Lifestyle

„Minden ember mögött van egy történet” – Ülj mellém

A Humen szerkesztősége úgy gondolja, hogy fontos a társadalmi érzékenyítés, úgy össztársadalmi perspektívában, mint a kisebb közösségek életében egyaránt – AllyShip rovatunknak ezért elsődleges célja közelebb hozni az LMBTQ+ közösséghez más csoportokat hónapról-hónapra. Szerencsére sokan mások is hasonló célokért dolgoznak, így igazán megtisztelő a különböző civil kezdeményezéseket bemutatni magazinunk hasábjain. Most az Ülj mellém program egyik szervezőjével, Ásmány Líviával beszélgettünk a nyitottság és elfogadás fontosságáról, a Kacinczy Élő Könyvtár és az Ülj mellém programok lényegéről.

Ha jól tudom, a Kazinczy Élő Könyvtárból nőtte ki magát ez a program, de hogyan indult a Kazinczy Élő Könyvtár?
Már öt éve nemzetközi és helyi önkéntesek segítségével valósul meg a Szimpla Kertben. A projekt célkitűzése, hogy hátrányosan megkülönböztetett társadalmi csoportok képviselőit hozza össze az érdeklődőkkel egy őszinte, tabuk nélküli beszélgetésre, melynek során az előítéletekkel szembesülő fél mesél élményeiről, úgymond „nyitott könyvként” válaszol az érdeklődők kérdéseire. Az Élő Könyvtár Könyvei olyan csoportok képviselői, amelyek etnikai, vallási hovatartozásuk, szexuális orientációjuk, egészségügyi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt előítéletekkel és diszkriminációval nap mint nap szembesülnek társadalmunkban. A módszer mottója, hogy “Ne ítélj el egy Könyvet a borítójáról”, hanem lapozgass bele, olvasd el, ismerd meg.

 

 

Miben más az Ülj Mellém?

Az Ülj Mellém egy társadalmi érzékenyítő program, amit munkahelyi csapatok számára fejlesztettünk ki a Kazinczy Élő Könyvtár tapasztalataiból építkezve. Ahányan vagyunk, annyi félék, ez pedig sokszor ijesztő és idegen is lehet. Ezért egy olyan alkalmat szeretnénk biztosítani, ahol ennek ellenére őszinte beszélgetésekre kerülhet sor a munkahelyi dolgozók között, ahol az egymás iránti figyelem és a megértés kapja a főszerepet. A hétköznapok kapkodásában a részletek vesznek el persze a legkönnyebben, így könnyen felejtjük el, hogy minden konfliktusban egy másik emberrel állunk szemben, adott életkörülményeivel, érzéseivel, tanult rutinjaival, tanult örömeivel. Ha nyakon tudjuk csípni sztereotípiáinkat, és engedjük, hogy megváltozzon az elsőre kigondolt képünk a másikról, az egy különleges élmény.

Hogy zajlik egy foglakozás?

Egy bemelegítő játékot játszunk a program elején, hogy mindenki fel tudja venni a fonalat, majd egy indító beszélgetéssel folytatjuk. Ezek után lehetőség nyílik kisebb csoportokban beszélgetni valakivel, aki nem szégyelli: valamiben más, mint a többségi társadalom. A lezárásban szó esik arról, hogy ki hogyan érezte magát és mit visz magával, majd a végén egy kötetlen közösségi vacsorával zárjuk le a délutánt. A beszélgetés elején még mindannyian nagyon különbözünk, de a végén már inkább mindenki a hasonlóságokra figyel.

Hogyan lehet az LMBTQ+ közösséget bevonni egy ilyen programba?

Jelenleg a csapatban transznemű, meleg, leszbikus érintettjeink vannak, akik a foglalkozásokon mesélnek az életükről és a mindennapos kihívásaikról. Természetesen folyamatosan bevonunk új érintetteket, így ha valaki szeretne csatlakozni hozzánk, szeretettel várjuk a bevonó tréningjeinken.

Számtalanszor hallottam LMBTQ+ emberektől, hogy hiába kerültek egy nagyon nyitott közegbe, mégis kellemetlen volt a sok kérdés. Ti is tapasztaltok ilyet, amikor Ülj mellém foglalkozást tartotok?

A foglalkozásokon van egy alapszabály, hogyha az érintett nem szeretne válaszolni egy kérdésre, akkor nem válaszol rá. Ettől függetlenül az 5 év alatt még nem tudok arról, hogy bárki visszautasított volna egy kérdést. A foglalkozásnak vannak szabályai, amiket jól kommunikálunk menet közben, a szervezők és a moderátorok mindig egy térben tartózkodnak a csapattal. Amennyiben bármi kényelmetlenség vagy feszültség alakul ki, akkor ott vagyunk, ezt jelezhetik nekünk. De ilyen sem történt még. Azt is nagyon fontos megemlíteni, hogy az érintetteket felkészítjük arra, hogy miképp kezelhetnek különböző szituációkat, hogyan érdemes különböző társadalmi kérdésekről beszélgetni, a saját tapasztalatukat, életútjukat elmesélni.

Nyomon lehet követni a program hatásait?

Ez inkább egy olyan alkalom, ahol ajtókat nyitunk ki, egy élményt adunk a résztvevőknek, ami kíváncsivá, nyitottabbá és elfogadóbbá teszi az embereket egymás iránt, olyan beszélgetéseket kezdeményez a munkatársak között a biztonságos és barátságos térben, amikre korábban nem feltétlenül volt lehetőségük. Küldünk ki kérdőívet a workshopok után és további eseményeket szervezünk, ahová visszalátogathatnak a résztvevők. Alapvetően nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk a program hatásáról.

 

 

A hétköznapok során mit tehet egy személy, hogy segítse a társadalmi érzékenységet?

Nyitottnak lenni, és tudni, hogy minden ember mögött ott van egy történet. A workshopok végén mi adunk egy linkgyűjteményt különböző szervezetekhez, és mindenki vállalhatja, hogy a saját módján segít azokban a társadalmi kérdésekben, amiket fontosnak érez. Legyen az önkéntesség, idő, energia, tudás vagy pénz, amivel az egyén segíteni tud.

Ami ennél is fontosabb, hogy amikor a mindennapokban találkozunk valakivel a villamoson vagy a munkahelyünkön, akkor kíváncsian álljunk az emberek és reakcióik elé, mivel minden ember mögött ott van egy történet, és ezt próbáljuk inkább megérteni, ahelyett hogy csípőből elutasítjuk.

Bernhardt Dániel

Ha a program felkeltette az érdeklődésedet, június 22-én 13:00 órától a Szimpla Kertben lesz a következő nyitott alkalom, ahová a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. Ez egy élőkönyvtár esemény lesz a Pride hónap keretein belül megtartva. Témája pedig nagyon izgalmasnak ígérkezik, ugyanis minden hátrányos helyzetű érintett a szerelemről fog mesélni.

Kazinczy Living Library – Történetek a szerelemről

június 22. szombat 13:00-16:00

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb