Lifestyle

„Nem az a fiú vagyok, aki egy melegklub szórólapján szerepelhetne egy szál alsónadrágban”

Michael Henry 31 ezer YouTube-követőjével jelenleg az egyik legsikeresebb meleg komikus vlogger (aki amúgy nem is vlogger). Legnépszerűbb, alig egyperces videóját cikkünk készültekor már több mint 730 ezren nézték meg. És pont ennyien gondolhatták át a kisfilm fontos üzenetét is: nem mindenki passzív, aki annak látszik. Henry boldogan használja ki, hogy különbözik a kockahasú meleg férfi archetípusától. Miközben rövid videóiban megnevettet, közben görbe tükröt is tart a meleg társadalomnak, amelybe, bár néha kínos belenézni, mégis mindenképpen megéri.

 

 

Vloggerként beszélünk rólad, de sokkal inkább művész vagy, aki komikus kisfilmeket készít a YouTube-ra. Szóval ki is Michael Henry?
Valóban, sokkal inkább tartom magam filmesnek és színésznek, mint vloggernek. Mindig biztosra megyek, hogy minden videómnak – bármennyire rövidek is – legyen mondanivalója és története. Szeretnék olyan tartalmat gyártani, amire minden meleg és mindenki, aki kicsit más, reflektálni tud.
New Yorkban, Long Islanden nőttem fel egy kertvárosban. Nagyon vicces családom van. Olyan anya és apa mellett nevelkedtem, akik imádtak nevetni. Anyukámnak korán meg kellett nekem tanítania, hogy mit jelent, ha valaki felemeli a középső ujját, mert a nagyi mindig azt mutatta mindenkinek, ha autóban ültünk.

Hogyan kezdted a csatornát? Mi volt az alapötlet?
Több figyelmet akartam kapni. Haha! És még több meleg barátra vágytam.
Eredetileg csak hülyeségeket készítettem, amik bár viccesek voltak, azért annyira komolyan nem mozgattak meg senkit. Így eldöntöttem, hogy elkezdek személyesebb, még inkább melegorientált videókat készíteni. És bejött! Nagyon jó érzés betekintést nyújtani a meleg társadalom egy kicsit másik valóságába és így megosztani az élményeimet.

 

 

Magyarként is teljesen megértek minden egyes poént a videóidban és minden szituáció ismerős. Hogyan lett a meleg kultúra ennyire homogén és globalizált?
Imádom, hogy az emberek a világ különböző részein ugyanúgy megértik a videóimat. Sose voltam még Magyarországon, fogalmam sincs, milyen ott LMBTQ embernek lenni, de azt tudom, hogy milyen érzés mellőzöttnek lenni, milyen az, amikor átnéznek rajtad, amikor alulreprezentált vagy és amikor néha a saját közeged sem értékel. Azt hiszem, sokaknak ismerősek lehetnek ezek az érzések, bárhol is éljenek. A videóimban ezek az emberek láthatják, hogy egy kis humorral hogyan élem túl ezeket a helyzeteket. Talán ezzel erőt is adok nekik. A világ és az USA több pontjáról is mondták már, hogy mennyire jól esik nekik látni, hogy mennyire szabadon vállalom a hangomat, a manírjaimat, a viselkedésemet. És azt kívánják, bárcsak ők is tudnának ennyire szabadon élni.

A videóid nyilván szórakoztatóak, de azért időről időre elég erősen szembeállítják a meleg közösséget az őket érintő olyan kínosabb témákkal is, mint például a drogozás vagy a promiszkuitás. Mi ezzel a célod?
Elsősorban mindig meg akarom nevettetni az embereket. Amikor először elkezdtem készíteni ezeket a videókat, nem igazán voltak meleg barátaim. Évek óta éltem Los Angeles-ben és nem volt kötődésem a saját közösségemhez. Kimozdultam, berúgtam, csináltam néhány meleg dolgot, voltak meleg ismerőseim, de végig kiközösítve éreztem magam. Nem éreztem magam elég szexinek, viccesnek, gazdagnak ahhoz, hogy ezekkel az emberekkel lógjak. Aztán kiderült, hogy rengetegen éreznek ugyanígy. Úgy döntöttem, hogy arról fogok videókat készíteni, hogyan éreztem magam ezekben szituációkban, és megmutatom, hogy valójában mik is tűnnek valódi értékeknek a meleg közösségen belül, és miért is történik mindez úgy, ahogy. Ezenfelül olyan videókat is akartam készíteni, amikben megbocsáthatatlanul feminin vagyok és őrülten viselkedem, miközben éppenséggel nem az a fiú vagyok, aki egy melegklub szórólapján szerepelhetne egy szál alsónadrágban.

 

 

Én is ezt szeretem a videóidban. Hogy annyira bátor vagy a külsőddel kapcsolatban! Ahogy táncolsz, ahogy végigvonulsz az utcán a Milkshake-re, vagy ahogy megjelensz egy medencés partin Naprendszernek öltözve. Ezek a jelenetek egyszerre tudnak szólni önmagunk elfogadásáról és a melegek külső megjelenéssel kapcsolatos megszállottságáról.
A meleg közösségen belül az emberek nagyon fenn vannak akadva a sztereotípiákon. Hogy őszinte legyek, már nem is tudom, hogy manapság pontosan mik is a sztereotípiák. Baj egyáltalán az, ha egy sztereotípiát képviselünk? Van feminin sztereotípia? Izmos sztereotípia? Szellemes sztereotípia? Tisztában vagyok vele, melyek azok a sztereotípiák, amiket jobban bírnak a meleg közösségen belül és melyek azok, amik a médiában népszerűbbek – és szeretem ezeket különböző módon kommentálni. De végső soron mindig csak meg akarom nevettetni az embereket. Emellett szeretném azt is elérni, hogy azt gondolják, hogy „Igen, már én is éreztem így!” Hogy értékeljék át magukat, miután megnézték egy videómat arról, hogy én hogyan is éltem meg egy szituációt.

Mindenképpen szeretnék beszélni a videóid többi szereplőiről!
Ők az abszolút legjobbak! A Craigslisten találtam őket. Viccelek! Az utcán találtam rájuk. De megint csak viccelek! Los Angeles-ben van egy apró komikus közösség, és ezen belül a legtöbb meleg komikus ismeri egymást. Én is így ismerkedtem meg velük. És imádom őket.

 

 

Mik a terveid a jövőre nézve?
A terveimet így tudom összefoglalni: ÓRIÁSI SZTÁR AKAROK LENNI. Akarok egy show-t, amit milliók és milliók és milliók nézhetnek, és ahol vicces és bátor lehetek.

Üzensz valamit a magyar nézőknek?
Nagyon érdekelne, hogy milyen melegként élni Magyarországon. Mi ott a legvonzóbb egy férfiben? Az izmok? Az arc? A haj? A szemek? A pénz? És persze egyszer jó lenne eljutni hozzátok!

 

YouTube-csatona: Michael Henry
Instagram: MICHAELHENRY915

 

 

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb