Sziget2016

Mozizz a Magic Mirrorban!

Idén is változatos filmes programokkal vár minket a Magic Mirror. Hogy a legizgalmasabbal kezdjük, a Szigetről ki sem mozdulva három napon át rögtön válogatást kaphatunk a bécsi, a berlini és a tel avivi LMBTQ filmfesztiválokon bemutatott darabokból. Ezen túlmenően, állandó programként naponta délután háromtól a német rendező-producer és egyetemi oktató, Kristian Petersen lesz a házigazdánk, a filmes fókuszban pedig a menekültek állnak.

Pénteken 15:00-kor a Sasha című, 2010-es német játékfilmet ajánljuk nektek. Homofób, délszláv menekült szülei a címszereplő Sashát egy neves zenei konzervatóriumba szánják. A tehetséges fiúnak a modern, nyitott gondolkodású, befogadó német közegben kellene boldogulnia temperamentumos, tradicionálisan macsós balkáni családjával a háta mögött. Amikor kiderül, hogy szerelmes német zongoratanárába, a szenvedélyes, kultúrák ütközésétől feszült drámai helyzetben kártyavárként omlik a fejére a korábban apró hazugságokból, a szülei kedvéért felépített álomvilág. Dennis Todorovic rendező felnőtté válásról és előbújásról szóló keserédes filmje a 2010-es cseh meleg és leszbikus filmfesztivál közönségdíját is elnyerte.

81X8jNa69LL

A programban megtaláljuk továbbá Trencsényi Klára Reményvasút című, díjnyertes tavalyi dokumentumfilmjét is a legendás budapesti úttörővasút dolgozóiról. Két éven át követte létbizonytalanságban, szétszakított családban élő szereplőit, a vasútmániás Gergőt, és a pesti ikerpárt, Viktort és Kárment egy olyan időszak közepén, amikor a pályaválasztás és a kamaszkor megpróbáltatásai épp elég terhet jelentenek önmagukban is. A rendezőnővel legutóbb a Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák operatőrjeként találkozhattunk, most pedig első egész estés dokumentumfilmjét láthatjuk: a három kamaszról szóló anakronisztikus utópiáját az 58. Lipcsei Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál Arany Galamb-díjával jutalmazták. Vetítési időpont: augusztus 12. péntek, 13:30.

Az idei Berlinale legjobb dokumentumfilmjét, a svéd Sara Jordeno Kiki című alkotását augusztus 16-án, kedden láthatjuk 15:00-tól. A New York-i ballroom-szcénáról, politikai szubkultúrájáról, vogue-táncversenyeiről, valamint jogvédő harcáról szóló dokumentumfilm főszereplője Twiggy Pucci Garçon, aki a Kiki egyik háziasszonya. A Kiki az afro-amerikai LMBTQ közösség fiataljainak egyik igen különleges találkozási pontja. Miközben a többnyire transz fiúk és lányok alkotta csapat tagjait a magánéletben rendszeresen zaklatja a rendőrség, sokukat kidobták otthonról, és nem egyszer prostitúcióra kényszerültek, addig számukra a Kiki az egyetlen hely, ahol a táncban feloldódva végre megmutathatják önmagukat.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb