Utazás

München – Az Alpok ékköve

München Bajorország fővárosa, valamint Berlin és Hamburg után Németország harmadik legnagyobb városa. Az Alpok lábainál fekvő település igazán festői környezetben kínál számtalan lehetőséget a kikapcsolódáshoz vagy épp az aktív pihenéshez. A kifejezetten jómódú város a média- és informatikai vállalatok kedvence, többnek is itt van a székhelye. A múltban olyan géniuszok kötődtek hozzá, mint Gustav Mahler, Richard Strauss, Richard Wagner, Thomas Mann, Rainer Maria Rilke vagy Bertold Brecht. 

A kötelező látnivalók között mindenképp szerepeljen München szíve, a Marienplatz az új városházával. Az 1874-re befejezett, neogótikus Neue Rathaus 85 méter magas tornyának tetején kilátószint üzemel, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a városra. Innen csak egy ugrás az 1468-ben építeni kezdett Frauenkirche. A két hagymakupolás harangtornyával a város felé magasodó katedrális a város egyik jelképe. A déli toronyba fel is lehet menni, ha jó kondícióban vagyunk, de a látvány mindenért kárpótol. Ugyanígy ne hagyjuk ki a Wittelsbachok nyári rezidenciáját, a nymphenburgi kastélyt a hatalmas franciakerttel, ahogy szánjunk időt München külvárosában, Oberchleißheimban is a Schlossanlage Schleißheim felkeresésére, ami egy több kastélyból álló, barokk épületegyüttes.

Müncheni városháza

A közlekedés és a járművek szerelmesei a mennyországban fogják érezni magukat a BMW múzeumában, ahol a legendás sportkocsiktól kezdve a prototípusokig és a tanulmányautókig számos kuriózum megcsodálható. Aki egyéb remekművekre is rácsodálkozna, feltétlenül keresse fel az Alte Pinakothek (Régi Képtár) gyűjteményét. A világ egyik legrégebbi és legfontosabb képtára több, mint 800 remekművet őriz a középkortól a rokokó végéig. A múzeummal szemben találjuk a Neue Pinakothek (Új Képtár) épületét, ahol a 19. század és a 20. század elejének jeles festményei várnak minket. 

A városnézésben megfáradtak a hatalmas közparkban, az Angol kertben pihenhetnek, ami még a New York-i Central Parknál is sokkal nagyobb. Ha lehetőségünk van rá, müncheni tartózkodásunk idejére tervezzünk be egy egynapos kirándulást is, ugyanis alig 90 kilométerre található II. Lajos, a tündérkirály mesebeli palotája, a Neuschwanstein kastély 

Müncheni katedrális

A mai Bajorország egy inkább konzervatív, katolikus tartománya Németországnak, de nem volt ez mindig így. A 19. század elején, 1813-ban I. Miksa bajor király megreformálta a bajor büntető törvénykönyvet, és dekriminalizálták a beleegyezésen alapuló homoszexuális cselekedeteket. Ezzel Bajorország a legliberálisabb állammá vált – ám ennek a német egység 1871-ben véget vetett, a Német Birodalom megalakulásával.  

2017. augusztus 19. Hans-Sachs Straßenfest

A város szülöttei között sok olyan híres személy megtalálható, aki a saját neméhez (is) vonzódott: a költő August Graf von Platen és Stefan George, az írók közül Thomas és Klaus Mann, valamint Rainer Werner Fassbinder filmrendező. Végezetül ne feledkezzünk meg II. Lajos bajor királyról sem, aki az állam legnépszerűbb uralkodója volt, és akinek homoszexualitása nyílt titok volt a maga korában 

A város egykor virágzó melegnegyedét a Glockenbachviertel városrészben, a Müllerstraße körül találjuk. Még a kilencvenes években is több, mint 50 LMBTQ szórakozóhely működött itt, ezek száma azonban mára a tízet sem éri el. A hetvenes években még vöröslámpás negyedéről hírhedt városrész a nyolcvanas években vált népszerűvé, amikor nagy számban költöztek ide diákok, melegek, művészek.  

A város LMBTQ rendezvényei között a bőrös és fétis találkozó az egyik legnagyobb, amire rendszerint február végén kerül sor. Az év másik két fénypontja a júliusi pride felvonulás, valamint az őszi Oktoberfest meleg-vasárnap eseménye.

 Ország: Németország 

LMBT jogok: házassági egyenlőség 2017 óta 

Átlagos nyári időjárás: 22-24 ⁰C közötti hőmérséklet 

Időeltolódás: nincs  

Utazás: közvetlen repülőjárat naponta több alkalommal, vagy Railjet expresszvonatokkal 

Bejutás a városba: az elővárosi vasútnak (S-Bahn) két megállója is van a repülőtéren, a szerelvényekkel 45 perc alatt elérhető a belváros

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb