Életmód

Mit tehet az apa, aki épp rajtakapta 16 éves fiát egy másik fiúval?

 

A Twitteren épp az “Év apukája” címet készülnek kiosztani annak a férfinak, aki a párkapcsolati és családi viszonyokkal foglalkozó tanácsadó fórumon számolt be arról, hogy kamasz fia kínosan kerüli és távolságtartó lett vele. A gyerek reakciója talán nem is annyira meglepő, ha tudjuk, az apja éppen előtte kapta rajta egy másik fiúval a gyerekét.

Hogy mit is tehetne a kialakul helyzetben, arra vár most használható javaslatokat a tanácstalan apuka – mert hát lássuk be, egy szülő sok helyzetre felkészülhet, sok helyeztet megold élete során, de ez bárkit váratlanul érhet. A 45 éves férfi elmesélte a történteket:

Úgy egy héttel ezelőtt a fiam egyik igazán jó barátja nála aludt, és én felmentem a szobájába megkérdezni, kérnek-e desszertet. Normális esetben ha csak a fiamról van szó, akkor kopogok a magánélet tisztelete miatt, de most egy haverjával volt, így úgy véltem, nem szükséges kopogtatni. Ez egy órával, vagy valamivel később lehetett, mint ahogy rendszerint megkérdezem őket, talán ezért nem voltak eléggé résen.

Kinyitom az ajtót, és a fiamat épp dugja ez a barátja. Nem tudom, hogy jól reagáltam-e – de nem is rosszul, csak mondtam valami olyasmit, hogy “ó, basszus”, és bezártam az ajtót. A földszinten vártam úgy 20 percet, hogy lássam, lejönnek és mondanak-e valamit, de mivel nem tették, elmentem aludni.

Amikor másnap reggel felkeltem, a barátja már elment, és a fiam annyira rémültnek és fáradtnak tűnt, hogy nem hiszem, hogy sokat tudott aludni, de ezért nem hibáztatom. Eléggé kínos volt, de végül azt mondta, hogy “igen, apa, meleg vagyok, ő pedig a barátom két éve” (ez mondjuk meglepett, de jó értelemben, úgy hiszem) – hogy ő maga meleg, az nem volt meglepetés, hogy őszinte legyek, mindig is gyanakodtam, de ezt természetesen nem mondtam meg, hanem azt mondtam, hogy rendben, semmi gond, szeretlek, bármi is történjen, nem számít, kit szeretsz.

Azóta nagyon kínos a kapcsolatunk, alig szól hozzám egy szót is, és nem néz rám se. Próbáltam beszélni vele, de mindig nagyon rövid és kínos beszélgetés lett belőle. Ez csak a(z ilyenkor) természetes reakció azzal, hogy zavarban van? Hát, az biztos, ha az én apám kapott volna rajta engem szex közben, akkor én halálra rémültem volna és Mexikóba költözök, vagy valami ilyesmit művelek. Ma megkérdeztem a fiamat, hogy szeretné-e áthívni a barátját vacsorára, vagy hogy nálunk aludjon, mint hivatalosan is a barátjaként, és erre egy kicsit felvillanyozódva mondta, hogy persze, az remek lenne – szóval a helyzet egy kicsivel már kevésbé kínos. Ez a zavartság természetes, vagy valami mást kellene tennem?

Veszek egy zárat is az ajtajára, és megmondom neki, hogy nyugodtan “csinálják” a barátjával a házban (inkább itt, mint valami sötét sikátorban heroinos tűkkel, sorozatgyilkosokkal, meg hasonlókkal) – de nem vagyok abban biztos, hogyan lehet ezt jól megfogalmazni, és hogy a beszélgetés a lehető legkevésbé legyen kínos.

Minden tanácsot hálásan fogadok. 🙂

 

 

Az internet népe jelen pillanatban ott tart, hogy meg kell becsülni az ilyen normálisan reagáló apákat, még több kellene belőlük, és az egybehangzó vélemények szerint az apuka csak folytassa ebben a szellemben a gyereknevelést. Csak épp a tanácstalan szülőnek épkézláb jótanáccsal nem nagyon szolgálnak.

 

 

hirdetés
Previous post

A világ egyik legmagasabb hegyére jutott fel a szivárványzászló

Next post

Pablo Escobar felesége Budapesten biztat a drogmentes életre