Nagyvilág

Mexikóban kiadták az első nembináris anyakönyvi kivonatot

fotó: Bill Perry / Depositphotos

 

A napokban hatalmas lépést tett a közép-amerikai ország az LMBTQ jogokat illetően, ugyanis engedélyezték, hogy egy anyakönyvi kivonatban a nemek között szerepelhessen a nembináris kategória. A Gay Times beszámolója szerint a hosszúra nyúlt jogi vitát még 2021 szeptemberében indította egy aktivista, Fausto Martínez. A joghallgató keresetét szinte azonnal elutasította az illetékes hivatal, azonban Martínez nem adta fel, és Juan Pablo Delgadóval, az Amicus jogvédő szervezet vezérigazgatójával közösen folytatta a küzdelmet. Az Amicus elsődleges célja, hogy védelmet és nyilvánosságot adjon a mexikói LMBTQ közösség tagjainak. A kooperáció sikerességét mutatja, hogy 2022 januárjában a bíróság helyt adott a keresetüknek, és február 11-én megtörtént az anyakönyvi kivonat kiadása a nembináris nem feltüntetésével.

Martínez egy Twitter üzenetben ünnepelte ezt a történelmi pillanatot: „Nekem mindig azt mondták, hogy aminek nincs neve, az nem is létezik. Mexikó azonban mostantól elismeri, hogy a nembináris emberek léteznek, és hogy lehetnek jogaink és követeléseink.”

 

 

Habár a döntés most még csak Martínezre vonatkozik, reméli, hogy a közeljövőben általános joggá válik, hogy valaki megváltoztathassa az anyakönyvi kivonatának tartalmát a saját nemének megfelelően.

Mexikó folyamatos lépéseket tesz az LMBTQ közösség jogainak kiterjesztéséért, 2019-ben a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a nemi megerősítő műtét után a transzszexuális személyeknek meg kell változtatni a nemét az anyakönyvi kivonatukban.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb