Kultúra

“Mindig is kerestem az új kihívásokat” – interjú Lakatos Márkkal

Lakatos Márk neve mára egy brand lett: keze nyomán barokkos finomsággal születnek meg a személyiséghez tökéletesen illő öltözékek. Kezdetben jogot, majd filmtörténetet tanult, neve mára azonban a stílus, a jó ízlés és az affektálás szinonimájává vált. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ő ma Magyarországon A Stylist, aki stílustisztogatást végzett a médiában, A Férfi, aki rengeteg nőnek adta vissza az önbizalmát, A Meleg, aki a tapintható homofóbia ellenére a másság elfogadását, és annak természetességét tartja követendő példának.

Mind a jogi pálya, mind a színészet, mind a marketing megfért egymás mellett a tanulmányaid között. Ez az eklektika arra enged következtetni, hogy jellemző rád a kísérletezés, és az, hogy mindig a saját fejed után menj.

Lakatos Márk: Igen, mindez azóta is megmaradt. Ezért van az, hogy mindig megpróbálok új területeket keresni magamnak. Ebből adódik, hogy mindig keresem a styling szférájában is az új kihívásokat: a Lakatos Márk Szalon például most kezdett el foglalkozni esküvőszervezéssel is, ez egy teljesen új irány számunkra. Emellett nagyjátékfilmben is dolgoztam, valamint az Operában megrendezett Ezüst Rózsa Bál számára is terveztem jelmezt. A gasztrovilágba a Hal a tortánnal csöppentem bele, ezt egyre újabb irányokba kezdtem el fejleszteni: egy jó barátnőmmel egy lakásétterem- projekten dolgozom, és jelenleg édesanyámnak a 40 éves fogorvos évfolyam-találkozóját szervezem. Ez a gasztro-vonal  nagyon szép horizont, amit nagyon izgalmasnak találok.

A filmek iránti szeretet mennyire van még jelen az életedben?

L. M.: Mindig is jelen volt, nem véletlenül végeztem filmelmélet-filmtörténet szakon Pécsett. Abszolút ez a típusú kultúrafogyasztó vagyok: vagyis mindaz, ami a színpadi műfajból következő művészet, mint például a film, az nagyon érdekel engem.

A divat iránti rajongásod mindig is jelen volt az életedben vagy volt egy kardinális pont, amikor eldöntötted: ez az én utam?

L. M.: Az az igazság, hogy egyre inkább azt hiszem, hogy a divatnál egyre jobban érdekel a stílus, a személyes stílus megtalálása. Ezért is szeretem különösen a Lakatos Márk Szalonban végzett munkánkat, hiszen ott a változó divattrendek helyett sokkal inkább azt a stílust keresem, amely karaktereket, egyéniségeket mutat meg. Míg a filmnél vagy a színpadi előadásnál karaktereket kell megformálnom a ruhával, addig egy élő embernél a saját személyiségét kell kibontanunk a választott ruha segítségével. Ez engem még inkább érdekel, mint a divat, mert most az látom, hogy az önmagát ismétli, és majdnem mindig ugyanoda jut el.

Az ízlés mennyire tanulható?

L. M.: Ez egy furcsa dolog. Az ízlés számomra nem egy pozitív vagy negatív, hanem inkább egy szubjektív dolog, ami minden ember sajátja: a választások összessége.

Ha ma Magyarország meghallják azt, hogy stylist, elsőként biztosan te jutsz eszükbe. Úttörőnek számítasz a szakmában?

L. M.: Nem gondolom, hogy az lennék. Már csak a koromból adódóan sem, hiszen előttem is sok stylist létezett Magyarországon, csak akkor még belterjesebb közegnek számított.  Én a Megasztárral kaptam nagyobb ismertségi felületet, és ezáltal lettem népszerű személyiség.

Mennyire változott az ízlésed azóta? Van olyan kreáció, amelyet most nem vallanál magadénak?

L. M.: Ahogyan az ókori mondás is tartja, hogy nem lépünk kétszer ugyanabba a folyóba, én is így válaszolnék most erre a kérdésre. Én mindent vállalok, amit akkor kiválasztottam egy-egy versenyző számára, de nem biztos, hogy így, tíz év elteltével ugyanazt adnám rájuk.

Van olyan személyiség, akinek a munkái inspirálóan hatnak rád?

L. M.: Hát, egy személyt nem tudok kiemelni, inkább azt mondanám, a divatvilág merész alkotóinak kreációit kedvelem. A divat angol fenegyerekének, Alexander McQueennek a ruhái mellett közel áll hozzám az angol Vivienne Westwood stílusa vagy a francia mester, Jean-Paul Gaultier világa is.

Mint minden ember életében, gondolom veled is előfordult olyan, hogy rossz döntéseket hoztál, vagy épp nem kedvezett számodra a szerencse. Hogyan kezeled a rossz periódusokat?

L. M.: Nem vagyok az a típus, aki azon rágódik, hogy mi történt. Sokkal inkább jellemző rám, hogy megpróbálom levonni a konzekvenciákat és tanulni egy-egy történetből.

A Werk Akadémián is tanítod a még zöldfülű, ámde lelkes stylistokat. Mit gondolsz, mennyire telített ez a szakma?

L. M.: Nem gondolom, hogy sokkal többen lennének, mint például a jogi vagy közgazdasági szektorban, sőt…. Úgy látom, hogy mostanában sokkal inkább előtérbe helyeződött a test és a külsőségek, és ezáltal nagyobb hangsúlyt is kap a munkánk. Aktuálisabb, mint korábban volt.

Mit gondolsz, milyen képességek kellenek ahhoz, hogy valaki megállja a helyét ebben a szakmában?

L. M.: Azt gondolom, hogy az elhivatottság a legfontosabb, vagyis az, hogy tudd, ezt akarod csinálni. Ez a leginkább fontos tényező. Emellé pedig mindig szükség van egy jó adag szerencsére is.

Köztudott, hogy meleg vagy, talán az egyik legismertebb ma Magyarországon. Mennyire volt előny vagy hátrány számodra ez a szakmában?

L. M.: Hátrányom nem származott belőle, de Magyarországon előnyöm sem származhatott. Már kicsit unom, hogy ez a téma mindig felmerül az interjúk során. Unom, de ugyanakkor tudom, hogy kötelességem beszélni róla, mert kevesen vannak, akik vállalják a másságukat.

Azt mondod ezzel, hogy a társadalmi elfogadást jobban elősegítené, ha több ember coming out-olna?

L. M.: Nem, azt gondolom, akkor lenne minden rendben, ha ez természetes lenne, és nem kellene mindig kitérnem erre.

Névjegy:

Lakatos Márk
Stylist, divatújságíró, műsorvezető, jelmeztervező

2001 óta stylistként dolgozik, ő az ország legismertebb stílustanácsadója. 2003-ban vált ismertté a Tv2 Megasztár című tehetségkutató műsora által. 2007-től kezdve a Werk Akadémia tanára. Több saját televízióműsor hostja, mint pl. a Szeretem a testem, Én is szép vagyok, Én is karcsú vagyok, Én is menyasszony vagyok stb. A Nagy Duettben énekesként is sikerrel mutatkozott be. A nagy sikerű Sztárban sztár című műsor zsűritagja volt. Részt vett a Sötétbe zárt szépség című dokumentumfilm készítésében.
Első könyve Stílusterápia címmel jelent meg 2011-ben, ezt követte 2013 decemberében a Te & Én Divat- és stíluskalauz.

Az Operaház több produkciójában is részt vett mint stylist és látványtervező, valamint a 2014-es Ezüst Rózsa Bál kreatív tanácsadója volt. Jelmeztervezőként dolgozott továbbá a Bárkában, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, Aradon és Marosvásárhelyen. Közreműködött többek között a Kabaré, A varázsfuvola, a Don Giovanni és A sevillai borbély munkálataiban.

Az EUtrio alkalmával kreatív tanácsadóként részt vett a “20 ruha Európának” című kiállítás brüsszeli, madridi és budapesti megnyitóján, amit a Cervantes Intézet, a Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és Spanyolország Nagykövetsége rendezett 2010-ben.

2012 óta stylistkent és kreatív tanacsadóként dolgozik a Design Terminál által szervezett Gombold Újra! Öltözéktervezői Pályázat és a Central European Fashion Days programjain.

A 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül megálmodott Lepkeház művészeti vezetője.

Hámori Barbarával együtt a Lakatos Márk Szalon alapítója és tulajdonosa.

Díjai:

  • Három alkalommal elnyerte az Év Stylistja-díjat
  • 2013-ban elnyerte a „Férfi, aki a legtöbbet tette a nőkért” díjat
  • Az Írj a Nőkért-díj alapítója

1975. január 15-én született. Egy spanyol-magyar két tannyelvű gimnáziumban érettségizett, később jogi tanulmányokat folytatott az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd Madridban tanult idegenforgalmat és PR-t. A Pécsi Tudományegyetem esztétika szakán végzett, filmtörténet-filmesztétika szakon. Spanyol és francia nyelvből felsőfokú nemzetközi nyelvvizsgával rendelkezik, angolul középszinten beszél.

Szerző: Zsani

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb