KultúraPride

Nagyok a hiányosságok a magyar Wikipedián LMBTQ témákban

A Pride hónap keretein belül itt a lehetőség arra, hogy közösen tegyük rendbe az LMBTQ témákat a magyar Wikipedia oldalon. A Wiki Loves Pride esemény szervezőjével, Harangozó Ádámmal beszélgettünk.

Bár Magyarországon az elsődleges információforrás sokak számára a Wikipedia, a különböző LMBTQ-témákban továbbra is óriási hiányosságok vannak. Június 17-én vasárnap az Aurórában most mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy rövid felvilágosítás után, más emberekkel karöltve szerkessze a magyar Wikipediát, akár korábbi LMBTQ oldalakat felfrissítve, akár új témákat feldolgozva.

Figyelem! Az eseményen való részvételhez nem kell számítógépzsenihez lenned és semmilyen előzetes tudásra sincs szükséged! Lesznek, akik segítenek!  Az eseményt itt találod meg Facebookon!

De miért is olyan fontos a Wikipedia? Mi várható az eseményen? És milyen témákat lenne fontos feldolgozni? Olvasd el interjúnkat a szervezővel, Harangozó Ádámmal, aki minden kérdésre választ ad:

Miért fontos ez az esemény?

Az esemény során a magyar Wikipédia LMBTQ-val kapcsolatos szócikkeit javítgatjuk, bővítjük. Fontosnak tartom, hogy legyen objektív és megbízható információ a neten ezekről a témákról, másrészt, hogy ezek szövegek minél szélesebb közönségnek szóljanak, közérthetően legyenek megfogalmazva.

Egyrészt az olvasók szempontjából fontos a Wikipédiával foglalkozni: az egyik leglátogatottabb oldal itthon, szinte mindenki használja, ezért sokat számít, hogy amit ott találnak megbízható és minőségi legyen, pláne ilyen érzékeny témában. Sokaknak ez az oldal a kiindulópont a tájékozódáshoz. Nemrég hallottam egy vidéki faluban élő transz fiú anyukájáról, aki elfogadja és mindenben segíti a gyerekét. Viszont ettől még nagyon új neki az LMBTQ-világ, rengeteg olyan fogalmat, kifejezést hall, amit nem ismer. Ilyenkor este leül a gép elé, és bepötyögi az aznapi ismeretlen szót, és nagy valószínűséggel elsők között jut el a Wikipédiára. Nem mindegy, hogy mit talál ott, és ez talán hatványozottan igaz azokra, akik nem elfogadással és érdeklődéssel fognak hozzá a kereséshez.

Emellett szerintem fontos, hogy minél többen tudják, hogy a Wikipédia egy nagyszerű közösségi projekt, amit nem nekünk írnak  valakik, hanem mi írjuk egymásnak: nem csak ingyen használható, de mindenki szabadon szerkesztheti – és tényleg nem kell hozzá számítógépzseninek lenni. Ez nem csak lehetőség, de felelősség is: ha valami nem tetszik vagy hiányos, akkor mi is ugyanúgy bele tudunk írni az adott szócikkbe. Megkockáztatom a kijelentést, hogy jelenleg nem túl nagy a sokszínűség a Wikipédia-szerkesztők között, de emiatt nem támadni érdemes azt, hanem jelen lenni, használni, és szerkeszteni – így kerülhet közelebb a Wikipédia a valóság hűebb leképezéséhez.

Hogyan állnak ma az LMBTQ topikok a magyar Wikipedián?

Finoman szólva nem túl jól, ha szarkasztikus szeretnék lenni, azt mondanám, elég ránézni a Szexuális forradalom-szócikkre. Komolyra fordítva a szót, köszönhetően néhány szerkesztőnek, és a Háttér Társaság kitartó munkájának, sok színvonalas szócikk olvasható civil szervezetekről, mozgalmi és történeti témákról. Viszont alapvető témáknál iszonyat hiányosságok vannak, nagyon sok alapvető fogalomról nincs vagy csak rövid szócikk van, gyakoriak a túl szakmai vagy orvosi megfogalmazású, vagy épp a jóindulatú lelkesedésből írt, de inkább propagandisztikus, semmiféle forrásmegjelölést nem használó szövegek.

Érdemes a téma szócikkeinél megnézni például az angol nyelvű oldalpárokat, ezek elég jól kirajzolják a mennyiség- és sokszor minőségbeli lemaradást. Többek között nincs queer-, genderqueer-szócikk, van transzneműség és transzvesztitizmus, de nincs transzszexualitás, transzfóbia, hormonterápia, nemi átalakító műtét. Nincs cikk az LMBTQ-sztereotípiákról, alig van valami a biológiai nemről , a társadalmi nemről pedig csak a rövidke nemi szerep oldalon van valami. Az interszexualitás oldalt olvasni olyan, mintha egy orvosi rendelőben lennénk, a homoszexualitásnál pedig már a második alfejezet az állatvilágban való előfordulásáról szól… Ezek javítása persze nagy falat, de hiányoznak “könnyedebb” szócikkek is: LMBTQ-ünnepek, LMBTQ Egészségtudatosság Hete, LMBTQ-zenék, -filmek, stb.

Mik azok a témák amiknél a legfontosabb lenne a feltöltés?

Ez attól is függ, miről írnak szívesen, mihez értenek azok, akik majd szerkesztenek.  Szerintem szuper lenne egy áttekintő cikk a magyar LMBTQ helyzetről, át kellene nézni a szócikkeket az LMBTQ összes betűjéről, fontos lenne több egészségügyi tartalom is.

Mi a cél? Mik azok a topikok, amiket szeretnének, ha mindenképpen feltöltésre kerülnének?

Nem az a cél, hogy na most akkor feltűrjük az ingujjunkat, nekiesünk és mindent rendbe teszünk. Egyrészt ennél ez jóval nagyobb feladat, másrészt érzékeny is, hisz egy közösség eddigi munkájához teszünk hozzá, tehát ez egy párbeszéd. Számomra az esemény célja, hogy észrevegyük, milyen információhiány van a saját buborékunkon kívül, és hogy minden jogunk és eszközünk megvan arra, hogy jobbá tegyük ezt a helyzetet.

Hogyan fog pontosan működni a rendezvény? Milyen segítséget kapnak a jelentkezők?

A tervek szerint lesz egy rövid bevezető a szerkesztésről, aztán kötetlenül mindenki nekifoghat, és foglalkozhat azzal a szócikkel, ami érdekli. Ez lehet fordítás, javítgatás vagy egy teljesen új szócikk megírása. Közben az ott lévő tapasztaltabb szerkesztők segítenek, illetve jelen lesznek különböző LMBTQ-szervezetek képviselői, illetve kutatók is, akik pedig szakmai segítséget tudnak nyújtani. Nem tanóraként kell elképzelni, inkább laza közösségi írásnak. Még a rendezvény előtt posztolni fogok a Facebook-eseménybe további információkat, illetve egy rövid, bevezető tananyagot, így aki szeretne, előre is fel tud készülni, de a helyszínen is minden segítséget magadunk majd.

Wiki Loves Pride - mert a net mindenkié!

Időpont: 2018. június 17. Vasárnap, 15:00–19:00

Helyszín: Auróra, Budapest, Auróra u. 11, 1084

Facebook-esemény itt!

 

Kanicsár Ádám András

Instagram: @kanicsar

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Hidak és koronák: mindent a fémmentes fogpótlásokról

Next post

Oscar Wilde nyomában – interjú Lukács Nikolettel