Hírek

Montenegró Alkotmánybírósága feloldja a Pride tilalmát Nikšić-ben

Mérföldkőhöz érkezett a Montenegrói Alkotmánybíróság, amikor is beismerte, azzal, hogy tilalom alá vonja a Pride felvonulást Nikšić-ben – Montenegró második legnagyobb városában –, a Montenegrói Legfelsőbb Bíróság megsértette a békés gyülekezés szabadságát.

Az Alkotmánybíróság elfogadta Human Rights Action ügyvezetője, Tea Gorjanc-Prelevićáltal 2016-ban benyújtott alkotmányos panaszt, amely azért jött létre, mert 2015-ben a rendőrség megtiltotta, hogy békés felvonulást szervezzenek szexuális és nemi kisebbségek jogainak támogatásáért (Pride) Nikšić-ben – írja az LGBT Forum Progress.

Az Alkotmánybíróság eltörölte a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, amelyben az betiltotta a felvonulást. A döntés szerint ez a tilalom nem lehetséges egy demokratikus társadalomban, és nem szabad engedni, hogy elnyomják a békés gyülekezés szabadságát.

 „Az Alkotmánybíróság döntése igencsak bátorító, mert ez nem csak egy pozitív fejlődést mutat a montenegrói bíróságot illetően, de egy igazán érthető üzenetet küld az LMBTQ és a hazai közösségnek arról, hogy tiszteletben kell tartani és támogatni az állampolgárok emberi jogait és szabadságát” – nyilatkozta az LGBT Forum Progress elnöke, Bojana Jokić.

A tilalom megszüntetéséről a Human Rights Action ügyvezető igazgatója, Tea Gorjanc-Prelević is elmondta véleményét:

„Az Alkotmánybíróság ezzel a határozattal megerősítette a demokratikus társadalom egyik alapszabályát, miszerint egyetlen államnak sem szabad teret engednie az erőszakkal fenyegető és tiltakozásokat szervező embereknek, akik megakadályoznak másokat abban, hogy gyakorolják a békés gyülekezés jogát és a különböző attitűdök kifejezését. […] Remélem, hogy a döntés után a Belügyminisztérium készen áll arra, hogy mindenki számára biztosítsa a békés gyülekezéshez való jogot, beleértve a Nikšić Pride szervezőit is.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb