Kultúra

Nagy sikerű tanulmányt írt a homoszexualitásról a magyar egyetemista

Bukva Mátyás, a Szegedi Tudományegyetem mester hallgatója önszorgalomból írta meg A homoszexualitás tudománya című dolgozatát, melyet kevesebb mint két hét alatt 1600-an nyitottak meg. Mátyással a dolgozatról és a fogadtatásról beszélgettünk.

Bukva Mátyás 23 éves, a Szegedi Tudományegyetem természettudományi és informatikai karának mesterhallgatója, ahol molekuláris biológiát tanul. A homoszexualitás tudománya című dolgozatát május 5-én publikálta – klikk ide, hogy elolvasd – teljesen önszorgalomból, leginkább aktivizmusból. Egyszerűen ugyanis elege lett abból, hogy nemcsak a társadalom homofób tagjai tarták aberálltnak a melegeket, de még az LMBTQ-közösséghez tartozó ismerősei is sokszor betegként tekintenek magukra:

“Még a szorosabb baráti körömben is ismerek olyan meleg fiúkat és lányokat, akik rendellenesnek gondolják a másságukat. Ők egyáltalán nincsenek kibékülve magukkal. Ugyan én nem értek a pszichológiához, de azt hiszem könnyen belátható, hogy ez az állapot hosszútávon elég pusztítóan tud hatni az ember jellemére és a kapcsolataira. Sajnos a baráti körömön kívül sokkal több ilyen problémával küzdő meleggel találkoztam az évek alatt.” – meséli Mátyás a dolgozat születésének okairól – “Sokat javíthatna a helyzetükön, ha valamiféle magyarázatot kapnának a heteroszexuálistól eltérő szexuális orientációjuk okáról és értelméről. Elsősorban számukra íródott ez a dolgozat. Másodsorban nyilván azoknak, akiket érdekel a téma, majd pedig azoknak, akik elítélik. Sajnos, nyilván a legutóbbi csoportba tartozók fogják a legkevesebben elolvasni.”

A 16 oldalas dolgozat áttekinti, hogy a tudomány korai és jelenlegi állása szerint a társdalom hány százaléka homoszexuális, foglalkozik a homoszexualitás genetikai és társadalmi hatásaival, utánajár a homoszexualitás génjének, a homoszexualitás öröklésének, rávilágít a homoszexuálisok és heteroszexuálisok között fennálló különbségekre, illetve szót ejt az állatvilágban előforduló homoszexualitásról is.

Bár a dolgozat viszonylag rövid, és mint láthatjuk, rengeteg témát dolgoz fel, tömörsége viszont nem akadályozza abban, hogy sikeres legyen: “Jelenleg több, mint 1600-an nyitották meg a ResearchGate-re feltöltött dolgozatot. Ezt mindenképpen sikernek könyvelem el. Nem gondoltam volna, hogy ekkora érdeklődést fog kiváltani. Az olvasók között sok biológus ismerősöm is van, akiktől ezidáig pozitív visszajelzéseket kaptam. A cikk viszont frissíthető, így nagyon szívesen fogadom az építő kritikákat.”

Ám mint megjegyzi, a sikert nem mindenképpen a szakmai visszajelzésekben méri, sokkal inkább abban, hogy írásával érzése szerint végre a laikusabb olvasók is megérthetik a homoszexualitás tudományos alapját és talán kicsit jobban megérheti saját magát is: “Leginkább azért gondolom sikeresnek a dolgozatot, mivel a témában valamivel laikusabb olvasók szerint érthetően írtam a jelenségről, és sok újdonsággal szolgáltam számukra. Nyilván nem arra számítok, hogy, aki elolvassa, rögtön szemléletbeli változásokon essen át, és ettől kezdve teljes harmóniában éljen magával, vagy a homoszexualitással. Viszont remélem, hogy a dolgozat elolvasása egy lépéssel közelebb viszi ehhez.”

Mátyással hamarosan a júniusi Humen Magazinban részletes interjút olvashattok.

 

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb