Kultúra

Mi minden vár ránk a stockholmi ABBA Múzeumban?

Az ABBA svéd eurodiszkó-együttest 1972-ben alapította Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad. 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című számukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, és ettől kezdve éveken át uralták a különböző országok toplistáit.

Sikerük jelenleg is folytatódik, noha az együttesről szóló musical és két egész estés játékfilm után (Mamma Mia!, Mamma Mia! Sose hagyjuk abba) persze felmerül a kérdés: mivel lehet még fokozni az őrületet? A válasz: meg kell látogatni a stockholmi ABBA Múzeumot! Fanoknak kötelező, mindemellett a létesítmény egy igazi ereklyebirodalom.

 

 

1974-ben Charles Patrick, egy egykori hampshire-i informatikus ABBA-rajongóvá vált, majd rajongását tettre váltotta: megalapította az ABBA Rajongói Klubot, később pedig megvásárolta azt az épületet, amely ma már múzeumként funkcionál. A múzeumot 2006-ban hozta létre Ulf Westman és Ewa Wigenheim-Westman. A kiállítást először a stockholmi kikötő egykori főépületében rendezték be, majd 2009-ben új helyszínt kerestek neki. Az állandó kiállítás 2012. október 3-án nyílt meg, a Djurgården szigetén található Gröna Lund vidámpark közelében lévő épületben. A helyiek azt mondják, hogy magának a múzeumnak az ötlete az angliai Beatles Múzeum nyomán fogalmazódott meg az alapítókban. Az ötletet a svéd kormány később kifejezetten támogatta, hiszen ők is büszkék az ABBA-ra és sikereikre, és a múzeum nem utolsósorban az országimázst is támogatja.

Lépj be az ABBA csodálatos világába!

A múzeum igazi ékköve egy speciális telefon – hívószámának 4 számjegyét csak a tagok ismerik. Meg is lepődtem, mikor kipróbáltam: tiszta bizsergő érzés fogott el, hogy vajon tényleg beszélek-e. Nem beszélve Benny zongorájáról, amelyet ki is próbálhatunk – igaz, csak másolat, de az illúzió azért ott van!

Viszont eredetiben tekinthetjük meg az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivál díszleteit: ezek közt adták elő a későbbi világslágert, a Waterloo-t Brightonban. Szintén látható a múzeumban a Polar Stúdió, ahol az ABBA legnagyobb sikerei születtek. A korhű díszlet alapjai az egykori stúdió kellékei közül valók.

Igazi különlegesség az a helikopter, amely az Arrival lemezborítóján is szerepel, ezt ki is próbálhatjuk. A múzeum tehát interaktív: táncolj, énekelj, és élvezd a csodát, mindezek mellett pedig relikviák, tucatnyi ABBA-lemez és egy díjgyűjtemény is gondoskodik a remek élményről.

Aki szeretne többet megtudni az ABBA-tagokról, annak érdemes kipróbálnia az audiogude-ot, ahol a tagok saját történeteit és emlékeit hallgathatjuk meg elképesztő karrierjükkel kapcsolatban. Vagy vissza is utazhatunk az időben a Folkparkba, ahol Benny és Björn 1966-ban találkozott. Ennek a helynek a másolata is ki van állítva, egyszerűen lenyűgöző. És ha mindez nem lenne elég, akkor megnézhetünk egy dokumentumfilmet is az ABBA-ról, stílusosan az ABBA moziteremben.

 

 

Kristina Axén Olin svéd politikus a következőképp fogalmazott: „Stockholmiként kijelentem, hogy ez az, ami hiányzott nekünk.“ Az ABBA egykori tagjai később nyilatkozatban közölték, hogy ez egy igazi „must see attraction“. Ennél azért jóval több: egy időre te lehetsz a Dancing Queen, beléphetsz az ABBA csodálatos világába, kipróbálhatod az eredeti hangszereket, megnézheted az együttes 3D-s képregényverzióját stb. A lényeg, hogy felszabadultan és önfeledten szórakozhatsz egy jót, ami amúgy az egész országra is igaz. A svédek ugyan állítólag zárkózottak,  a diszkriminációt viszont teljesen elutasítják, így náluk biztosan szabadnak érezheted magad.

Visszatérve a múzeumhoz: az ajándékboltban lévő kütyük – pólók, kulcstartók, tollak, vagy éppen a banda utolsó lemeze (a The Visitors, amelyet 2012-ben többször is kiadtak deluxe változatban) – egy nem mindennapi együttes karrierjének tanújelei. A The Visitors volt az ABBA nyolcadik és egyben utolsó stúdióalbuma 1981-ben. Ekkor még ők sem gondolták volna, hogy csaknem 40 évvel később még mindig tart majd az ABBA-mánia.

A tagok öröksége

1982-ben az együttes tagjainak útjai elváltak. Sokan reménykedtek benne, hogy újra összejönnek majd egy búcsúlemez vagy koncert erejéig, de erre nem került sor. Igaz, sosem lehet tudni…

Benny és Björn folytatta a dalok írását: itt a Mamma Mia! és a Sakk című musicaleket említhetjük, vagy a két egész estés mozifilmet. A dalok után járó szerzői jogdíjakról már nem is beszélve.

 

 

Anni-Frid Lyngstad a ’80-as és ’90-es években három sikeres szólóalbumot is összehozott, majd környezetvédelmi aktivistaként ment nyugdíjba. Jelenleg Svájcban él.

Agnetha Fältskog szintén kiadott néhány sikeres lemezt, miután háttérbe vonult. Sajnos a 4 tagból csak Benny és Björn tartja a kapcsolatot, főleg a munkának köszönhetően.

Stockholm, világvároshoz méltóan, fejlett közlekedési hálózattal várja az idelátogató turistákat és üzletembereket. A város megközelíthető autóbusszal és vonattal is, ezek mindegyike egy helyre, Stockholm központjába, a Cityterminalenre érkezik. A központi pályaudvar közvetlen összeköttetésben van a stockholmi metróval is, így érkezés után a város bármely pontját könnyen elérhetjük. Arlandába, a reptérre pedig az Arlanda Express

A rendkívül színes és szórakoztató ABBA Múzeumot nem könnyű pár szóban leírni. Annyi talán a fentiekből is kiderül, hogy a stockholmi múzeum bizony tele van meglepetéssel: a teljes bejárásra érdemes legalább két órát rászánni – ennyi idő alatt biztosan nem fogunk unatkozni, viszont garantáltan egy életre szóló élményekkel távozunk majd.

És ha eddig nem történt meg, borítékolható, hogy a múzeumot végigjárva minket is megfertőz majd a hamisítatlan ABBA-mánia.

 

Jónap Zoltán

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb