Hírek

Minden korábbinál színesebb lesz az idei szegedi Szivárvány Hét

Április 23. és 29. között egy héten keresztül várja programokkal az érdeklődőket a Szegedi LMBT Közösségért Csoport, amely a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek érdekérvényesítését segíti. A csoport 2012-ben jött létre ― akkor még Colorful Circles’ World néven, majd 2016-ban vette fel a Szegedi LMBT Közösségért Csoport nevet.

Fő célkitűzésük, hogy Szegeden olyan befogadó légkört teremtsenek, amelyben minden LMBTQI-ember félelem nélkül, önmagát vállalva élhet. Szeretnének hozzájárulni a társadalomban rögzült előítéletek lebontásához, a sokféleség értékként való kezeléséhez. Helyi szinten szeretnék elérni, hogy az LMBTQI-emberek és szövetségeseik képesek legyenek az önszerveződésre és az összefogásra céljaik elérése érdekében.

A hét eseményeiről részletesebben (a címre kattintva megnyílik a Facebook-esemény, amelyben további részletek olvashatóak):

Április 23. 18:00-21:00 Filmklub: Gyűlölt másság

A Szivárvány-hét keretében a „Gyűlölt másság” (The Girl Like Me: The Gwen Araujo Story – magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 85 perc, 2006) című filmet vetítik le. A vetítés után csoportunk egyik tagjának vezetésével beszélgetés a filmről. Alkoholos ital kivételével innivaló és nassolnivaló szabadon behozható.

Április 24. 18:30-20:30 Prizma koncert

Oláh Maja (ének), Pejin Andrea (ének), Szilágyi Kristóf (szintetizátor), valamint Jazz-I, azaz Rébék-Nagy Dávid és Palázsy Miki koncertje a sokszínűség jegyében – egy kis meglepetéssel.

Április 26. 17:00-19:00 EJHA – Emberi jogok, demokrácia, részvétel a nevelésben

Emberi jogok, demokrácia, részvétel, fenntarthatóság és további kérdések a nevelésben (műhelybeszélgetés)

Az EJHA – emberi jogi nevelők hálózata azért jött létre, hogy közös platformot teremtsen az emberi jogi nevelés területén aktív és az iránt érdeklődő szakemberek (pl. pedagógusok, képzők, ifjúságsegítők, aktivisták, kutatók, diákok, civil szervezetek képviselői) számára, ezzel támogatva tevékenységüket. Az EJHA arra törekszik, hogy országszerte elérje és bevonja az egyénileg vagy közösségben tevékenykedő emberi jogi nevelőket, hogy megoszthassák egymással tapasztalataikat, sikereiket, dilemmáikat. E célból 2018 tavaszán országjárásra indul az EJHA, hogy találkozzunk, megismerjük egymást és beszélgessünk.

Április 27. 17:00-19:00 Többen, együtt, etikusan – Beszélgetés a többszerelműségről

Mi a poliamoria (többszerelműség)? Divathullám, mozgalom, kötődészavar, a szabadság megélése vagy a társadalmi normák elleni kritika? Hol helyezkedik el az emberi kapcsolati formák rendszerében? Lehet-e több embert szeretni egyszerre, miért és hogyan? Mi a helyzet a féltékenységgel? Milyen etikai kérdések vetődnek fel? Honnan az idő, energia? Hogyan telnek a többszerelmű mindennapok?

Ha nem vagy biztos, de szeretnéd tudni, ha olvastál valamit, de nem volt világos, ha kérdéseid vannak, és válaszokra vágysz – gyere el a Grand Caféba április 27-én, és a témát felvezető előadás után beszélgessünk együtt a Poliamoria Magyarország közösség meghívott tagjaival: D.-Balogh Andreával (emberi jogi aktivista), Szabady Helgával (mediátor és life coach, http://szabadyhelga.hu) és Vitrai Sárával (szabadúszó író és blogger, https://thegenderspotsv.com).
Tedd fel kérdéseidet, oszd meg gondolataidat, tudjunk meg együtt többet a többszerelműségről!

A poliamoriáról többet is megtudhatsz a Poliamoria Magyarország weboldalán: www.poliamoriamagyarorszag.hu

Április 28. 15:00-16:30 LMBTQ és keresztény identitás

Beszélgetés a Szimpozion Egyesület interjúkötete kapcsán a szegedi Szivárvány-héten, a TIK kiállítási terében, a bejárattól balra.

Beszélgetőpartnereink:
Virág Zsolt, a Szimpozion Egyesület vezetője
Modolo Ákos Marco, a könyv egyik szerkesztője

Tervezett témák: Miért fontos az LMBTQ-keresztény párbeszéd? Hogyan lehet valaki LMBTQ-emberként egy ezt elítélő egyház tagja? Milyen megélni a kettős identitást?

2016 decemberében ért véget a Szimpozion Egyesület LMBTQ-Keresztény Párbeszéd Műhely elnevezésű projektje, amelynek záró kiadványa az „És leszálltak a vízbe mind a ketten” című kötet. A zárt körben terjesztett könyv többek között 7 mélyinterjút tartalmaz hívő LMBTQ-emberekkel és a „Keresztények a melegekért” (Kermel) csoport tagjaival.

Az eseményen a közönség is aktív résztvevő lehet. Szabadon tehetnek fel kérdéseket és beszélgetésbe elegyedhetnek vendégeinkkel.

Április 28. 17:00-19:00 Élő könyvtár

Találkozz az előítéleteiddel!

Az élő könyvtár ugyanúgy működik, mint egy hagyományos könyvtár, azzal a különbséggel, hogy a könyvek valódi emberek, az olvasás pedig egy 15-20 perces beszélgetés.

Az élő könyvek olyan emberek, akik testi, lelki, vallási, szexuális vagy bármely egyéb tulajdonságaik miatt előítéletek, diszkrimináció áldozatai a magyar társadalomban. Az élő könyvtárban az olvasóknak lehetőségük van kikölcsönözni bármely könyvünket, hogy a személyes beszélgetések során megismerjük egymást, lebontva ezzel az előítéletek által épített falakat.

Könyveink:

alkohol- és gyógyszerfüggő
biszexuális
gyógyult anorexiás
hajléktalanságból kikerült férfi
meleg
poliamor (családok és gyermekek)
poliamor (mire érdemes odafigyelni / kapcsolatmenedzsment)

A lista folyamatosan bővül. A belépés ingyenes.

Április 28. 22:00-04:00 Szivárvány-party – a Szivárvány-hét záróbulija

LMBTQ-barát buli – ünnepeljük közösen, hogy sokfélék vagyunk!

Helyszín: Sakáltanya – Szeged, Pulz u. 23.
Belépő: éjfélig 500 Ft, éjfél után 1000 Ft

Az esemény a Szivárvány-hét része – légy Te is az!

 

Previous post

Mother Nature is shifting - Spring in Budapest

Next post

Több ezren vonultak a pride-on a homofób amerikai alelnök szülővárosában