Nagyvilág

Mindkét csapatkapitány szivárványos karszalagban játszik a mai német-angol meccsen

Az angol válogatott csapata, az első sorban jobbról a második Harry Kane csapatkapitány / fotó: Twitter @England

 

Javában zajlik az Anglia-Németország meccs az EB nyolcaddöntőjében, ahol mindkét csapatkapitány szivárványos karszalagban játszik.

Az angol nemzeti válogatott a hivatalos Twitter csatornáján jelentette be, hogy Harry Kane kapitány csatlakozik német pályatársához, és Manuel Neuerhez hasonlóan ő is így lép pályára a Wembley Stadionban. Ennek csak részben oka a pride hónap – ezzel a gesztussal kívánja támogatni világszerte az LMBTQ közösséget.

 

 

A döntése azt követi, hogy korábban az UEFA megtiltotta a müncheni Allianz Aréna szivárványszínű díszkivilágítását a német-magyar meccs idejére – a gesztus tiltakozás lett volna a Fidesz orosz mintára készült homofób propagandatörvénye ellen. Akkor az UEFA azzal érvelt, hogy a kezdeményezés egy konkrét politikai döntésre reagálna, így vallásilag és politikailag semleges szervezetként el kellett utasítania a kérést.

Minden egyéb esetben azonban az UEFA támogatja a szivárvány, mint a tolerancia és elfogadás jelképének használatát. Ezt jelezték a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is, miután holland sajtóértesülések szerint holland szurkolókat szivárványzászlók miatt nem akartak beengedni a Puskás Arénába.

A német kapitány, Manuel Neuer már többször használta a szivárványos karszalagot, amiről az UEFA vizsgálata megállapította, hogy az „a sokszínűséget, így egy jó ügyet képvisel”, és nem minősül politikai szimbólumnak.

A Telegraph szerint a mostani angol-német meccset egyébként Vilmos herceg is a helyszínen követi a családjával.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb