Gasztro

Nagymama konyhája modern köntösben – Antré étterem

Fogalmazhatnék úgy is, hogy nagyi otthonka helyett modern köntösbe öltözött, de most nem egy divatmárkáról, hanem egy belvárosi étteremről írok, amely több szempontból is kiemelkedik az eddig általam látogatott és bemutatott helyektől.

Antré

Amikor legelőször jártam az Antré étteremben, az egyik barcelonai barátnőmmel ebédeltünk. Akkor fel sem tűnt a mostani látogatásomkor rögtön szembejövő cégtáblán a mondat – Modern Hungarian kitchen –, ami kifejezetten felkeltette az érdeklődésemet. Az első alkalommal ugyanis csak ebéd menüre – erről még írok később – tértünk be az Antréba, most viszont alaposabb tesztelésnek vetettem alá a helyet.

Az Antré étterem elhelyezkedése – számomra legalábbis – kifejezetten ideális, ugyanis imádom a belváros nyüzsgő és sokszínű életét, viszont néha – főleg ebéd vagy vacsora közben – kifejezetten jól esik, ha egy picit nyugodtabb környezetben lehetek. A Király utca Deák Ferenc tér felőli részét senkinek nem kell bemutatni: pörgős élettel rendelkezik, viszont van egy része, ami ennek ellenére kifejezetten nyugodt hangulatú, ez pedig a Király utca és a Paulay Ede utca közötti Passzázsház, ahol az étterem is található.

Mitől is modern a nagyi konyhája?

Mivel érdeklődésemet leginkább a szlogenjük keltette fel és mivel az étterem koncepciója is erre épül, ezért mielőbb utána kellett járnom.

Aki egy hagyományos, kockás terítős, autentikus magyar éttermet vár, annak nem az Antré lesz a legjobb választás, hiszen a modern köntös pont az enteriőrben mutatkozik meg legelőször.

Az étterembe belépve rögtön hostess fogadott és kísért az asztalomhoz, így nem kellett tanácstalanul bolyonganom a helyen, hogy hova is szeretnék leülni, közben zavarva vendégtársaimat. Számomra a legszimpatikusabb a tágas, világos térrel rendelkező belső terasz volt, ezért itt foglaltam helyet.

Alapvetően a modern konyha hallatán én a fine diningra vagy az újhullámos vonalra gondolnék, de mint megtudtam, az Antré konyhája egyáltalán nem az újragondolt ételekről szól. A modern magyar konyha leginkább abban a pluszban jelenik meg, amit hozzáadnak az ételekhez, legyen szó a tálalásról, a köretekről vagy olyan alapanyagról, ami leginkább a mai gasztronómiára jellemző.

A gulyáslevestől a homárfarokig

Az étlap alapvetően a magyar konyhára épül, de aki éppen nem valamilyen magyaros harapnivalóra vágyna, szintén válogathat a nemzetközi klasszikusoktól kezdve (pl. cézársaláta) a bisztró falatokon át (pl. club sandwich, burger) az egészen különleges ételekig. Számomra a legérdekesebb ezek közül a Surf & Turf volt, ami bélszínt és homárfarkat takar, és itthon nem egy ismert étel – de nagyon érdekes és kipróbálásra érdemes kombináció.

Természetesen, aki a modern magyar konyha ízeit szeretné kipróbálni, de mégis valami egyedit és újat kóstolna, annak ajánlom az étlapról a brassói kacsapecsenyét. A magyar halfogyasztás köztudottan nagyon alacsony, de aki igazi halimádó, az nem hagyhatja ki a klasszikus egészben sült pisztrángot rozmaringos burgonyával és friss salátával, a méretmániásoknak pedig az óriás rántott szeletet tudom ajánlani hideg bécsi burgonyasalátával.

Persze egy jó ebéd vagy vacsora nem végződhet desszert nélkül, amiből a magyar gasztronómiában egyáltalán nincs hiány. Az igazi klasszikusok között megtalálható a somlói galuska vagy a túrógombóc erdei gyümölcsszósszal, de az új ízek kedvelői ne hagyják ki barackos mousse-t gönci kajszipálinkával.

Természetesen a nagyi-féle konyhához a házias és jó minőségű alapanyagok is elengedhetetlenek, és mint megtudtam, erre az étterem kiemelt figyelmet fordít. Az úgynevezett „farm to table” koncepciót követve az alapanyagok zöme kistermelőktől érkezik közvetlenül az Antré konyhájába.

Kávéhoz sütemény, borhoz sajt

Egy jó kávé még jobb élményt tud nyújtani egy sütemény mellett, egy pohár bor mellé pedig számomra elképzelhetetlen, hogy ne társuljon valamilyen falatka. Spanyolországban már hozzászoktam, hogy a bárokban mindig érkezik valamilyen tapas az italom mellé.

De ahogy sok más jó dolgot, amit külföldön megtapasztaltunk, így ezt se kell már nélkülöznünk itthon, és az Antréban ha csak egy délutáni sütizésre érkezünk vagy esetleg üzleti megbeszélésre, akkor minden desszert mellé egy alkoholmentes kávéitalt választhatunk.

A délutáni vagy esti borunk mellé pedig minden esetben sajttál érkezik, így átadhatjuk magunkat annak a gasztronómiai élvezetnek, amit a bor és a sajt kombinációja nyújt. Emellé pedig már csak ráadás, hogy mindennap élőzene vagy DJ is van az étteremben.

Reggeli vagy ebéd

Mivel a munkámból adódóan elég sokat utazom és lakom szállodákban, ezért már profi vagyok a büféreggelik véleményezésében, és imádok is reggelizni. Az Antré mindennap büféreggelivel várja vendégeit, így ha nem szeretnétek otthon bajlódni vele, vagy szerettek reggel több típusú ételt is fogyasztani, akkor ezt nektek találták ki.

Az ebédidőben érkezőket pedig heti ebédmenü várja, amiben háromféle előétel és négyféle főétel közül választhatunk, amelyekhez egy pohár szörp is társul, a háromfogásos menü pedig a desszerten felül kávét is tartalmaz. Az étterem az idei évben bekerült a Magyar konyha Budapest TOP10 gasztrokalauzba a legjobb 10 ebédmenüvel rendelkező étterem közé, így biztosak lehetünk benne, hogy az egyik legjobb budapesti helyre látogatunk el.

Érkezzünk reggelire, ebédre vagy vacsorára, üzleti megbeszélésre, délutáni baráti borozgatásra vagy romantikus vacsorára, preferáljuk a magyar konyha remekeit vagy a nemzetközi ízeket, azt hiszem, hogy az Antré étterem minden napszakban és alkalomra tud olyat nyújtani – vagy picit többet is –, mint amire éppen vágyunk.

A távozáskor kapott búcsúajándék (minicsoki) pedig már csak hab a tortán, hiszen ilyet általában csak repülők fedélzetén kapok.

Erdei Zsolt

Antré Étterem

1061 Budapest, Király utca 8.

Nyitva tartás: 7:00 – 23:45

Tel.: +36 70 883 0942

FB: @antrebudapest

Previous post

Saját Pride kollekcióval ünnepel a Disney

Next post

Homoszexualitás gyanújával tartóztattak le és kínoztak meg 25 férfit