Lifestyle

Mondd, te ki választanál?

Sokan vannak, akik már jó ideje járnak különböző fitneszlétesítményekbe, de valahogy a várva várt eredmény nem akar megjönni. Ilyenkor a lelkesedésvesztés és az egész sportolás feladása helyett érdemes olyan képzett szakemberhez fordulni, aki kellő módon képes motiválni és megfelelő szakmai útmutatást nyújtani a fitnesztermi edzések kivitelezéséhez. Egy rossz edző csak pénzkidobás.

 

A személyi edzés remek lehetőség arra, hogy rövid idő alatt látványos változásokat érjünk el, legyen szó tömegnövelésről, fogyásról vagy alakformálásról. Ráadásul a helyesen megtanított és végrehajtott gyakorlatokkal a lesérülés veszélyét is minimálisra csökkenthetjük. Pont ezért nemcsak a már évek óta eredménytelenül próbálkozóknak, hanem a kezdőknek is érdemes segítséget kérniük, megspórolva ezzel sok elpazarolt időt és energiát.

A személyi edzés a személyről szól. Vagyis az edzés ideje alatt speciálisan az adott egyénre összeállított gyakorlatok kerülnek végrehajtásra, amelyek csakis az ő fejlődését szolgálják. A tréner jelenlétével és személyiségével nagyobb teljesítményre, és ezzel együtt eredményesebb és balesetmentes edzésre sarkallnak. A személyi edzés mellett szól az is, hogy rendszerességre szoktat. És most jön a kérdés: hogyan válasszunk edzőt?

Nem mindegy, hogy milyen végzettséggel rendelkezik az illető. Az edző képesítése ugyan nem garancia arra, hogy ő lesz a megfelelő választás, de az legalább bizonyos, hogy van valami fogalma arról, amit állít magáról. Magyarországon jogilag csak sportoktatói, fitnesz instruktori illetve személyi edző képesítéssel rendelkező edzők tarthatnak személyre szabott edzéseket. A fitnesz azonban folyamatosan változik és fejlődik. Így teljesen természetes, hogy a kliens is részese szeretne lenni a fejlesztéseknek, az újdonságoknak és a legújabb trendeknek. Egy jó edző képes az aktuális változásokkal együtt mozogni és a lefektetett szakági alapokon túl ezekben a kérdésekben is választ adni, az óráit pedig színessé tenni.

Fontos szempont a kommunikáció és a figyelem. Egy jó trénernek kiemelt és abszolút figyelmet kell mutatnia irányodba. Ez igaz többek között a végrehajtott gyakorlatokra, de minden olyan területre is, ami kihat az edzésteljesítményre. A feladatokat ugyanis nemcsak bemutatni és begyakoroltatni kell tudnia, de az életből hozott kérdésekre való diszkrét odafigyelésben, azok mozgás általi megoldásaiban is partnernek kell lennie. Egy olyan edző, aki az ügyfele mellett csak a telefonját nyomogatja, miután a feladatot kiosztotta, viszont annak helyes végrehajtását és az esetleges korrekciókat nem követi végig, egészen biztosan rossz választás.

A jó szakember nem azt mondja, amit a kuncsaft hallani szeretne. Napok alatt senkinek sem lesz címlapra kívánkozó testkompozíciója, ezt azonban a trénernek képesnek kell lennie az ügyfele felé kommunikálni. Olyan edzőt érdemes választani, aki egy hosszú távú stratégia mentén képes meghatározni az edzésprogramot, az étrendet, valamint az életmódbeli változásokat. Sablon edzéstervekért felesleges pénzt fizetni.

Mint minden kapcsolatban, itt is fontos a kémia. Mind az ügyfél, mind az edző személyisége függvénye annak, hogy képesek-e együtt dolgozni és a kitűzött célokat valóra váltani. Ha nem vagytok képesek egymásra hangolódni, ha az együtt töltött idő nem feltöltődéssel telik, érdemes váltani.

Összefoglalva: egy tréner szakmai tudása és személyisége garancia lehet arra, hogy elkerüljük a gyakorlatok helytelen kivitelezését, rossz sorrendben való alkalmazását, a célunknak nem megfelelő gyakorlatok elvégzését. Érdemes jó szakembert választani, ha eredményesebbek szeretnénk lenni testünk fejlesztésében és kitűzött céljaink mihamarabbi elérésében.

Szerző: Szincsák Gergő

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb