az egyház. Folyamatosan hangoztatja a kérdést, hogy „ki vagyok én, hogy elítéljek másokat?”, de közben a homoszexuális embereket úgy kezeli, mint akik alapvetően romlottak. Kamerunban a Biblia és a „hagyományos értékek” potenciális fegyverek az LMBTQ emberek ellen. Ez roppant sajnálatos.

 

 

Tudsz bujkáló LMBT fiatalokról Kamerunban?
Mióta előbújtam, több százan kerestek meg és osztották meg velem a történetüket. Nagyon nagy részk traumatikus tapasztalatokon esett át, miközben a családjuk megkegyelmezett nekik.
Volt egy 30 éves férfi, akinek a története kiemelkedett a többi közül. Tizenhat éves volt, mikor az anyja rájött, hogy meleg. A nő felkereste a helyi lelkipásztort, akinek az volt a feladata, hogy naponta együtt imádkozzon a fiúval és így űzze ki belőle a „homoszexualitás szellemét.” Végül a lelkész elkezdte zaklatni a fiút. Ő pedig akármit mondott az anyjának, az nem hitt el neki semmit.

El tudják ezek az emberek hagyni az országot, ha nem lesz jobb a helyzet? Vagy akár arra is van esély, hogy a helyzet tovább romlik?
Elméletileg elhagyhatják az országot, de sokan képtelenek ezt anyagilag meglépni, és nem is igazán van fogalmuk arról, hogy mihez is kezdhetnek magukkal külföldön.
A szituáció mindkét irányba alakulhat, ha az LMBT embereket eddig támadók egyszer csak szembesülnek olyanokkal, mint én, akik előbújtak. Abban reménykedem, hogy ha ez megtörténik, akkor majd arra sarkallja őket, hogy megváltoztassák a hozzáállásukat és legyenek elfogadóbbak.

A HIV/AIDS helyzet ugyancsak rendkívül nagy probléma az országban. Mit kellene ez ellen tenni és hogyan lenne véghez vihető mindez?
Afrikában az embereknek átlagosan több szexuális partnerük van, mint a Nyugaton élő társaiknak. A szex Afrikában árucikk, miközben a szülők számára a szexuális oktatás továbbra is tabu. Mind az államnak, mint a szülőknek, mind a médiának nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a védekezés nélküli szex veszélyeire. A kulcs az érzékenyítés. Érzékenyítés! Érzékenyítés! Érzékenyítés!

Európában élve ért bármiféle támadás fekete leszbikus nőként?
A fekete emberek nehezebben fogadják el az azonos nemű kapcsolatokat, mint bármelyik más faji csoport. A fekete közösségben leginkább homofóbiával és szexizmussal találkozom. A fehér közösségben kisebb a homofóbia mértéke, de nagyobb a rasszizmusé. Nem egy leányálom, ha egyszerre vagy fekete, afrikai és leszbikus.

Mik a terveid a jövőre nézve?
Éppen egy egy óriási projekten dolgozom. Sajnos még nem mesélhetek a részletekről. Remélhetőleg meg tudja majd változtatni az afrikaiak gondolkodásmódját a homoszexualitásról.

 

Kanicsár Ádám András

 

FRA EU post inject banner
Previous post

Kölnben rendezték az idei Mr Gay Germany választást

Next post

Fél évet élt a házassági egyenlőség Bermudán