Nagyvilág

Negyedmillióan vettek részt az idei bécsi pride felvonuláson

A résztvevőket Alexander Van der Bellen köztársasági elnök köszöntötte.

fotó: Facebook / Vienna Pride

 

Június 12-én, délután egy órakor indult az idei pride felvonulás Bécs belvárosán keresztül. Az eseményen a szervezők szerint több mint 250 ezren vettek részt, írja a Der Standard.

Nem sokkal hat óra után Alexander Van der Bellen köztársasági elnök is megjelent a zsúfolásig megtelt Rathausplatzon egy videóüzenet formájában. Van der Bellen szerint – aki a Hofburgból, egy szivárványzászló mellett állva beszélt – a felvonulók erős jelzést küldtek, és szombaton a Ringstrasse nemcsak az LMBTQ jogok melletti tüntetés volt, hanem egy hely is, ahol mindenki önmaga lehet, és ahol nincs helye a gyűlöletnek.

 

 

„Bécs egy kozmopolita város” – üzente a helyszínen Christoph Wiederkehr, Bécs alpolgármestere, aki mellett több vezető politikus is megjelent. Az idei felvonulásnak a „Pride against hate – make love, not war!” volt a mottója, és az esemény a háború kapcsán az Ukrajnával való szolidarításra összpontosít.
„Felvonulás a családért” címmel a pride ellen tüntetést is szerveztek konzervatív csoportok, ahol a „család = anya, apa, gyermek” feliratú táblákkal néhány tucat ember gyűlt össze Szent István-székesegyház előtt.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb