GasztronómiaKultúra

Merülj el a sorok között!

A Humen hasábjain hagyománnyá vált az elmúlt években, hogy a december-januári számunkban ünnepi könyvajánlóval készülünk nektek. A könyv az egyik legszemélyesebb és legtartalmasabb ajándék lehet, ha jól választunk, ha figyelünk az ajándékozott személy ízlésére, és arra, hogy mi érdekli éppen. Legyen szó romantikus regényről, önéletrajzi bestsellerről vagy izgalmas szakácskönyvekről, mi igyekszünk nektek ötletet adni, hogy mivel lepjétek meg szeretteiteket – és hogy miket érdemes felírnotok a kívánságlistátokra.      

Nőies pályák

Elsőként két lenyűgöző erejű könyvet szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, amelyekből nagyon sokat tanulhatunk, és inspirálódhatunk általuk. Habár a női szerzők és a témák miatt a fiúk közül sokan biztosan csak az anyukájuk/legjobbbarátnőjük/lánytestvérük kezében tudják elképzelni ezeket a köteteket, az USA egyik legjelentősebb first ladyje talán van olyan izgalmas személyiség, hogy a férfi olvasókat is megmozgassa.

Bizony, kitaláltátok: az első könyv Michelle Obama Így lettem című memoárja, amelyben gyerekkorától a Princeton-i Egyetemen töltött évein keresztül egészen férje elnökségéig meséli el életét. Az Így lettem hol szerény iowai konyhákba, hol a Buckingham-palota báltermeibe kalauzol minket. Megtapasztaljuk a mérhetetlen szomorúság, az elképesztő szívósság és bámulatos kitartás pillanatait is. Egészen közelről láthatjuk, mi zajlik e páratlan, úttörő történelmi személyiség lelkében, miközben azért küzd, hogy hitelesen éljen, hogy saját erejét és hangját magasabb eszmék szolgálatába állítsa. Őszintén és bátran megosztott történetei arra ösztönöznek, hogy feltegyük magunknak is a kérdést: kik vagyunk és kivé akarunk válni.   

Hasonló lélektani mélységekbe merülhetünk a valódi kilétét eddig sikeresen titkoló olasz írónő, Elena Ferrante varázslatos könyvei által. A Nápolyi regények első kötete, amely a Briliáns barátnőm címet viseli, két barátnő gyermek- és kamaszkorát dolgozza fel az 1950-es évek Itáliájában. Lila és Elena nem is különbözhetnének jobban egymástól: Lila fiús, robbanékony,erőszakos, parancsolásra született; Elena lágy, odaadó, szorgalmas, figyelmesés önfeláldozó. Ferrante kitűnő stílusban tárja elénk e két nő aprólékos portréját – történetük egyben egy nemzet története és a barátság természetéről szóló meditáció is.

Ízletes csemegék

Ha karácsony,akkor sütés-főzés. Ha pedig sütés-főzés, akkor miért ne választhatnánk idén rendhagyó recepteket, amikkel lenyűgözhetjük a családunkat, a kedvesünket vagy a barátainkat? Legyen szó nagyszabású, többfogásos vacsoráról, vagy egy falatkákkal kiegészített baráti borozásról, biztosak vagyunk benne, hogy az alábbi két receptgyűjteményben bármit megtaláltok, amire csak vágytok.

Lakatos Márk úgy döntött, hogy a divat világa után a gasztronómia berkeiben is kipróbálja magát. Azonban természetesen nem tudta meghazudtolni szakmai gyökereit, és stylistként egy igazán „divatos” szakácskönyvet állított össze kedvelt receptjeiből. Az Édeseim fejezetben a legcsábítóbb édességeket veszi sorra, míg a Drágáimban exkluzív fogásokkal készül, amelyek tökéletesen illenek az ünnepi alkalmakhoz. A Műhelytitkok részben a legbizalmasabb trükkjeibe avat be bennünket, a Stílusikonok fejezetben pedig egy-egy olyan fogást készít el, amelyeket a divatszakma és a kultúrtörténet legjei inspiráltak. A Mozimániában kultikus filmek, illetve filmsztárok által ihletett receptek kerülnek sorra, és végül a Party time oldalain a baráti összejövetelekre leginkább ajánlott receptjeit osztja meg velünk.

Steiner Kristófnak nem ez a mostani az első receptkönyve, de a Kristóf titkos receptjei igazán különlegesre sikerült: az 54 vadonatúj vegetáriánus fogáson kívül a könyv második felében 54 olyan klasszikus receptet találhattok (ezeket angol nyelven), amelyeket Kristóftól a legtöbbször kértek el világkörüli utazásai során. A szerző maga így foglalta össze könyve tartalmát: „kozmopolita, kreatív főzés, kulináris-kulturális élmények, gasztro-zarándoklat a sületlenek Nyers-országába, a nagyvilág nemzeteinek karácsonyikaja-kincsestárába és természetes(en) Koktél-királyságba”. Ha valamilyen okból húsmentes karácsonyra vágytok, vagy csak szeretnétek néhány ilyen fogást is beépíteni a menübe, meleg szívvel ajánljuk Kristóf kötetét.

Forróság a mínuszban

Végül hadd ajánljunk nektek két igazi vérpezsdítő regényt, amikkel bekuckózhattok a kanapéra egy bögre forró teával vagy egy pohár finom borral – ajánljuk, hogy a totális hygge érdekében gyújtsatok meg egy gyertyát is (és ha szerencsétek van, mindeközben odakint csendesen hull a hó – kész is a Hallmark-képeslap).

Becca Priort márnem kell bemutatnunk a Humen olvasóinak. A romantikus-erotikus hangvételű, meleg témájú regényeiről ismert írónőnek a Festetttestek 2. immár a nyolcadik önálló kötete. A Festett testek első részéhez hasonlóan a művészet ebben a kötetben is hangsúlyos szerepet kap, viszont két új fiú, Russell és Ink történetével ismerkedhetünk meg. Russ már jó ideje rajong a híres művészért, Inkért, mire az észreveszi a félénk fiút – ám utóbbi arra is egyhamar rájön, hogy domináns hajlamait nem tudná megélni Russell mellett, aki még nem kész egy ilyen kapcsolatra. A sors úgy hozza, hogy egy fedél alá kerülnek – bár számukra látszólag nincs közös jövő, mindketten tudják, hogy nehezen fognak ellenállni a kölcsönös vonzalomnak. Vajon megtalálják-e a megoldást, sikerül-e áthidalniuk a köztük tátongó szakadékot?

Egy igazán szívszorító sztoriban merülhetünk el Sam Wilberry Rush című regényében, amely különösen fontos és kemény témát dolgoz fel, nevezetesen, hogy vajon a drogfüggőségből való kilábalásban segíthet-e egy párkapcsolat, vagy hogy egyáltalán létezhet-e egészséges párkapcsolat úgy, ha az egyik fél súlyosan függő. Alex és Ábel élete egy véletlen találkozásnak köszönhetően fonódik össze – két fiú, akik küzdenek önmagukkal, a belső démonaikkal és a társadalom ítélkező szörnyeivel… Vajon Ábel megmenti Alexet? És vajon mi jelenti Alex számára a szerelmet? Ábel vagy a heroin? A szerelmes fiúk sorsáért az utolsó pillanatig izgulhatunk.

Sammel készített interjúnk már online is olvasható:

„Annyi mindent meg akarunk magyarázni a mai világban. A szeretetet ne akarjuk.”

Szij Barbara

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb