Kultúra

Minden tilalom ellenére három díjat is nyert a leszbikus témájú film

Három amerikai filmfesztiválon is díjat nyert a leszbikus szerelmet ábrázoló, Rafiki című film – annak ellenére, hogy hazájában, Kenyában még mindig tilalom alatt áll. A helyi vezetés döntésére amiatt került sor, mert véleményük szerint a film népszerűsíteni és terjeszteni akarja az azonos nemű párkapcsolatokat.

Az úttörő film, amely akár Oscar-díjra is esélyes lehet a “Legjobb idegen nyelvű film” kategóriában, betiltását egy hétre feloldották Kenyában, ami után rögtön nézettségi rekordokat döntött. De a Seattle-i Queer Filmfesztiválon a szakmai zsűri tetszését is elnyerte, sőt, a közönségdíjat is neki ítélték. Emellett elnyerte a Silver Hugo-díjat a Chicago-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

 

Rafiki – Jelenet a filmből

 

Ben McCarthy, a Three Dollar Bill Cinema ügyvezető igazgatója – ahol a Seattle-i Queer Filmfesztivált tartották – így nyilatkozott a filmről: „Izgatottak vagyunk, hogy a Rafiki megnyerte a közönség és a zsűri díját is, és hogy ezzel további figyelmet szentelhetünk ennek a fontos, gyönyörű filmnek egy olyan országból, ahol az LMBTQ közösség hatalmas diszkriminációval néz szembe és attól is félniük kell, hogy börtönbe kerülnek.

A brit gyarmati korból megmaradt büntető törvénykönyv szerint Kenyában a szodómiát büntetik – pontosabban a férfiak közötti szexuális kapcsolatot. Az ilyesfajta kapcsolatokat nők között nem igazán büntetik, de a leszbikusoknak is komoly üldöztetéssel kell szembenézniük az országban.

A filmet tiltó törvények a gyarmati időkről maradtak fenn, és azt kérjük, hogy frissítsék úgy a törvényeket, hogy azok tükrözzék az alkotmányunkat. Az alkotmányban nincsen semmi arról, hogy nem készíthetnénk olyan filmeket, mint a Rafiki” – idézte a film rendezőjét, Wanuri Kahiut a PinkNews. „Sosem tartottam magamat aktivistának… de a munkám olyanná vált, aminek támogatásra van szüksége. Olyan helyre kerültem, ahol annak, amit készítettem, támogatásra van szüksége.

A film angol nyelvű előzetese:

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb