Kultúra

Misztikus hangulatú, varázslatos világról szóló előadással érkezik hozzánk a Cirque du Soleil

A világhírű, québec-i központú cirkusztársulat tavasszal ismét Budapestre jön: ezúttal Varekai című előadásukat hozzák el a magyar közönségnek, amelyet május 12. és 14. között négy alkalommal láthatunk a Budapest Arénában.

cirque-de-soleil-09

A „Nap Cirkuszának” társulatát egy 20 fős utcai előadóművészekből álló csoport alapította 1984-ben. Első műsoruk, a Le Grand Tour du Cirque du Soleil már sikeresen futott, holott a társulás eredetileg csak egy egyéves projektnek indult, a tervek szerint 13 héten keresztül 11 városban vendégszerepeltek volna Kanada Québec tartományában. Az első évben ugyan meg kellett küzdeniük némi – főleg anyagi természetű – nehézséggel (például sátort is úgy kellett kölcsönözniük), de aztán nem volt számukra megállás, hamarosan már a világ legjobb artistái léptek fel náluk. Gyorsan bővültek: az 1990-es és 2000-es években futó showműsoraikat városok tízezreibe vitték el, mára már több, mint 160 millió nézőt számlálnak. Magyarországon először 2007 októberében léptek fel, Delirium című műsorukkal bemutatkozva – a hazai közönség annyira szerette őket, hogy néhány hónapra rá, 2008 februárjának végén ismét visszajöttek. Három évtizedes működésük alatt számos elismerést – köztük négy Emmy-díjat, csillagot a kanadai és a hollywoodi Walk of Fame-en – gyűjtöttek be.

A québec-i központú társulat a legmagasabb szintű artista-szórakoztatást nyújtja mozgásművészek, akrobaták, zsonglőrök, légtornászok és komikusok munkájára támaszkodva. Az állatokat teljes egészében mellőzik a porondról, radikálisan különbözve ezzel a hagyományos cirkuszi tradícióktól. Négyezren dolgoznak nekik, ebből 1300-an artisták a világ 50 különböző országából. A moszkvai cirkusz módszereit alapul véve produkcióik mind egy-egy történetet mesélnek el, emellett az erős érzelmi töltettel bíró zenére helyezik a hangsúlyt, amit az előadás elejétől a végéig élőben adnak elő a muzsikusok. A világzene, a tangó, az experimentális zene, a new age, a new wave vagy a pop rock között mozogva a René Dupéré és Benoît Jutras komponálta zenék legalább annyira elbűvölőek és andalítóak, mint amennyire dinamikusak. Minden előadást jellemző zenéjük kíséri: a Draliont különféle dobok uralják, az Alegriában a harmonikáé és a hegedűé a főszerep, a Zumanity alaphangzását pedig a szaxofon és a zongora határozza meg, attól függően, hogy az előadás milyen hangulatot követel. A turnék során produkcióikat háromféle helyszínen játsszák: cirkuszsátorban fut a Corteo, a Kooza, az OVO, a Totem, az Amaluna és a Kurios. Aréna-műsoraik a Quidam, a Dralion és a Varekai. Las Vegas-i központjukban a Mystere, az O, a Zumanity, a Ka, a The Beatles Love, a Criss Angel Believe, a Zarkana és a Michael Jackson: One vannak műsoron, ezeket a show-kat színháztermekben adják elő, a La Nouba című előadás pedig – egyedüli módon – a floridai Disneylandben kerül bemutatásra.

cirque-de-soleil-10

A jövőre Budapestre érkező Varekai (amelynek címe roma nyelven azt jelenti: bárhová) egy vulkán tetején található, különleges erdei világról szól, ahol bármi lehetséges. Az ég elenged egy fiatal magányos férfit – így kezdődik a történet. A varázslatos erdő árnyékában földet érve egy sokszínű világban találja magát, amely tele van fantasztikus teremtményekkel, és egy abszurd, ugyanakkor különleges élmény részesévé válik. Ezen a napon és ezen a lehetőségekkel teli helyen egy varázslat veszi kezdetét, amellyel újra felfedezheti az életet, és rácsodálkozhat a világ és az elme rejtélyeire. A Dominic Champagne által rendezett előadás tisztelettel adózik a nomád lelkek, a szellem és a hagyományos cirkuszművészet, valamint azok előtt, akik végtelen szenvedéllyel keresik az utat, ami elvezethet Varekai-ba.

A Varekai előzetese:

https://www.youtube.com/watch?v=9yZiTJuj5Dw

 

Írta: Dömötör Nikolett

Előadások:
2017. május 12 (péntek) 20:00
2017. május 13 (szombat) 16:30 és 20:00
2017 május 14 (vasárnap) 16:30

Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

Részletes előadás- és jegyinformációk: www.livenation.hu

 

hirdetés

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post

Teljesen fizetősek lesznek a randiappok

Next post

Ellentétes oldalra került Románia elnöke és miniszterelnöke az LMBT jogokat illetően