Lifestyle

Mivel elégedetlenek magukon a férfiak?

A férfiak körében is egyre népszerűbbek a szépészeti beavatkozások, a többség a zavaró, kiálló fibrómáktól és anyajegyektől szeretne orvosi segítséggel megválni. A nőkhöz hasonlóan őket is ugyanúgy zavarja emellett a szemhéj anyagtöbblete, a belső szemzug mélyedése okozta kialvatlan tekintet, és az előbukkanó ráncok. Dr. Képíró László, a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvosa mesélt a legjellemzőbb problémákról és a lehetséges megoldásokról.

Milyen problémákkal keresik fel a rendelőt a férfiak?

A férfiak többsége a fibrómák miatt keres fel minket, amelyek elsősorban a nyakon és a felső szemhéjakon jelennek meg. Ezek gyakorlatilag mindenkit zavarnak, akárcsak az előemelkedő anyajegyek, amelyek akkor okoznak nagyobb problémát, ha borotvált területen jelennek meg, ugyanis sokan félnek, hogy megvágják őket, ezért inkább eltávolíttatják őket. Léteznek szőrt is tartalmazó anyajegyek, illetve vannak pigmentáltak és bőrszínűek is.

Hogyan távolíthatók el?

A fibrómákat ma már könnyen el lehet távolítani lézerrel, de az előemelkedő anyajegyekre is létezik megoldás. A funkcionálisan zavaró, pigmentációt nem tartalmazó anyajegyeket CO2 lézerrel, a pigmentáltakat pedig sebészeti úton távolítjuk el. Akármelyikről is legyen szó, az eltávolítást minden esetben átbeszéljük a pácienssel, hiszen fontos tudni, hogy a lézer és a műtét helyén is heg alakul ki (lézer esetén kevésbé látható), aminek a területén soha többet nem fog szőr nőni. Az eltávolítást természetesen esztétikusan végezzük, de mindenképp marad egy szőrmentes terület az arc borostás, szakállas részén. Az arcon levő anyajegyek esetén mindig átbeszéljük az esztétikailag elérhető legjobb eredményt, az esetek egy részében a konzultáció után a beteg nem is kéri az anyajegy eltávolítását.

Mi a különbség a tervezésben a nőkhöz képest?

A nők általában sminkelnek, így ha lesz egy esztétikailag átmenetileg kicsit zavaró heg, el tudják takarni, míg egy előemelkedő anyajegyet nem tudnak semmivel elfedni. A férfiaknál ilyen nincsen, náluk ezért sokkal óvatosabban kell hozzányúlni az archoz. A férfiak egyébként ugyanolyan hiúak, mint a nők, csak valamivel nehezebben veszik rá magukat a változtatásra.

 

 

Jellemzően miken változtatnának még?

Vannak olyan páciensek, akik az átlagosnál sokkal igényesebbek a külsőségekre, rendszeresen járnak kozmetikai kezelésekre, arcmasszázsra, nyirokmasszázsra, frissítő kezelésre. Ők jellemzően többet foglalkoznak a külsejükkel, így zavarja őket például a felső szemhéj anyagtöbblete, a belső szemzug mélyedése, ami beesett tekintetet okoz, és kialvatlannak tűnik tőle az ember. De a ráncok megjelenése is ugyanúgy zavarja őket. A férfiaknál nagyon népszerű az áll férfiasabbá tétele, illetve a kétosztatú áll képzése vagy éppen megszüntetése, de jellemzően a száj feltöltését, az orcák és az orr-ajak redő korrekcióját nem kérik.

Ezekre mi a megoldás?

Az áll és az állkapocs töltését hialuronsavval végezzük, és hasonló technikával tüntethető el a belső szemzug mélyedése is. A lágyabb anyagok, amelyek a szem környékére kerülnek, évente felszívódnak, de ami markánsabb vonalat ad, mint például az állcsúcs vagy állkapocs-szöglet területén, az másfél-két évig biztosan kitart.

Mi a helyzet a botoxszal?

A botox esetén a következő kezeléseket szoktuk elvégezni: a legjellemzőbb a szemkörnyéki ráncok, nevetőráncok kezelése, aztán a szemöldök közötti ránc kezelése, és végül a homlokráncok eltüntetése vagy elsimítása.

A pattanások okozta hegek ellen mit lehet tenni?

A mély, pattanásos hegek mindenkit nagyon zavarnak, a tinédzsereket és a felnőtt férfiakat is. Általában 2-4 frakcionált CO2 lézer-kezeléssel lehet a mélységüket csökkenteni, kontúrjaikat szépen finomítani. Gyógyult, friss traumás arci hegek esetén hegkezelő krémekkel, szilikontartalmú krémekkel, tapaszokkal jobbá tudjuk tenni a sebgyógyulást. Ha a seb zegzugos, szakított volt, vagy csúnyán gyógyult, akkor leghamarabb egy évvel a sérülés után lehet azt kimetszeni és szép, új heget kialakítani steril műtői körülmények között.

Mikor ajánlott a lézeres kezelés?

A frakcionált CO2 lézer-kezelés bőrfrissítő, bőrfeszesítő funkciója mellett tökéletes megoldás a mély, aknés hegek kezelésére. A kozmetikai kezelésekkel is szép eredményt lehet elérni, de a hámlasztás után ezek tartóssága pár hétig tart csupán. Ha valaki rászánja magát a frakcionált CO2 lézeres arcfiatalító kezelésre, akkor 5-6 napnyi gyógyulás után teljesen újjászületik a bőre, és tartós, féléves-éves eredményre számíthat.

Melyik a legoptimálisabb időszak ezekre a beavatkozásokra?

Az őszi-téli időszak a legmegfelelőbb a sebgyógyulás szempontjából. Az esztétikai célból történő beavatkozásokat, illetve a nem szabálytalan anyajegyek eltávolítását általában októbertől tavaszig végezzük el. Ha valakinek nem az arcán, hanem a testén máshol vannak anyajegyei, akkor egész évben végzünk műtéteket.

A Belvárosi Orvosi Centrumban olvasóink most 20%-os kedvezménnyel vehetik igénybe a frakcionált lézeres kezelést a HUMEN-re hivatkozva. Az akció 2020. március 31-ig érvényes.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin