Hírek

Miniszteri figyelmeztetés miatt mondtak vissza LMBTQ rendezvényeket lengyel iskolák

Kormányzati figyelmeztetések után szüntettek meg iskolai LMBTQ rendezvényeket Lengyelországban.

Számos iskola Lengyelországban törölte a tervezett LMBTQ elfogadásért lévő programon való részvételt, miután az ország kormánya megtiltotta nekik a látogatást.

Több mint 200 iskola akart részt venni a Kampány a Homofóbia Ellen elnevezésű civil-jogi szervezet által rendezett meg Szivárvány Pénteken. – írja a PinkNews.

Azonban az oktatási miniszter, Anna Zalewska figyelmeztette a rendezvény előtt az iskolák igazgatóit, hogy aki részt vesz a programon, annak számolnia kell a következményekkel is. Zalewska a szülőket arra bíztatta, hogy jelentsék a programot a hatóságoknak.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy ezek után mennyi iskola mondta le a Szivárvány Pénteken való részvételt, vagy, hogy mennyien is mentek el a kormány figyelmeztetésének ellenére is.

Az LMBTQ közösség Lengyelországban még mindig számtalan területen diszkriminációval néz szembe, az azonos neműek közötti házasság és az élettársi kapcsolat pedig továbbra is illegális. A 49 európai ország közül Lengyelország a 38. helyen áll az LMBTQ jogok támogatását illetően az Európai Szivárvány index szerint.

Az idei évben be is bizonyosodott, milyen diszkriminációval és erőszakkal kell szembenéznie az LMBTQ közösség tagjainak, amikor is a 39 éves James Pickeringet, és 25 éves párját, Joseph Czarny-t brutális támadás érte egy tengerparton: „Éppen el akartuk hagyni a strandot, amikor hátulról ránk támadtak. Kétszer is olyan erős ütés érte a fejemet hátulról, hogy nekiestem a kerítésnek” – mondta Pickering.

Mindennek ellenére a remény apró szikrája mégis felcsillant az idei évben, amikor a legfelsőbb bíróság egy olyan üzletember ellen hozta meg döntését, aki nem volt hajlandó plakátokat nyomtatni egy LMBTQ üzletnek. Ezt a férfi azzal magyarázta, hogy tettével nem akarta „támogatni” a meleg jogokat.

 

 

Previous post

Ingyenes HPV-oltást a férfiaknak!

Next post

Exkluzív képek! Ezrek vonultak fel a tajvani pride-on a népszavazásért