Egészség

Mit szólnál, ha ezt a cikket most állva kellene elolvasnod?

Az ülő életmód korunk egyik legnagyobb problémája, olyan sok mindenre hatással van, amire nem is gondolnánk. Ezeket a veszélyeket fiatalabb korban sem szabad alábecsülni, hiszen jelentősen növeli a szívbetegségek, a diabétesz, a gerincproblémák vagy az érrendszeri bajok kialakulásának kockázatát. Azért ne kenődjetek el, ha betartunk néhány egyszerű szabályt, még ülő munka mellett sem lesz félnivalónk.

 

 

Kezdjük a fránya káros hatásokkal

Akik naponta több órát ülnek megszakítás nélkül, közvetve, vagy közvetlenül, számos betegség kialakulását kockáztatják. Nagyobb eséllyel jelentkeznek náluk mozgásszervi elváltozások, különösen gyakoriak a gerincbántalmak, valamint az ízületi kopás és a szalagok, inak fájdalma. Megnő a szívinfarktus és az agyi katasztrófák (pl. stroke) esélye, valamint könnyebben kialakulhat szívmegnagyobbodás.

Na és persze tudom fokozni is, hiszen sajnos nem csak mozgásszervi, hanem belső szervi elégtelenségek kialakulásához is hozzájárulhat. Ide tartozik például a veseelégtelenség és a 2-es típusú diabétesz. Mindkettő összefüggésbe hozható az elhízással, ami jellemzően az ülőmunka kellemetlen mellékhatása, és közvetve sajnos más egészségügyi problémákat is okozhat. Ilyen a megemelkedett vércukor-, vérzsír- és koleszterinszint, a magas vérnyomás, ezek pedig további szövődmények kiváltói lehetnek. Károsodhat a máj és a kardiovaszkuláris rendszer is.

Ez egy ördögi kör, aminek úgy tudunk véget vetni, hogy csökkentjük az ülve eltöltött órák számát, eljárunk rendszeresen mozogni és persze szuper lenne, ha nem napi egyszer étkeznénk valami nehezet, azt is a sarki kifőzdéből.

Őszintén, most hányan ismerünk magunkra? Egy jó rántott sajt sült krumplival délután kettőkor mindezt úgy, hogy nem reggeliztünk és van bennünk két kávé. Aztán, amikor végre vége a napnak, otthon még este eszünk valami tartalmas vacsorát. Ez az étkezés jellemzően nagyobb adag és sokszor nehéz étel (pl.: zsíros sült húsok, hamburger, pizza).

Az ilyesfajta életmód hosszútávon oda vezethet, hogy elkezdenek különböző emésztési zavarok kialakulni. Jellemzően székrekedés, szélgörcsök és gyakori alhasi fájdalom. Bélmozgás nélkül sajnos nincs rendes emésztés és az anyagcsere folyamat sem működik jól. Az ülőmunka hátrányai közé tartozik, hogy nagyban romlik a felszívódás, emiatt állandó éhség kínozza az ülő életmódot folytatókat, akik ezért többet esznek egyszerre, így könnyen elhíznak. Az elégtelen bélmozgás következménye, hogy a mérgek és salakanyagok lerakódnak, innen pedig már ki van kövezve az út a bélflóra egyensúlyának felborulásához. Az immunrendszerünkre közvetlen hatással vannak a bélflóráink – 70-80 százaléka az immunsejtjeinknek, a vastagbélben helyezkedik el –, így nem meglepő, hogy az ülő életmód veszélyei között előkelő helyen áll az immungyengeség. Ez magyarázza, hogy miért kapnak el sokkal könnyebben szezonális betegségeket a keveset mozgók.

 

 

Jó tanácsok

Most, hogy a fentiekkel tisztában vagytok kedves olvasók, jöhet a fellélegzés. Egy két jó tanácsot arra vonatkozóan, hogy is csökkenthetjük az ülő életmód veszélyeit. Röviden és tömören válaszolva: mozgással, mozgással és mozgással.

A munkahelyen elég nehéz erre figyelni, viszont mindenképp érdemes, ugyanis több kutatás is foglalkozott már ezzel a témával és mindegyiknek az a tanácsa, – velem együtt –, hogy óránként járkáljunk pár percet. Némi fortéllyal rá tudjuk venni magunkat pl.: ha telefonálás közben mászkálunk, vagy nem rendeljük az ételt, hanem kimegyünk a kollégákkal. Tegyük a kukánkat messzebb az asztalunktól, így a szemét kidobás miatt muszáj lesz felállni. Ennek betartása azért fontos, mert ha hosszú ideig ülünk egyfolytában jelentősen megnő a mélyvénás trombózis esélye, ami komoly következményekkel járhat.

Összegezve tehát nagyon fontos a fizikai aktivitás amellett, hogy munka közben, vagy éppen a tévénézés alatt rendszeresen felállunk, teszünk néhány lépést és alaposan kinyújtózunk és persze a mindennapi, intenzív mozgásról se feledkezzünk el. Hetente legalább 3 alkalommal végezzünk egy óra testmozgást. A kiadós séta vagy úszás is megteszi, de még jobb a személyre szabott funkcionális edzés, ahol az életvitelünkből adódó beszűkült mozgástartományt lehet fejleszteni és új tereket nyitni. Jó hír, hogy nem csak a testünk fogja meghálálni, hanem a mentális egészségünk is, mivel a testedzés és sport fontos természetes mentális örömforrás is. Legyetek jók és persze mindig mozgásban!

Majer Reni

 

Previous post

LMBTQ-filmek is szerepelnek a Frankofón Filmnapok kínálatában

Next post

Trump nyíltan meleg politikusa a magyar kormány migránsellenességét reklámozza Washingtonban