Egészség

Minden eddiginél nagyobb kutatás bizonyítja, hogy a gyógyszert szedő HIV-pozitívak nem fertőznek tovább

Minden korábbinál átfogóbb kutatást végzett a Kirby Institute, amely 2012 és 2016 között Thaiföldön, Brazíliában és Ausztráliában összesen 358 meleg párt követett nyomon. A párok egyik tagja minden esetben HIV-pozitív, míg másikuk negatív státuszú. A fő kérdés az volt, vajon megfertőződhet-e a pár negatív tagja annak ellenére, hogy HIV-pozitív párja gyógyszeres kezelés alatt áll?

A négy év alatt 17 ezer védekezés nélküli anális közösülést regisztráltak a közel 400 párnál és a kutatás lezárultakor kijelenthető, hogy egy HIV-negatív sem fertőződött meg. Az eredményeket a hét elején Párizsban tették közzé: “Vizsgálatunk alátámasztja, amit már több kisebb nemzetközi kutatás is kijelentett, miszerint a megfelelően kezelt HIV-fertőzés gátolja a vírus átadását ellentétes HIV-státuszúaknak.

Amennyiben a gyógyszert (ez legtöbb esetben a Truvada, amely Magyarországon is elérhető) a HIV-pozitív fél megfelelően, napi rendszerességgel szedi, úgy szervezetében a vírusszám elenyeszővé, kimutathatlanná válik és immunrendszere is ismét megerősödik – akár egy egészséges emberé.

Ezen eredmények is bizonyítják, hogy a gyógyszerszedés ma már nélkülözhetetlen eszköz és egyben a leghatékonyabb is a HIV-vírus elleni küzdelemben. Amennyiben minden HIV-fertőzött gyógyszeres kezelés alatt állna, a vírus egyáltalán nem fertőzne tovább.

 

Rainbow party header banner
Previous post

Kizárják az amerikai hadseregből a transzneműeket - Twitteren üzente meg Donald Trump

Next post

Videó: Énekkel nyomták el a homofób tüntetőket