Hírek

Nagykövetségek és külföldi politikusok is elítélik az Auróra elleni náci akciót

Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

 

Az 1956-os forradalom kitörésének emléknapján, a nemzeti ünnepen fekete ruhás neonácik vonultak a főváros utcáin, majd megrohamozták az Auróra közösségi házat. Mivel az éppen zárva volt, így a támadók jobb híján leszedték a bejáratnál lengő szivárványos zászlót, amit fel is gyújtottak, illetve neonáci feliratokkal ellátott matricákkal ragasztották tele a bejáratot.

A rendőrség a zászlógyújtatással összefüggésben garázdaság miatt indított nyomozást, az Auróra mellett pedig több befolyásos politikai szereplő is kiállt. A 444 tudósítása szerint az akciót nem csak az újonnan megválasztott józsefvárosi polgármester, Pikó András ítélte el, de közleményt adott ki az ügyben az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is, ahol elítélték a náci támadást. Ezt követően Cornstein nagykövet találkozott a hely alapítójával, Schönberger Ádámmal, a Budapest Pride képviseletében Radványi Viktóriával, valamint Dombos Tamással, a Háttér Társaság ügyvivőjével.

Tegnap, október 25-én az amerikai után az izraeli nagykövetség is elítélte a neonácik akcióját, és kiemelték, hogy elfogadhatatlan az, hogy a szélsőségesek a hősi magyar forradalmat ilyesmire használják fel.

Ugyanezen a napon közleményt adott ki Ben Cardin amerikai szenátor és Alcee L. Hastings kongresszusi képviselő, az amerikai Helsinki Bizottság elnöke.

Emlékeztetnek arra, hogy ez már a második ilyen támadás egy hónap alatt (legutóbb Budaházy György és csapata balhézott a közösségi házban a Melegség és megismerés egyik programján), és azt az üzenetet küldi, hogy a magyar hatóságok nem tudják, vagy nem akarják megvédeni a helyet az erőszakos szélsőségesektől. A hírportál idézi Cardin szenátort, aki a szerdai támadás után azt nyilatkozta:

„Lehet, hogy a magyar kormány arról beszél külföldön, hogy zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, de Budapesten bőven támaszkodnak az antiszemita szimbolikára, nagy becsben tartják a fasiszta idők vezetőit és gondolkodóit, és gyűlöletet keltenek a bevándorlók és a muszlimok ellen.”

Az amerikai politikusok közleménye emlékeztet, hogy Magyarországon jelentősen romlott a civil szervezetek helyzete, és az Aurórát működtető Marom nevű zsidó ifjúsági szervezetet több körben, adminisztratív eszközökkel próbálták ellehetetleníteni.

 

 

Previous post

A Gagyi mami színésze szerint Isten megbüntette, amiért meleget alakított

Next post

Jeff Goldblum bátyját az apjuk átnevelő terápiára küldte, amikor megtudta, hogy meleg