Életmód

#metoo #lmbtq

Az idén októberben elindult #metoo kampány segítségével nők millió álltak ki a nyilvánosság elé történeteikkel, bátran megmutatva, hogy 2017-ben is mindennapos a szexuális zaklatás, amit az elkövetők sokszor a világ legtermészetesebb ügyeként kezelnek. A #metoo kampány viszont nem csak erről szól.

A #metoo kampány azt is megmutatja, hogy a mai világban a gonosz győz és az áldozat veszít. Mert hagyjuk, hogy így történjen. Az áldozatok elbújnak, összeszorítják a fogukat, túlélik, aztán hallgatnak. Ezt a hallgatást törte meg ez a hashtag.

hirdetés

 

 

Érdekes kérdés, hogy mit jelenthet még a #metoo. Mit rejthet még az a kérdés, hogy mi történt velem is? Mennyi olyan dolog lehet még, amiről nem beszélünk, és azt hisszük, egyedül vagyunk vele, holott rengeteget szenvedünk miatta? És mit jelenthet mindez az LMBTQ közösségben? Mi történhet egy meleg vagy leszbikus emberrel, ami bántja, ami fájdalmat okoz neki, amit akár mindennap átél, mégsem beszél róla?

Rengeteg dolog: zaklatás, kirekesztés, meghurcolás. Szexuális zaklatással kapcsolatos történeteket vártunk tőletek, de más történeteket is elmeséltetek. Úgy döntöttünk, ezeknek is helye van a lapban. Nagyon is helye van. Mert ezek a történetek mutatják meg, hogy mi történik meg vele is, veled is, velünk is. Mi minden rossz az életünk része, és mi minden olyan téma van, amiről el kell kezdenünk beszélni. Hangosan.
Úgyhogy beszéljünk róla! Történeteiteket – akár anonim módon – továbbra is várjuk a humenmetoo kukac gmail pont com címre. Meséld el, hogy mi is elmesélhessük. Mert csak így hallja meg a világ.

Velem is megtörtént: megerőszakoltak
A párommal majdnem egy évet voltunk együtt. Én 19 voltam, ő 28. Az első néhány hónap rendkívül jól telt, sok közös program, megismertük egymás barátait és családját, órákon át szexeltünk. Azonban egy márciusi reggelen túltengtek benne a hormonok és mindenáron szexelni akart. Hiába kértem, nem bírt leállni. Próbáltam védekezni, kezemmel, lábammal, teljes testtel ellökni magamtól, de hason fekve mindez semmit nem ért. Összeszorított fogakkal tűrtem a megaláztatást. Arra, hogy pontosan mi is történt ezt követően, hogy mennyi ideig tartott, egyáltalán nem emlékszem, ahogy arra sem, hogy az aktust követően mi volt a reakcióm. Mintha az agyam tudatosan “kikapcsolt” volna erre az időszakra. Nagyon hosszú ideig nem voltam képes megbízni a melegekben, nem hittem a párkapcsolatokban. Idén júniusban, amikor kineziológusnál jártam, kiderült, hogy ez a hét évvel ezelőtti esemény alapjaiban meghatározza a jelenben is a kapcsolati rendszereimet. De ezt a problémát is sikerült feloldani.
Anonim meleg férfi

Az egész 2013 márciusában kezdődött. Úgy tűnt, találtam valakit, és az első randi egész jól ment. Én 19 éves voltam, ő 20. Másnap ismét elmentünk sétálni, de ekkor egy óvatlan pillanatban megragadta a kezemet, berángatott a bokorba és óvszer nélkül belém hatolt. Kértem, hogy hagyja abba, de csinálta tovább, mígnem rosszul lettem, nem kaptam levegőt, elsötétült minden és a földre borultam. Csak annyit hallottam, hogy a srác segítségért kiáltott. Azóta fülig érő szájjal köszön nekem, de nem viszonzom. Hisztisnek nevez. Azóta félek az anális szextől.
Anonim meleg férfi

Velem is megtörtént: zaklattak
Az egyik új kollégám felajánlotta, hogy szívesen hoz-visz kocsival, útba esik neki. Elmondta, hogy a többiek figyelmeztették, hogy velem vigyázni kell. Majd egy karácsonyi céges összejövetelen az egyik úriember nyíltan lebuzizott, az új kollégámat pedig kérdőre vonta, hogy miért cipel buzikat a munkahelyre. Biztos ő is az. Ezután mindennapos szóbeli tréfáknak lettem áldozata. Az új kollégám ráadásul nős ember, így kezdtem aggódni az alaptalan céges pletyka miatt. A munkáltatómhoz fordultam segítségért. Elmondta, hogy etikai vétség áldozata lettem és nem akarja, hogy elmenjek, de közölte, hogy hatalmas terhet tettem a vállára, mert mostantól jogilag felel az eset miatt, ha feljelentést teszek az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. Két hét múlva váratlanul elhagyta a vállalatot. Ezután durva mindennapos beszólásokat, szándékos akadályozásokat kellett elviselnem. Végül feljelentést tettem. Áthelyeztek, de még mindig itt dolgozom, és sok belső pályázat útján sem léphetek előre.
Anonim meleg férfi

Velem is megtörtént: megtámadtak
Egy vasárnap a barátnőmmel ültünk a metrón és lazán fogtuk egymás kezét. Egyszer csak azt vettem észre, hogy a szemben ülő srác élő felvételt készít rólunk. Kérdőre vontam, hogy ezt mégis hogy képzeli. Rám nézett és igazi ősagresszióval elkezdett üvöltözni, hogy “Hogy merünk mi buzulni a magyar emberek előtt?” és “Anyád tudja, hogy buzi vagy”? Egy darabig folytatódott a szóváltás, mi teljes sokkban voltunk. Nem is tudom, mit kellett volna csinálni, a metrókocsiban persze sokan voltak rajtunk kívül, de senkinek nem jutott volna eszébe segíteni. Az lett a vége, hogy engem leöntött valami epres shake-kel, én meg bemostam neki egyet. A barátnőm unszolására leszálltunk, mert félő volt, hogy csinál még valamit. A rendőrhívás nem tűnt opciónak, mert bármikor leszállhatott és elszaladhatott volna az elkövető. Most sem tudom, hogy mit kellett volna csinálni. Azóta is alig tudom ezen túltenni magam, és erős düh és tehetetlenség van bennem.
Anonim leszbikus nő

 

 

A Háttér Társaság el akarja elindítani Magyarország első okostelefonos alkalmazását, amely kifejezetten a homofób és transzfób támadások áldozatainak segít. Ehhez viszont a te segítségedre is szükség van. A szervezet továbbra is keresi az adományokat a jogsegélyszolgálat működésére, áldozatok képviseletére, partnerügyvédek megfizetésére, az applikáció fejlesztésére és hirdetésére, hogy minél több emberhez eljuttathassák az alkalmazás hírét. Ha segíteni szeretnél, keresd a Háttér Társaságot!

 

Kanicsár Ádám András

 

Previous post

Az ausztrál szenátus is igent mondott a házassági egyenlőségre

Next post

Cristiano Ronaldo saját márkás farmerében feszít