Sport

Nem állhatnak rajthoz transznemű úszók a Nemzetközi Úszószövetség női versenyein

Rendkívüli kongresszust tartott vasárnap a budapesti Puskás Arénában a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet. Az ülésen a küldöttek elsöprő többséggel támogatták a FINA Büro javaslatát, amely valamennyi diszciplínában gátat szab a transznemű sportolók női versenyeken való részvételének – számol be a Telex.

A kongresszuson elhangzott, hogy a FINA nem kíván senkit sem kitiltani a versenyeiről, azok nyitva állnak bárki előtt, bármilyen neműnek is vallja magát, ugyanakkor kiáll a női szakágak mellett, és tudományos alapon szabja meg, hogy kik vehetnek részt a FINA által rendezett viadalokon. Nemrég hasonló szabályt fogadott el az amerikai úszószövetség is.

A számos jogi szakvéleménnyel előkészített javaslat gyakorlatilag lehetetlenné teszi a transznemű sportolók részvételét a női számokban – adta hírül a magyar szövetség. A szabály kimondja, hogy „akiknél egy meghatározott korban, 12 évesen bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben, függetlenül az aktuális nemi identitástól, vagy az aktuális tesztoszteron-szinttől.

A nemzeti szabályozások ettől eltérhetnek, ugyanakkor a FINA égisze alá tartozó versenyeken – világbajnokságok, olimpiai játékok – a most elfogadott szabály érvényes.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin