Lifestyle

Mindenben próbálok olyasmit találni, ami tetszik – Interjú egy Budapesten élő indiai fiúval

A távoli India Gudzsarát államából származó Hardikkumar Mistry megindító történetet mesél arról, milyen a meleg férfiak élete Indiában. A munkája hozta Budapestre, ahol teljesen mások a lehetőségek, mint otthon.

 

Mesélj egy kicsit magadról! Milyen volt az életed, mielőtt Budapestre költöztél?

Valsadban nőttem fel, ez egy tengerparti kisváros az indiai Gudzsarátban, az Arab-tenger partján. A mangójáról és a tengerpartjáról híres. Elsősorban mezőgazdasági település, a gazdaság erősen függ ettől az ágazattól: az államban Valsad termeli a legtöbb mangót. Szóval Gudzsarátból jövök, ami Indiai egyik nyugati állama, Mahátma Gandhi szülőhelye. Itt jártam iskolába és főiskolára is, utána pedig az állam legnagyobb városában, Ahmadábádban dolgoztam. A munkám miatt sokat utaztam Indián belül rövidebb időre. Mielőtt Budapestre jöttem volna, San Francisco-ban is éltem egy kicsit.

Mi hozott Budapestre?

Szoftvertervezőként dolgozok egy indiai IT-óriásvállalatnál. Szaktanácsokat és szolgáltatásokat nyújtunk különböző országok cégeinek. Annak a cégnek, amelyiknek az ügyeit intéztem, Budapesten van az európai központja, és pár hónapja úgy gondolták, több hasznomat vennék, ha közvetlenül velük, az irodájukban dolgoznék, hát itt vagyok.

Mennyit tudtál előtte Magyarországról?

Hogy őszinte legyek, nem sokat. Tanultunk egy kicsit Magyarországról történelemórán, de ennyi.

Ért akkor kulturális sokk?

Ért bizony. A nyelv, az öltözködési szokások, az ételek, az elvárt viselkedésformák, hogyan köszöntjük a másikat – gyakorlatilag minden másmilyen. Szó szerint rettegtem, amikor megérkeztem, hiszen nem ismertem senkit, még helyi indiaiakat sem. Nem is tudtam, mit csináljak, de aztán abból tanultam, hogy megfigyeltem a környezetemet. Aztán megismertem az egyik legjobb barátomat, a szintén indiai DJ-t. A Grindrön futottunk össze. Ő már legalább négy éve itt él, így nagy segítséget tudott nyújtani, hogy jobban megismerjem a magyar szokásokat és a magyar srácokat.

Ha már szóba kerültek, mit gondolsz a magyar srácokról?

Helyesek, nagyon jó a divatérzékük, okosak, és általában sok mindenhez értenek, ami nagyon bejön nekem. Néha úgy érzem magam, mint egy kisfiú az édességboltban. Bár volt néhány rasszista komment a Grindrön és a PlanetRomeón, de összességében jók a benyomások és szívesen randiznék magyar sráccal.

Mi tetszik Budapestben?

Nehéz kérdés, mert túl sok minden van. Az egyik, amit a legjobban szeretek, azok a barátságos, kis kávézók szerte a városban. Sok időt töltök ilyen helyeken a barátaimmal, és randihoz is nagyon szeretem őket. Ezen kívül szeretem a Dunát, az építészetet, ahogy összerakták a várost, az utcákat, a villamosokat és az ételeket. A másik, amit szeretek, az a város kulturális élete. Mivel ez Magyarország fővárosa, és az egyik legfontosabb város Európa ezen részén, ezért sok lehetőséget kínál megismerkedni a világ más tájairól származó emberekkel.

 

Hardikkumar Mistry

 

És mi az, ami nem igazán tetszik?

Ezen nem igazán gondolkoztam még el, mert mindenben próbálok olyasmit találni, ami tetszik. Néha nehéz kommunikálni a nyelvi korlátok miatt. Elég nehéz megtanulni magyarul, de azt azért nem mondanám, hogy ez olyasmi lenne, amit nem szeretek – mivel itt élek, ezért előbb vagy utóbb meg kell tanulnom.

Szerinted mi a legnagyobb különbség Indiához viszonyítva?

Például az, hogy itt teljesen elfogadottnak számít, hogy a heteró párok nyilvánosan csókolóznak. Gudzsarátban és India legtöbb részén ez valami hallatlanul illetlen dolognak számít, és könnyen bajba is kerülhetsz miatta. Másrészt otthon nagyon sok az ünnep, amitől valahogy élettel telibb minden.

Mi a véleményed a budapesti meleg életről?

Egy olyan konzervatív társadalomból jövök, ahol még a szexről beszélni is tabunak számít, így Budapest számomra olyan, akár a mennyország. Budapest nagyon különleges számomra, mert itt önmagam lehetek és nem kell többé megjátszanom magamat. Miután megérkeztem, a világ minden tájáról származó emberekkel találkoztam, és láttam meleg és leszbikus párokat elkötelezett párkapcsolatokban. Itt tanultam meg, hogyan működik egy meleg párkapcsolat. Bár már azelőtt elfogadtam magamat és az orientációmat, hogy megérkeztem volna, ezekkel az emberekkel találkozni olyan bátorságot és önbizalmat adott, amire nagyon szükségem volt. Aztán előbújtam a két legjobb barátomnak, akik Indiában élnek. Nagyon féltem, miközben beszéltem velük, de jobban fel voltam készülve erre lelkileg, mint korábban, és biztos vagyok benne, nem tettem volna meg, ha nem jöttem volna Budapestre. Szóval el tudod képzelni, milyen hatással volt és milyen fontos az életemben ez a város.

Házibulikon találkoztam pár sráccal, néhánnyal Grindön és PlanetRomeón, szóval ami a budapesti meleg életet illeti, elég korlátozottak a tapasztalataim, de tervezem, hogy majd elmenjek pár helyre és partira, szóval meglátjuk.

Részt veszel valamilyen formában a helyi LMBTQ közösség életében?

Nem igazán. A VIBE és az AlterEgo két olyan parti, illetve hely, ami érdekel. És készülök a jövő hónapban életem első Pride felvonulására.

Milyen a meleg élet a szülővárosodban?

Ilyesmi nem létezik Gudzsarátban. Bár a srácok ott is használják a Grindrt, a PlanetRomeót és a hasonló appokat, de csak egyéjszakás kalandokra. A randizás, mint olyan, egyszerűen nem létezik. A homoszexualitás bűncselekménynek számít Indiában, Gudzsarátban nincsenek melegbárok, klubok, semmi ilyesmi. Kizárólag az óriási metropoliszokban, mint Mumbai, Delhi, Bangalore. Mivel a házassági egyenlőség nem létezik és a homoszexualitás tabunak számít, senki sem mer párkapcsolatban gondolkozni. Az általam ismert meleg srácok többsége a családi nyomásra megnősül, de ettől még lefekszik utána más férfiakkal. Néha ezek a házasságok működnek, néha nem, de a válás szégyennek számít Indiában, egyáltalán nem gyakori. Nagyon nehéz is elválni, vagyis ilyenkor mind a fiú, mind a lány egész életét egy nem működő kapcsolatban éli le.

Ha ez nem lenne elég, nagyon sokan durván konzervatív felfogással viseltetnek a homoszexualitással szemben: bűnnek, fertőzőnek, mentális betegségnek hiszik. Iszonyúan nehéz előbújni melegként még a legközelebbi barátoknak és a családnak is. Személyesen ismertem egy fiút, akit megölt a családja, miután rájöttek, hogy meleg. A legtöbb meleg férfi egész életében titkolózni kényszerül.

Én semmi esetre sem fogok megnősülni. Nagyon kemény út áll még előttem: életem legnehezebb feladata lesz megmagyarázni az orientációmat a szüleimnek. Azért reménykedek.

Mi hiányzik otthonról?

Nem sok, kivéve a színes ünnepek, fesztiválok.

Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?

Igazi kocka vagyok, sokat olvasok az IT ipar legfrissebb trendjeiről. Imádom a sorozatokat és az animációs filmeket, és elég szívesen olvasok különböző műfajokat. Elkezdtem kondizni és most kezdek rákattanni, ezért elég sokat vagyok edzőteremben, és persze emiatt az interneten edzésterveket és táplálkozási tanácsokat olvasok.

Mit üzennél azoknak, akik most érkeznek Budapestre?

Próbálja megismerni a helyi szokásokat. Legyen türelmes, próbáljon beilleszkedni, ne csak a saját hazájából származókkal lógjon. Talán úgy érzi majd, hogy a kulturális különbségek és a nyelvi problémák miatt kimarad dolgokból, de adjon időt neki. Ne adja fel, csak viselkedjen úgy, mint aki itt él, és máris jobban el fogják fogadni, és élvezni fogja Budapest minden szeletét. És igen, tanuljon meg pár gyakori magyar kifejezést, könnyebb lesz tőle az élet.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb