Kultúra

Mindenki szívét megnyerte a transz gyerekről szóló mesekönyv

Jessica Love lett idén a Waterstones Children’s Book Prize nyertese. A hölgy valami igazán különlegeset alkotott mesekönyv formájában. Nem csupán remek könyvet írt az LMBTQ fiatalok számára, de még az újra népszerű sellőket is beleszőtte művébe.

A díjátadót 2005 óta rendezik meg annak érdekében, hogy addig rejtett tehetségeket fedezhessenek fel a gyermekirodalom világában, és az idei évben erre a Julian, a hableány című könyvet és íróját tartották a legalkalmasabbnak – írja a Pink News.

 

Jessica Love

 

A szívet melengető történetben Juliant követhetjük nyomon, aki hableánynak öltözött nőkkel találkozik New Yorkban, és elhatározza, hogy ő is úgy fog kinézni, akárcsak ők. Otthon mindent meg is tesz annak érdekében, hogy igazi hableány lehessen belőle. Rúzst ken magára, szoknyát és hajdíszt vesz fel, amikor pedig nagymamája rátalál, az asszony egy gyöngysort ad neki, és elviszi az éves Hableány fesztiválra, amit Coney Islanden rendeznek.

A főszereplőt és történetét Jessica Love egyik barátja inspirálta, aki mindig is tudta, nem abban a testben él, melyben szeretne, de csupán ötven éves korában volt lehetősége nemkorrekciós műtétre. Azóta azonban férfilétének minden egyes percét élvezi.

 

 

Kíváncsi lettem, miután beszélgettem vele és elgondolkodtam az ő útján, amit végig járt, hogy vajon vannak-e az irodalomnak olyan részei, melyeknél a gyerekek hasonlóképpen éreznek, mint ő. Elkezdtem családok blogjait olvasni, akiknek a gyerekeik megkérdőjelezték a nemi identitásukat. […] Tényleg rengeteg blogot elolvastam, és majdnem mindegyiküknél felbukkantak a sellők a gyerekek érdeklődési körében.

Valójában a sellők a transznemű emberek és támogatóik szimbólumává váltak. Mindenki úgy ismeri őket, mint akiknek deréktól lefelé csakis egy uszonyuk van, a Disney-féle Kishableány pedig pontosan arról szól, hogy a főszereplő át akar alakulni, amivel a transznemű emberek közelebb érezhetik magukhoz ezt a történetet.

A díjon kívül azonban Jessica az olvasóktól is megannyi elismerést és szeretetet kapott. Akadtak olyan szülők is, akiknek gyermeke szintén megkérdőjelezi nemi identitását, akárcsak a mesekönyv főszereplője, Julian. Cserébe Jessica Love nem szeretne mást adni, mint könyvével egy biztonságos helyet, ahol a jelenlegi amerikai körülmények között, mely a transznemű emberek számára jelentős hullámvölgyeket jelent, békére lelhetnek az olvasók. Azt pedig végképp szeretné hangsúlyozni, hogy minden transznemű gyermek gyönyörű és megérdemli a szeretetet.

Previous post

Egyre kevesebb dél-koreai ellenzi az LMBTQ jogokat

Next post

Elton John imádja a róla készült filmet