Kultúra

Nem csak Carrie Bradshow tudja – Újra szingli

 

Az ingatlanos Michael meglepetésbulit szervez szerelme 50. születésnapjára, aki pont aznap jelenti be, hogy elhagyja őt. Sokat változott a világ, közel két évtizedes kihagyás után, a negyvenes éveid végén járva még a hatalmas New Yorkban sem könnyű megtalálni az igazit. Szerencsére ott van a család és a barátok, akik mindig ellátnak jótanáccsal. Vagy nem.

New York, a nyüzsgő és soha nem alvó metropolisz mindig is egy sokszínű, haladó szellemű város volt elfogadó emberekkel, amit az ott játszódó sorozatok és filmek cselekménye is büszkén felvállalt. Kezdetben az LMBTQ karakterek csak mellékszereplőként tűntek fel, de legalább feltűntek és végig – hangsúlyosan – jelen voltak, ráadásul nem csak azért, hogy legyen kin nevetni vagy hogy mindenki lássa, lám, rájuk is gondoltunk. A Szex és New York 1998 és 2004 között futott, vagyis 20 éve már, hogy a csajok mellett a bölcs, szókimondó és vicces Stanford Blatchet is a szívünkbe zártuk, és akit Willie Garson (1964-2021) személyesített meg. A színész egyébként heteró volt, de szinte soha nem beszélt erről, mondván sértő lenne a meleg közösségre nézve, ha egy meleget játszó heteró színész folyton azt hangoztatná, hogy ő bizony nem az.

Aztán itt van az ellenkezője, az Így jártam anyátokkal (2005-2014), ami éppen a Szex és New York után indult, de már szintén nem a legfrissebb darab. Ebben Neil Patrick Harris alakítja Barney Stinsont, a folyton öltönyben járó hírolvasó-riportert, aki hatalmas csajozógép. Harris marhajól hozza a karaktert, pedig nem sokkal a sorozat indulása után bújt elő. 2007-ben már vőlegényével, későbbi férjével, David Burtkával jelentek meg az Emmy átadón. 2014-ben keltek egybe Olaszországban, esküvőjükön Elton John is fellépett. Boldogan élnek, két gyereket nevelnek példás szülőként. A 11 Emmy-jelöléséből ötöt behúzó Harris egy kisebb szerepben ugyan, de nagyot ment az Ez bűn (2021) című sorozatban is, ahol meleg karaktert alakított.

A közelmúltban kialakult nyilatkozatháborúnak külön cikket is lehetne szentelni. A színész szerint van valami szexi abban, ha egy heteró színész meleg karaktert játszik és igenis méltányolandó, ha ebbe munkát fektet. Ő maga egyáltalán nem vágyik arra, hogy felcímkézzék, és színészként abban bízik, hogy mindig lesz választási lehetősége a különböző szerepek között. Darren Criss (Glee – Sztárok leszünk!) ezzel szemben azt nyilatkozta 2018-ban, hogy soha nem fog többet meleg karaktert alakítani, az Ez bűn nyíltan meleg alkotója, Russell T Davies pedig egy rádióinterjúban elmondta, hogy szerinte a meleg karaktereket meleg színészeknek kell eljátszania a hitelesség érdekében.

 

A fenti kitérő után térjünk vissza az Újra szingli című sorozathoz, amelynek főszereplője csúcskategóriás lakásokat ad-vesz New Yorkban. 17 éve él együtt szerelmével, Colinnal (Tuc Watkins), akinek közeleg az 50. születésnapja. A meglepetésbulin éri a hidegzuhany Michaelt, aki azt hiszi, kirabolták őket, mert a lakásból eltűnt egy csomó cucc, ám kiderül, hogy Colin költözött el tőle. A sorozat a szakítás különböző fázisait dolgozza fel, Michael először válaszokat akar és magában keresi a hibát, majd próbálja lezárni a dolgot és talpra állni, új partnert találva magának.

17 év azonban rengeteg idő, sokat változott a világ, az ismerkedési, párkeresési szokások, az elvárások, na meg ő is idősebb lett ennyivel és számára is közeledik az 50. Tény, hogy a munkájában sikeres, jól él, piszkosul jól tartja magát és korántsem néz ki annyinak, amennyi. 17 évet valóban nem lehet csak úgy lezárni, nem lehet csak úgy kitörölni az életünkből és az emlékezetünkből, sok a közös emlék, a közös barát és ismerős, ráadásul Michael kritikus szülei nagyon kedvelik Colint, ami egyáltalán nem könnyíti meg a dolgokat. Az ismerkedés sem egy sétagalopp, számos buktatója van, valahogy minden más lett.

Úgy érzi, az ő generációja vívta ki azt a szabadságot és elfogadást a melegeknek, ami ma körülveszi őket, a fiatalok csak besétáltak a készbe, a jóba, és nincs bennük semmi megértés, tisztelet.

 

Legjobb barátai a hedonista időjós Billy (Emerson Brooks – Queens) és a galériavezető, festményekkel kereskedő, korosodó, bölcs és keserű humorral megáldott Stanley (Brooks Ashmanskas – A férjem védelmében), akik buliról bulira viszik és megismertetik a potenciális jelöltekkel. Kolléganője, a nagyszájú, folyton nyüzsgő és ugyancsak boldogságot kereső Suzanne (Tisha Campbell – Életem értelmei) és ügyfele, a faképnél hagyott, dúsgazdag Claire (Marcia Gay Hayden – Híradósok) szintén azon vannak, hogy Michael mihamarabb révbe érjen. Mindez persze inkább vezet kaotikus állapotokhoz, mint megállapodáshoz valaki mellett.

A sorozat a stílusát, karaktereit, történetvezetését, fordulatait (és még a zenéjét is) tekintve is hasonlít a Szex és New Yorkra, azonban annál frissebb, modernebb és naprakészebb. A hasonlóság egyáltalán nem véletlen, alkotója ugyanis az a Darren Star, akinek a Melrose Place, a Beverly Hills 90210, a Szívek szállodája, a Younger vagy az Emily Párizsban sorozatokat köszönhetjük, vagyis az elmúlt évtizedek – talán – legjobban sikerült, legszórakoztatóbb darabjait. Star képes haladni a korral, és a boldogságkeresés kérdéskörét mindig az aktuális trendeknek megfelelően boncolgatja, és ha lehet ezt mondani, fanyar humora még jobban betalál, mint korábban bármikor.

 

Az Újra szingli annyira könnyed és szórakoztató, hogy néhány perc után beszippantja az embert, aki pedig attól fél, hogy pasikat lát benne ismerkedni, az felejtse ezt el, mert annál sokkal okosabban van megcsinálva, mintsem hogy ezen legyen a lényeg. A szerelem korra, nemre és mindenféle más dologra tekintet nélkül mindenkit egyformán megillet. Szellemes párbeszédek, szókimondó szöveg, tabuk nélküli cselekmény sokféle szereplővel, akik közül még a legellenszenvesebb is szerethető a maga módján. A kölyökképű, de már az 50-hez közelítő Harris a komikusi énje mellett a drámai oldalát is megcsillogtatja, ráadásul csupa tehetséges kollégával van körülvéve. A sorozat szinkronnal is nagyon jól működik, külön öröm olyan jó nevű művészek hangját hallani, akik időnként kevésbé átgondolt kijelentéseket tesznek a világ nagy dolgait illetően.

Hujber Ádám

 

 

Újra szingli (Uncoupled)
amerikai televíziós romantikus vígjátéksorozat, 1. évad, 8 rész, 2022.
Forgatókönyv: Jeffrey Richman, Darren Star, Abraham Higginbotham, Don Ross, Robin Schiff, Ira Madison III, Aeysha Carr
Rendező: Andrew Fleming, Zoe R. Cassavetes, Peter Lauer
Szereplők: Neil Patrick Harris, Tisha Campbell, Brooks Ashmanskas
Producer: Lilly Burns, Neil Patrick Harris, Tony Hernandez, Darren Starr, Jeffrey Richman
Operatőr: Seamus Tierney,
Zene: Gabriel Mann
Streaming: Netflix
Premier: 2022. július 29.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin