Kultúra

Mi lesz a Netflixszel a homofób országokban?

Hazánkkal együtt tegnap 130 országban vezették be a világ körül a Netflix nevű streaming-szolgáltatást, amellyel viszonylag csekély összegért gyakorlatilag korlátlanul nézhetünk filmeket és sorozatokat. Az immár 190 országra kiterjedő hálózat vezetője azonban nem adott egyértelmű választ arra, hogy mi lesz az olyan sorozatokkal, amelyeknek LMBTQ szereplőik vannak vagy ilyen témákkal foglalkoznak.    

1401x788-oitnb_cas_002_h

A Netflix saját gyártású sorozatai között ugyanis számos olyan található, amelyek az LMBTQ közösséggel is foglalkoznak: ilyenek például a női rabokkal foglalkozó Orange Is The New Black, a politikai témájú House of Cards vagy a szuperhősös Jessica Jones.

Miután a szolgáltatás tegnap óta olyan országokban is elérhető, mint Oroszország, Dél-Korea, Nigéria, India, Törökország, Szaúd-Arábia vagy Lengyelország, kérdés lett az is, hogy pontosan hogyan járnak el ezekkel a sorozatokkal. Fentiek közül ugyanis számos helyen illegális a homoszexualitás és/vagy büntethető a transzneműség nyílt kifejezése, Oroszországban pedig a meleg témájú propaganda – azaz a homoszexualitás pozitív színben való feltüntetése – is tiltott.

Az eddigi nyilatkozatok alapján előfordulhat, hogy fenti probléma esetén jobban figyelembe veszik a közönség igényeit és érzékenységét, és esetleg kivágnak jeleneteket az adott epizódokból. Emögött azonban nyilvánvalóan anyagi érdekek állnak, amelyek bizonyos szempontból érthetőek, viszont nem feltétlenül előremutatóak.

Médiaszakértők máris felhívták a figyelmet arra, hogy a pozitív reprezentáció milyen fontos lehetne olyan LMBTQ embereknek, akik egyébként homofób környezetben/törvényi keretek között élik az életüket. Mindemellett arra is kitértek, hogy amíg a nyugati kultúrákban a sztereotípiák szatirikus megjelenítése már humorforrás, addig egy ázsiai vagy kelet-európai nézőben például ezek a szereplők tovább erősíthetik a negatív sztereotípiákat.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb