HírekKultúra

Mike Shinoda – A Linkin Park alapítója márciusban Budapesten koncertezik

Mike Shinoda, az egyik legnépszerűbb alternatív rockbanda, a Linkin Park alapítója szólókarrierbe kezdett. Első lemezének turnéját, a Monster Energy Outbreaket 2019. március 12-én a Budapest Arénába is elhozza.

Bár Mike Shinoda karrierje a Linkin Parkkal kezdődött, a zenész kiapadhatatlan kreativitása túlmutat az együttesen. A Linkin Park két, eseményekkel teli évtizeddel büszkélkedhet, a műfajilag nehezen kategorizálható bandát 1996-ban három barát, Mike Shinoda, Brad Delson és Rob Bourdon alapította Xero néven. Stílusuk a rap, az alternatív rock és a metál különleges elegye, amely igazán egyedi hangzást adott nekik.

Az együttes első stúdióalbuma, a Hybrid Theory 2000-ben jelent meg, ám az igazi nagy áttörést a három évvel később piacra dobott Meteora hozta meg számukra.

A Linkin Park több mint 55 millió lemezt adott el világszerte, komoly rajongótáborral rendelkeznek, a Facebookon a legkedveltebb zenekar címet is elnyerték, valamint több mint 5,5 milliárd YouTube-megtekintést gyűjtöttek idáig. A banda történetét végigkísérte a diadal: Hybrid Theory című lemezükből csak az Egyesült Államokban több mint 10 millió példányt értékesítettek. Teltházas stadionturnék és olyan rangos díjak kötődnek a nevükhöz, mint két Grammy, öt American Music Award, tizennégy MTV Music Award, három World Music-díj, vagy legutoljára az év rock albumáért elnyert díj a hetedik, One More Light című stúdióalbumért.

Visszatérve két Grammy-díjukra: 2002-ben a Crawl című számukkal nyerték el a legjobb hard rock teljesítményt díjazó szobrocskát, míg 2006-ban a Numb a legjobb rap/ének együttműködés kategóriában diadalmaskodott.

A banda történetét nemrégiben tragikus esemény árnyékolta be: énekesük, Chester Bennington 2017 nyarán öngyilkosságot követett el, alig néhány hónappal One More Light című, hetedik stúdióalbumuk megjelenése után. Az énekes halálhíre még a legközelebbi hozzátartozóit is meglepte, főleg, hogy Chester nem lassított a tempón: 2017 júniusában még nálunk, a VOLT fesztiválon is fellépett.

Élet a Linkin Park után

Mike szeret egyszerre több vasat tartani a tűzben. A Linkin Parkos időszakban sem elégedett meg csupán egy zenei formációval. Szintén ő volt az alapítója a Fort Minor nevű együttesnek, amely mindössze három évig, 2004-től 2006-ig működött és egy albumot, a The Rising Tied-ot adta ki, amely leginkább pozitív kritikákat kapott. A Fort Minor legsikeresebb száma a Where’d You Go volt, amellyel a Billboard Hot 100-as listájának negyedik helyéig jutott.

Mike-ot, aki anyja unszolására tanult meg zongorázni, és aminek hatására a zene világa teljesen beszippantotta, barátja, Chester halála annyira mélyen érintette, hogy azóta a Linkin Parkot mellőzi. Helyette tavaly nyáron kiadta élete első szólólemezét, a Post Traumatic-ot.

Post Traumatic

Post Traumatic 2018. június 15-én jelent meg. Bár a számok többségét Mike írta és komponálta, a Linkin Park-béli kollégáit, az együttes dobosát és gitárosát is segítségéül hívta a projekt elkészítésekor. A zenész tavaly márciusban jelentette be, hogy szólóanyagon dolgozik, majd meghívta rajongóit, hogy hallgassák meg az új zenéjét és vegyenek részt a hozzá készülő videoklipben is.(A Crossing A Line című számához készített kisfilmben valóban feltűnnek a fanok is.) Mike az új dalokhoz az inspirációt a Chester iránt érzett gyászából merítette, noha a halálhír után néhány hétig egyenesen elképzelhetetlennek tartotta, hogy visszamenjen a stúdióba. Egy interjújában elárulta, attól is tartott, hogy Chester nélkül már nem lenne képes zenét szerezni.

„Amikor egy zenén dolgozom, általában az a célom, hogy a lehető legigazabban és legőszintébben írjam le azt, ami éppen a fejemben zajlik. Néha ezek igazán sötét dolgok, máskor viszont kicsit sem azok. Remélem, hamarosan eljön az idő, amikor a boldogabb dalok lesznek többségben”  – nyilatkozta a rapper.

Az album borítója is megérdemel néhány szót, ugyanis ez is Mike alkotása, így a 16 dalt tartalmazó lemez minden egyes része Shinoda kreativitásának terméke. A lemezről elismerően nyilatkoztak a kritikusok, és az albumot támogató Monster Energy Outbreak turné Magyarországra is megérkezik március 12-én.

A március 12-i, Budapest Arénában megrendezett koncertre jegyek a www.livenation.hu és a www.funcode.hu oldalakon kaphatóak.

Tegdes Péter

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb