Gasztronómia

Nagyi főztjétől a fine diningig

A héten a Budai Várnegyedben jártam, hogy körbenézzek a Zsidai éttermekben. Aki egy kicsit otthonosabban mozog a gasztronómia, illetve a magyar éttermek terén, biztosan hallott már Zsidai Zoltán Royról. Roy nagy karriert futott be, számos étterem tulajdonosa, amelyek főként a Várnegyedben találhatóak. Valljuk be, az első gondolatunk egy Várban lévő étteremmel kapcsolatban az, hogy messze van, nem engedhetjük meg magunknak, meg amúgy is, az a turistáknak van. Most ezeket szeretném megcáfolni.

Baltazár

Az első megálló a Baltazár Boutique Hotel és Étterem volt. A magam részéről hamar beleszerettem a helybe. Minden kép, asztal és villa a helyén volt. Nem hivalkodó, nem feszélyez és mégis, ha bemegyünk, látjuk, érezzük, hogy ez nem a középkategóriás éttermek közé sorolható, szinte kézzel fogható a szaktudás, ami minden tál kacsamáj vagy báránygerinc mögött áll. Az étlap portfoliójában óriási szerepet játszik a spanyol fatüzelésű Josper grill, amivel a grillezett húsok és zöldségek készülnek. A faszénen sült ételek mellett nagy hangsúlyt kapnak a magyar klasszikusok is.

Baltazar_hungarian_grill_5

21 A Magyar Vendéglő

Mint a neve is mutatja, a 21 A Magyar Vendéglő specialitásai a békebeli magyar ételek, melyeknél fontosak a hagyományos, régimódi ízek, viszont a legmodernebb technikákat alkalmazva, korszerűen elkészítve azokat a legjobb alapanyagokból tálalják őket. Ebből kifolyólag, ami elénk kerül, az nem egy klisé-szerű magyar étel lesz, hanem valami új, de mégis valami régi, és ami a legfontosabb: valami finom.

21_1990

Pierrot

Pont szemben a 21 A Magyar Vendéglővel található a Pierrot, ami a Zsidai család legrégebbi gyöngyszeme. Eleinte kávézó volt, ma pedig egy romantikus, az Osztrák-Magyar Monarchia gasztronómiáját idéző étterem. Az éttermet és az ételeket egyaránt a kifinomultság és az elegancia jellemzi. Ez itt a fine dining fellegvára. Minden egyes alapanyag a létező legjobb minőségű, és az ételeket is úgy alkották meg, hogy azok mind ízvilágban, mind külsőben azt tükrözzék: itt a legjobb helyen járunk. Annak ellenére, hogy talán ez a család legelegánsabb étterme, a légkör barátságos és hívogató.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pest-Buda

Mindenkinél eljön az a nap, amikor valami hazai ízre vágyunk, ami a nagyinál töltött vasárnapokat idézi, viszont aki rendszeresen főz, az tudja, hogy bele kell fektetni némi időt és energiát hogy “összedobjunk” valami finomat a családi recepttárból. A Pest-Buda pontosan az ilyen napokra szakosodott. Bisztró jellegű étterem tipikus magyar ételekkel, amiknél keresve sem találunk jobbat a városban. Itt alacsonyabb árakkal találkozhatunk, de ez korántsem megy a minőségi alapanyagok, a finom ételek és a professzionális kiszolgálás rovására; akárcsak a Pierrot-ban, itt is maximális gasztroélményben lehet részünk, akár a marhapörköltet, akár a kacsamelles kenyérlángost kérjük.

0120413_pestbuda_0120413_pestbuda_GLB_7190

Egy ilyen étteremtúra után az éhség mellett felmerül a gondolat, hogy nagyon sokszor tévesen ítéljünk meg olyan dolgokat, amiket nem is ismerünk. A minőségi ételek igenis lehetnek egészségesek, finomak és elérhetőek egyazon időben. És ehhez nem kell sokat keresgélni, hiszen csak a Várban van legalább négy hely, amely ezt kínálja. Arról, hogy kiesik a Várnegyed, annyit mondanék, hogy a város szívéből, a Deák térről induló 16-os busszal 15 perc alatt fent vagyunk, de egy kellemes hétvégi séta is végződhet itt. Ha kipróbálnátok egy új helyet, ahol biztosan a legjobb ételekkel találkoztok elegáns, de barátságos környezetben, csak ajánlani tudom a fenti négy közül bármelyiket.

Tóth Zoltán

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb