Kultúra

Mozgókép: Miénk a világ

Valahol legbelül mindenki szeretne sztár lenni. Felmenni a színpadra, inteni az őrjöngő rajongóknak, majd lenyomni egy olyan szettet, amitől több ezer ember kerül önkívületi állapotba a lábunk előtt. A 21. század zenei istenei már DJ pult mögött állnak – ehhez képest a filmvásznat még nem igazán hódították meg. Szeptemberben azonban a mozik hangrendszerét is beveszi majd a tuc-tuc.

DJ-nek lenni nagyon vonzó életpálya. Hiszen a sikerhez nem kell más, mint egy laptop, egy kis tehetség és egy tuti sláger – gondolja az egyszeri srác, akinek David Guetta a zeneművészet csimborasszója. Az élet sajnos nem ilyen egyszerű. A laptop még hagyján, de tehetség például biztosan nem szorult mindenkibe. A tuti sláger meg aztán tényleg nem terem minden bokorban és a sikert sem adják ingyen. Filmünk főhőse, Cole (Zac Efron) pontosan ilyen egyszeri, külvárosi srác. Jövőképében nincs helye a felvételinek, sem a bölcsészkarnak, és eszében sincs diákhitellel lenullázni magát. Sokkal nagyra törőbb vágyai vannak: tömegeket akar megmozgatni a zenéjével.  Bár a nagy fantáziálás még nem robbantotta ki a házibulik világából, ahol a haverjaival DJ-zik esténként, egy valamit határozottan tud: ki akar törni a középszerűségből. Amikor egy partin megismerkedik a menőnek számító Jamesszel (Wes Bentley), elérkezik számára a nagy lehetőség. A tapasztalt DJ a szárnyai alá veszi Cole-t, bevezeti az ifjú titánt a mixelés apró trükkjeibe, megmutatja azokat a zenei alapokat, amelyekből végre össze tudja hozni saját, egyedi hangzású trackjét. Miközben Cole egyre közelebb kerül az álmaihoz, a magánélete felborulni látszik. Összerúgja a port a barátaival, és egyre közelebbi viszonyba kerül James barátnőjével, a gyönyörű Sophie-val (Emily Ratajkowski). Döntenie kell: a szerelmet és a haverokat választja, vagy a vágyait követi és a legmenőbb DJ válik belőle az elektronikus zenevilágban.

Zac Efron neve általában elég keményen meg szokta osztani a közönséget. Lehet utálni vagy rajongani érte, de az tény, hogy szép részt hasított ki magának a hollywoodi filmkultúrából. Tudjátok, vannak azok a filmek, amik Zac Efronért kiáltanak – és ő általában meg is hallja ezt. Viszont legalább tudatosan építi a karrierjét. Lassan, de biztosan a butuska filmek világából kikukkantva komolyabb feladatokat is bevállal, hogy ne maradjon hoppon, ha már nem ő lesz az aktuális szépfiú. Azzal viszont nem vádolhatja senki, hogy nem ad bele apait-anyait még akkor is, ha éppen nem a III. Richárdról van szó. A Miénk a világ forgatására is felkészülten érkezett: Jason Stewart (művésznevén Them Jeans) három hónapon át okította a DJ-zés fortélyaira. Efron annyira jónak bizonyult, hogy az amerikai DJ a fellépéseire is magával vitte, hogy a színész egy-két track erejéig kipróbálhassa magát. A filmhez olyan neveket is sikerült megszerezni, mint Alesso (aki idén a Szigeten is fellépett), Dillon Francis és Nicky Romero.

A film előzeteseit látva néhány hivatásos DJ ki is kelt magából. Véleményük szerint a filmmel degradálják a szakmájukat és a művészetüket, és a végén még azt fogja gondolni a világ, hogy nem csinálnak mást, mint állnak egy pult mögött és gombokat nyomogatnak. Khm. Ennyi erővel mondjuk a sebészek is panaszkodhatnának Carter doktor ténykedésére. A lemezlovasok inkább értékelhetnék, hogy végre az EDM is kapott egy önálló filmet.

Efron mellett kevéssé ismert nevek kaptak lehetőséget tehetségük megcsillogtatására. Ott van még azonban Wes Bentley is, aki amellett, hogy többször bizonyította már rátermettségét a filmvásznon, nem elhanyagolható mértékű eye-candy faktorral is rendelkezik. Max Joseph rendező az MTV reality dokusorozata után (Kamureg) egyből belevetette magát az elektronikus zene világába, ahol meglehetősen otthon érzi magát. Aktuális filmet akart készíteni, ami minden zenerajongó, fesztiválozó, egzisztenciáját kereső fiatal és egykor volt fiatal számára ismerős pillanatokat tartogat. Mindezt igen szimpatikusan tette: a forgatás során folyamatosan osztotta meg az infókat a közösségi médiában, főleg arról, hogy neki is mekkora élményt jelentett a Las Vegas-i forgatás.

Hogy mire is számíthatunk ezek után? Zac Efron minimum kétszer lesz félmeztelen, továbbá ütős zenéket hallhatunk kiváló hangminőségben egyedi látványvilággal nyakon öntve. Nyárbúcsúztató szórakozásnak már ennyi is bőven elég lenne, de azért a tartalomra sem árt majd odafigyelni. Ha pedig valaki DJ-álmokat kergetne, főleg figyeljen oda, hiszen akár még valami hasznosat is tanulhat a lazulás mellett.

Szerző: Robi

Eredeti cím: We Are Your Friends
Színes, szinkronizált, amerikai zenés film, 93 perc, 2015
Bemutató: 2015. szeptember 3.
Rendező: Max Joseph, Forgatókönyvíró: Max Joseph, Meaghan Oppenheimer, Operatőr: Brett Pawlak, Producer: Tim Bevan, Eric Fellner
Szereplők: Zac Efron, Wes Bentley, Emily Ratajkowski, Diana Prince, Jonny Weston, Jon Bernthal, Shiloh Fernandez

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb