Gasztronómia

Merüljünk el az abszint mámorában!

Mindannyian különböző ízlésvilággal bírunk és különböző alkoholos italokat preferálunk – már, aki iszik alkoholt. Mindenkinek megvannak a különböző korszakai vagy éppen az aktuális kedvencei, amelyek lehetnek éppen egy adott trend italai – így lettem én is az elmúlt két évben gin & tonic fogyasztó –, vagy éppen az évszaknak megfelelő kedvencünk. 

Azt hiszem, ha megkérdeznék bárkit, hogy milyen alkoholt fogyasztott már életében, akkor az abszint nagyon kevés ember felsorolásában szerepelne; úgy gondolom, vajmi keveset tudunk erről az igazán érdekes fogyasztási móddal bíró italról. 

 Ahogy az ételek kapcsán, úgy az italok esetében is érdemes néha új vizekre evezni, kipróbálni új ízeket és nem hétköznapi párosításokat. Így jutottunk most el mi is az abszintig. 

 Nézzük, mivel is állunk szemben! 

 Ennek az igen érdekes, először óriási népszerűségnek örvendő, majd hányatott sorsú italnak pontos eredete a mai napig nem ismert. Fő összetevőjét, a fehér ürömfüvet már az ókori Egyiptomban is használták a gyógyászatban, a mai értelemben vett abszintgyártásra vonatkozó feljegyzések pedig a 18. századi Svájcból származnak. Az ital Franciaországban terjedt el a leginkább az 1700-as évek második felétől és lett népszerű a világ számos táján, így Spanyolország északi részén és az USA-ban, de még Közép- és Dél-Amerika több országában is előszeretettel fogyasztották. A századfordulón pedig már Magyarországon is elérhető volt az abszint. Szárnyalása egészen az 1900-as évekig tartott, amikor a világ számos országában betiltották. Árusítása például Írországban a mai napig tiltott, de Új-Zéland egyes részein is tiltólistára tették a 21. században. Az ital állítólagos káros hatásaiért növényi összetevőit, főleg a fehér ürömfűben található tujont tették felelőssé, melyet azonban a korabeli és mai abszint egyaránt csak kis mennyiségben tartalmaz. Meghurcolása ellenére nincs bizonyíték arra nézve, hogy valaha is veszélyesebb lett volna más szeszes italoknál. 

 Az abszint egy másik népszerű verziója a cseh absinth, ami az 1990-es években jelent meg. Ezzel egy időben vált népszerűvé a fogyasztás egy új válfaja, a „cseh módszer”, amely kockacukor meggyújtásával és így az ital édesítésével járt. 

 Ha már az ital fogyasztását említettem, akkor erre külön érdemes kitérni, hiszen az abszint egyik különlegessége éppen a fogyasztásában rejlik. Mivel az abszint tisztán nagyon magas, akár 70-80 %-os alkoholtartalommal rendelkezik, ezért fogyasztása mindenképpen hígítva javasolt, amelynek két módja ismert. 

 A hagyományos módja az ún. francia módszer, melynek során egy pohárba kb. 4 cl abszintot töltenek, amelyre ráhelyezik a speciális – lyukacsos – abszintkanalat, majd erre egy darab kockacukrot tesznek. Jéghideg vizet töltenek minél lassabban a cukron keresztül az abszintba, ezzel lehetőleg az összes cukrot lemosva a kanálról. A folyamat során az italból kibontakoznak olyan ízek is, melyeket eredetileg elnyom az ánizs. 

 Később divatba jött a jellegzetes abszintcsap, mely egy állványra szerelt tartály jeges vízzel töltve és több kis csappal felszerelve; ez tette lehetővé a víz rituális, lassú csepegtetését. 

A korábban említett cseh módszer vagy más néven bohém módszer a cseh absinthok elterjedésével vált népszerűvé. Egy kanálra szintén kockacukrot tesznek, a pohár fölé tartják, és leöntik abszinttal. Miután a cukor felszívta a szeszt, meggyújtják, és hagyják enyhén karamellizálódni. Ezután leöntik a cukrot vízzel, és elkeverik. Néhány esetben a vizes hígítást elhagyják és csak a cukrot karamellizálják az italban. 

 Hol igyunk abszintot? 

 Ahogy korábban is említettem, az abszint Magyarországon nem terjedt el igazán, így viszonylag kevés helyen találkozhatunk vele. Budapesten májusban nyitott a Dob utcában található Absinthe Tapas Bar, ahol az ország legnagyobb választékát találjuk az italból. A klasszikus francia és cseh abszinton kívül az itallapról választható spanyol, svájci és svéd abszint is. A bárban több olyan tétel is fellelhető, amelyeket a hazai boltok polcain biztosan nem fogunk látni, ugyanis kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. Ráadásul azt hiszem, talán ez az egyetlen hely az országban, amely nemcsak a választékában kiemelkedő, de itt a francia módszer szerinti abszintcsapos fogyasztást is kipróbálhatjuk. 

Az Absinthe Tapas Bar természetesen nemcsak abszinttal vár minket: a legnépszerűbb alkoholos italok, kávék, limonádék, sörök és borok ugyanúgy megtalálhatók az itallapon. Az italok mellett – ahogy a bár nevében is szerepel – hasunkat is kényeztethetjük a különböző falatkákkal. Mivel a bár Budapest történelmi zsidó negyedében helyezkedik el, így az étlapról sem hiányozhatnak a zsidó konyha ételei, de ugyanígy megtaláljuk a magyaros és nemzetközi konyha legismertebb fogásait is. 

Az Absinthe Tapas Bar tökéletes helyszíne lehet egy hétköznapi vagy hétvégi baráti találkozónak, és különleges ital- és ételválasztékának köszönhetően újdonságok és egyedi ízek kipróbálására is remek. Szerdától szombatig esténként élőzene emeli a hely hangulatát, októbertől pedig téliesített terasz vár minket, így a hidegebb hónapokban sem leszünk a négy fal közé kényszerítve. De ha randipartnereteknek szeretnétek előrukkolni egy igazán különleges találkozóhellyel, akkor erre is jó választás az Absinthe Tapas Bar. Az abszint mámorában pedig ki tudja, hogyan folytatódik majd az estétek. 

Absinthe Tapas Bar

1074 Budapest, Dob utca 33.

Vasárnap-kedd 12:00-01:00

Szerda-szombat: 12:00-02:00

Üzletvezető: Keczán Ádám

Facebook: https://www.facebook.com/AbsintheTapasBar

Fotó: Sin Olivér

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb