Kultúra

Mindig is örömmel lépett fel melegbárokban Rácz Kati, az éjszaka királynője

A rendkívül egyedi, mély hangú díva, aki eleganciájával, szeretetteljes előadásmódjával a fiatal generációkat is lehengerli, gyakorta lép fel meleg baráti társaságokban. A budapesti éjszakában mostantól a Phoenix Bárban találkozhat vele rendszeresen a közönség.

 

 

Miről szól Rácz Kati koncertje 2019-ben?
Pályám kezdetén három évig zongoráztam bárokban, majd 21 évesen kezdtem el énekelni. A 80-as évek elejéről beszélünk, amikor kétféle énekesnő létezett, a refrén-énekes és a szólista. Az utóbbi úton indultam el. Akkoriban számos, nívós szórakozóhely, bár volt Budapesten, élőzenével revüműsorral, tánckarral. Olyan legendás helyek voltak, mint a Moulin Rouge vagy a Maxim Varieté. Egy éjszaka akár féltucatnyi helyen is felléptem: gyönyörű estélyi ruhákban két-három dalt énekeltem el, majd autóba ültem és máris jött a következő mulató.

Egy mai Rácz Kati koncerten ezzel szemben – az igényelt műsor hosszától függően – 16-24 dal is elhangzik. Négy évtizede vagyok a pályán, a hangom négy teljes hanggal mélyült – mindeközben többet dolgozom ma, mint valaha. Gyakran esünk a zene bűvöletébe és ráadás ráadást követ.

Csaknem egy évtizedig voltál a Moulin sztárénekese, közös öltöződ volt Cserháti Zsuzsával, ismertek és szerettek Pesten, Lyra-Díjat kaptál ‘95-ben, a Príma-díj zenei különdíját kaptad 2010-ben. Bejártad a földgolyót a koncertjeiddel – Finnországban jazz-fesztivál nagydíjas lettél. Mégis, itthon kevésbé vagy ismert. Bánod?
Van erről egy édes sztorim – volt olyan a pesti éjszakában, hogy egy olasz társaság mulatóról-mulatóra járt, és mindenhol velem találkozott. Tengernyi fellépésem volt, így kevesebb idő jutott az országot járni, és kevésbé ismert meg a publikum.
Kaptam televíziós felkérést. Országos ismertséget szerezhettem volna, ha a mai divatos valóságshow műfajának behódolok. A magánéletem kitálalása révén ez elérhető lett volna. Határozott nemet mondtam. A színpad az más. Ott kiteszem a szívemet és a lelkemet, a közönség úgy lát, ahogy vagyok. De a magánéletem, az az enyém. Mondok egy érdekes dolgot: egy barátnőm hívott fel Jászberényből, nemrég történt. Mondja, hogy az ablakuk alatt megállt egy fiatal srác biciklivel, mert csörgött a telefonja. Tudod, mi volt a csengőhangja? Az én dalom, a Fiatalság! Ilyen is van.

Ha a Rácz Kati-feeling lassabban is terjed, de ahol megjelensz, ott mély hatást teszel a közönségre.
És ez a melegek világára is igaz. Én félig – anyám révén – zsidó vagyok, apám révén pedig cigány, de se a zsidóknak, se a cigányoknak soha semmi komolyabb dolgot nem köszönhettem, néhány kisebb fellépést leszámítva a négy évtized alatt. Mindeközben a melegek körében az első pillanattól kezdve hívnak és újra meghívnak. Nem volt olyan melegbár, ahol ne lett volna Rácz Kati. Amikor az Arizona nyitott, Dömötör Lajos, a vezetője átjött – pont a Moulinnal szemben, a Nagymező utcában nyitotta meg az üzletet – és bevallotta, többeket megkeresett, de eddig minden énekes nemet mondott a felkérésre, félve kérdezte: eljönne? Azonnal és visszavonhatatlanul igent mondtam! Ennek harminc éve. Ez volt az első melegbár, majd jött a Capella havonta egyszer, az Angyal bár, és még sorolhatnám. Ott vagyok a meleg rendezvényeken, fellépek. Nem egyszer hívnak meleg baráti társaságok, pl. születésnapot ünnepelni – így hatvan évesen is. Megtisztelő ez a szeretet és nagyon hálás vagyok érte.

Mit gondolsz, minek köszönhető ez?
Az érzékenység közös vonás. Van közöttünk egy nagyon erős híd. A művészetekre, a kultúrára való nyitottság, végső soron a melegszívűség.

 

Rácz Kati az a díva, akinek különleges hangi adottságai, dalainak sokszínűsége garantált katarzist okoz sokaknak évtizedek óta, minden egyes közönségtalálkozó alkalmával. Az énekesnő alapvetően a funky és a jazz világában otthonos, nemzetközileg ismert és elismert bárénekes. Különböző formációkban énekel pop- és táncdalokat is.
Most egy különleges, szivárványos helyszínen, a budapesti Phoenix Bar & Club színpadán találkozhat vele a közönség. Figyeld a Facebook-eseményeket!

 

 

Previous post

Nem-bináris borbély segíti transznemű és más queer kliensei kényelmét

Next post

Drámakirály – Miért olyan fontos a coming out?