Egészség

Minden korábbinál veszélyesebb új variánsát fedezték fel a HIV-nek

A Science folyóiratban jelent meg az Oxfordi Egyetem kutatóinak beszámolója a HIV egy új variánsáról, amely fertőzőbbnek bizonyul, mint bármelyik ismert korábbi törzs.

A VB variánssal (a kutatók így nevezték el) fertőzöttek vérében a vírus szintje 3,5–5,5-szer magasabb, kétszer olyan gyorsan következett be nálunk a CD4-sejtek csökkenésének üteme (ami az AIDS kialakulásának magasabb kockázatát jelenti), valamint az esetükben megnőtt a vírus másoknak való átadásának kockázata is – számol be a Qubit.

Fontos megjegyezni, hogy az antiretrovirális terápia, azaz a gyógyszeres kezelés megkezdését követően a VB variánst hordozó emberek immunrendszere hasonlóan helyreállt, mint a többi HIV-variánssal fertőzötteké. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy mivel a VB az immunrendszer erősségének gyorsabb csökkenését okozza, kritikus fontosságú, hogy a fertőzötteket a lehető legkorábban diagnosztizálják, és minél hamarabb nekifogjanak a kezelésüknek.

Eredményeink hangsúlyozzák az Egészségügyi Világszervezet útmutatásának fontosságát, hogy a HIV-fertőzés kockázatának kitett személyek rendszeres vizsgálathoz jussanak, hogy lehetővé tegyék a korai diagnózist, majd az azonnali kezelést” – nyilatkozta az Oxfordi Egyetem Big Data Intézetének munkatársa, a tanulmány vezető szerzője, Christophe Fraser.

 

Beoltották az első embert a Moderna HIV elleni védőoltásával

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin