Egészség

Minden, amit HIV-vel élőknek a koronavírus elleni oltásról tudni kell

Gőzerővel zajlik Magyarországon is az emberek beoltása a koronavírus elleni vakcinával. E sorok írásakor közel 3,9 millió ember kapta meg legalább első dózist. Olvasóink között is sokan vannak ilyenek – HIV-vel élők is. Részükre igyekeztünk összeszedni mindent, amit a HIV-vírus és a koronavírus elleni oltás kapcsolatáról tudni kell.

A koronavírus elleni oltás a HIV-vel élők számára is biztonságot nyújt. HIV-vel élők több vakcina, így a Pfizer és a Moderna klinikai tesztelési fázisában is részt vettek, és nincs információ arról, hogy máshogy, rosszabbul reagált volna a szervezetük. A vakcinák nem tartalmaznak élő vírust, ami esetleg veszélyt jelentene. Számos elismert nemzetközi szakértő buzdít az oltásra, így például Matthew Hodson, a brit NAM Aidsmap vezérigazgatója, aki 22 éve él HIV-vel. Úgy nyilatkozott, hogy egy pillanatig sem fog vacillálni, ha lehetősége adódik beadatni magának az első dózist.

A vakcina nem lép konfliktusba a HIV-gyógyszerrel. A világ több pontján is lábra keltek olyan rémhírek, miszerint azoknak, akik antiretrovirális kezelésben részesülnek – tehát akik gyógyszert szednek a HIV-re –, nem szabad beoltatniuk magukat. Ez egész egyszerűen nem igaz. Ugyanúgy beoltathatják magukat; amit azonban ekkor sem szabad szem elől téveszteni, hogy a HIV-gyógyszert ugyanúgy szedni kell. Ahogy máskor is.

A vakcina hatékony, de maradjunk felelősségteljesek. Fontos mérföldkő, amikor megkapjuk az első, majd a második dózist, azonban ez nem ok arra, hogy felelőtlenné váljunk. HIV-státusztól függetlenül igaz ez mindenkire. Először is, az első dózis még egyáltalán nem jelent teljes védettséget, és ugyanúgy lehetünk hordozóktk, amellyel a közvetlen környezetünk egészségét veszélyeztethetjük. Úgyhogy ahogy eddig is, úgy továbbra is mossuk rendszeresen a kezünket, ha elmegyünk otthonról, vegyünk fel maszkot, és igyekezzünk megfelelő, legalább kétméteres távolságot tartani idegenektől, ahol csak lehet.

A vakcinának lehetnek mellékhatásai, de ne ess pánikba! Az oltást követő néhány napban könnyen előfordulhat, hogy mellékhatást tapasztalunk. Ez lehet láz, izomfájdalom, levertség. Mindenki szervezete máshogyan reagál és ez teljesen normális. Ugyanez előfordul az influenza elleni oltással is. Ne ijedjünk meg, néhány napon belül el fog múlni. Ha valaki mégis súlyos, nem múló mellékhatást tapasztal, akkor feltétlenül keresse fel háziorvosát!

Egyéb fontos tudnivalók. Ha valaki túl is esett a koronavírus-fertőzésen, ugyanúgy be kell oltatnia magát. Jelenlegi tudásunk szerint a fertőzést követő, az immunrendszer által kifejlesztett védelem 3, legfeljebb 5 hónapig tart, utána ugyanúgy újra meg tudunk fertőződni, ha nem vigyázunk. Fontos, hogy az első és a második dózist is ugyanabból a típusú vakcinából kapjuk. Az anyagiak miatt pedig ne fájjon a fejünk: a COVID-19 elleni mindegyik védőoltás ingyenes.

Bár sokszor érezhetjük így, az élet valójában az elmúlt egy évben sem állt meg – így a HIV terjedése sem. A Karolina úti HIV Szűrőállomás ugyanúgy várja a tesztelni „vágyókat”. Jelen körülmények között előzetes időpontfoglalás mellett, jelige alapú előjegyzésre van lehetőség a Szűrőállomás oldalán. Az anonimitás továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kap a jelentkező. A rendelő várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat.

Várakozni kizárólag a Karolina Rendelő előtt szabad . A rendelőbe való belépés kizárólag szájmaszkban, vagy az arcot (száj- és orrnyílást együttesen) eltakaró kendőben lehetséges. A rendelő munkatársai kérik, hogy a várakozás közben mindenki tartsa a biztonságos kétméteres távolságot. Az előjegyzett időpontra mindenki érkezzen pontosan!

Emellett a Háttér Társaság HIV Segítő Szolgálata várja azok jelentkezését, akik térítésmentesen, személyes segítésen keresztül az alábbi három téma valamelyikében szeretnének támogatást kapni.

HIV-szűrésre kísérés: azok részére, akik szeretnék elvégeztetni a tesztet, de nem szeretnének arra egyedül elmenni.

Gondozásba vételre kísérés: azok részére, akik a pozitív eredmény kézhezvétele utáni gondozásba vételre nem szeretnének egyedül elmenni. Gyógyszeres terápiával a vírus határérték alatti szintre csökkenthető, így immunrendszered egészséges marad és a vírust sem tudod továbbadni!

Segítő beszélgetés(ek): azok részére, akik a pozitív eredmény kézhezvétele után felmerült kérdéseikben szeretnének segítséget kapni. Igény szerint 1-3 alkalommal, alkalmanként 90 percben történő személyes találkozón nyújtanak az önkéntesek segítséget. Fontos, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel, amennyiben a jelentkező fél igényli, az üléseket online kommunikációs csatornán is meg lehet tartani.

Az önkéntes segítők között vannak HIV-vel élők és nem HIV-vel élők, nők és férfiak, melegek és heteroszexuálisok egyaránt. További részletek a Háttér Társaság oldalán olvashatóak.

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb