Kultúra

Mit vegyünk a kezünkbe? Megérkeztek a tavaszi LMBT könyvújdonságok

Óriási közhely (de attól még igaz), hogy a tavasz a megújulás ideje – nincs is ennél jobb ürügy, hogy felfrissítsük a könyvtárunkat. Az alábbiakban három szerző három nagyon különböző és különleges, a közelmúltban megjelent művéről lesz szó, amelyek között hagyományos regényt, irodalomtörténeti bravúrt és önsegítő könyvet egyaránt megtaláltok.

Sarah Vinman: Bádogember

220 oldal, keménytáblás, fordító: Békési József, 21. Század, 2017

Izgalmas jelenettel kezdődik a Bádogember című regény: a prológus középpontjában egy asszony – későbbi narrátorunk, Ellis édesanyja – áll, aki a rövid bevezetőben életében először fordul szembe férje akaratával, amikor egy tombolasorsoláson Van Gogh Napraforgóinak reprodukcióját választja a férje által kedvelt whisky helyett nyereményül. A történet első felében megismerjük a tizenkét éves Ellist és legjobb barátját, Michaelt, akik a hatvanas évek Angliájában élik az életüket saját kis gyerekkori buborékukban: bringáznak, verseket olvasnak és mindketten próbálják elkerülni szigorú apáik feddéseit; mindeközben pedig szépen lassan valami több lesz a barátságukból. Innen ugrunk a 46 éves Ellis jelenébe, aki közben feleségül vett egy Annie nevű lányt, és miután édesanyja elhunyt, apja akarata szerint nem festőművész lett belőle, hanem autójavító – Michaelnek pedig se híre, se hamva. A múltjuk és a jelenük között eltelt közel harminc évet a könyv második feléből ismerhetjük meg Michael szemén keresztül – hogy pontosan mi történt velük, azt itt most nem áruljuk el, de annyi bizonyos, hogy csodálatos, fájdalmas nosztalgiával átitatott élményben lesz részetek. A nagy sikerű Amikor Isten nyúl volt és a Csodálatos dolgok éve írónője a kritikusok szerint megalkotta eddigi legjobb regényét: a Bádogember hihetetlen érzékenységgel és finomsággal megírt regény szerelemről, magányról és veszteségről.

Anne Carson: Vörös önéletrajza

160 oldal, keménytáblás, fordító: Fenyvesi Orsolya, Magvető, 2017

Másodikként is egy brit szerzőt és egy nőt, de ezúttal egy költőt szeretnénk bemutatni nektek. Anne Carson a kortárs brit költészet egyik meghatározó alakja, a Vörös önéletrajza című verses (!) regénye a legismertebb műve. Az időmértékes verselésben megírt történet alapját a Héraklész tizedik munkáját leíró mítoszok adják, de teljes egészében jelenkori környezetben játszódik. A regény főalakja Gérüón, aki leginkább csak nevében idézi a mitikus szörnyet, akit Héraklész megöl; itt először is a gyerekkorába nyerhetünk betekintést: láncdohányos anyja és időnként látogatóba érkező apja mellett meghatározó alak a bátyja, aki molesztálja őt. Gérüón tizennégy évesen keveredik rövid szerelmi kapcsolatba a nála két évvel idősebb Héraklésszel, akivel együtt utaznak látogatóba utóbbi nagyanyjához. Később, felnőttként Gérüón könyvtáros lesz, majd a fotózásba menekül, és amikor elhagyja a szigetet, ahol felnőtt, Buenos Airesben véletlenül újra találkozik Héraklésszel – és annak új szerelmével, Ankash-sal. Peruba vezető útjuk egy szerelmi háromszögben csúcsosodik ki. A Carson által „románc”-nak titulált mű érdekessége nem is annyira a történetben, mint inkább a szerkezetében rejlik: az egyszerű sztorit átszövik a filozófiai kérdések és az absztrakt fogalmak, sok a vendégszöveg és a visszatérő szimbolikus motívum – ilyen például a címben is szereplő vörös szín, amely a mitikus Erütheiához, a naplemente szigetéhez kapcsolódik. Irodalom- és/vagy költészetrajongóknak kihagyhatatlan csemege!

Mihaly Volosinovszki: The Truth

88 oldal, e-könyv, Publio, 2018

Végezetül egy magyar szerző angol nyelven írt életmód-könyvét szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. A Publio Kiadó gondozásában megjelent kötet szerzője egy fiatal magyar srác, Volosinovszki Mihály; melegségét rögtön a könyv első fejezetében nyíltan vállalja, részben ezért is esett rá a választásunk. Az évek óta spirituális életmód-tanácsadóként tevékenykedő Volosinovszki saját bevallása szerint nem gondolta volna, hogy egyszer könyv formában is viszontláthatja majd magvas gondolatait – a Publio egyik fő missziója azonban pontosan az, hogy elősegítse eddig ismeretlen szerzők műveinek kiadását. A szerző weboldalán fellelhető szövegekből, valamint a könyvből megismerkedhetünk az életével, és az élményein, tapasztalatain keresztül láthatjuk azt a folyamatot, hogyan jutott el ahhoz a békés és lelki teljességet hirdető életszemléletig, amelyet most képvisel. A nagy változás kiváltója kissé banális módon egy nagyon fájdalmas szakítás volt, de épp emiatt a hétköznapiság miatt érezhetjük annyira személyesnek az egész kötetet. A könyvesboltok ma persze tele vannak önsegítő könyvekkel, de előfordulhat, hogy a sok profi után épp egy „amatőr” fog ráébreszteni minket a nagy igazságokra, amikre szükségünk van.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb