Hírek

Naponta átlagosan két azonos nemű pár házasodik Írországban

Mióta tavaly novemberben életbe lépett a májusban megszavazott törvény, Írországban egy kicsit több a boldog házaspár.

Írország 2015-ben történelmet írt, amikor a világon először népszavazás keretében vezette be az azonos nemű párok házasodásának jogát. Az örömteli májusi szavazás után fél évvel törvénybe is iktatták a döntést, és november 17-én összeházasodott az első azonos nemű pár.

A statisztikák szerint azóta összesen 91 pár kötötte össze hivtalosan is az életét, amelyből 47 meleg és 44 leszbikus párt tartank számon. Ezért elmondható, hogy körülbelül naponta két azonos nemű pár házasodik Írországban, azonban nem csupán ennyi a zöld szigeten élő azonos nemű házaspárok száma: a tavalyi törvény ugyanis a külföldön kötött házasságokat is elismeri.

„Ezek az esküvők tisztelgések az ír nép nagylelkűsége előtt, amely egyenlő jogokat adott a leszbikus és a meleg családtagjaiknak, barátaiknak és szomszédaiknak” – nyilatkozta Kieran Rose, a Gay and Lesbian Equality Network egyik aktivistája.

A népszavazást megelőzően voltak olyan félelmek, hogy főleg az idősebb és egyben erősen vallásos ír népesség megdöntheti az egyenlőségi törekvéseket, azonban 62%-os aránnyal az „igen” szavazatok győztek végül, amiben az is nagy szerepet játszott, hogy írek tömegei vándoroltak haza külföldről a népszavazás hétvégéjén.      

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin