Hírek

Mentális rendellenességgé nyilvánították a homoszexualitást egy délkelet-ázsiai országban

A február másodikán, múlt pénteken kiadott közlemény értelmében az Egészségügyi Minisztérium mentális rendellenességgé nyilvánította Indonéziában a homoszexualitást. A közlemény kitér rá, hogy a döntést két korábbi jelentés alapján hozták meg.

Ezek egyike az Indonéz Pszichiátriai Társaság 2016-os tanulmánya, a másik az Egészégügyi Minisztérium saját munkája, amelyet több más állami szerv – például a Vallásügyi Minisztérium – bevonásával készítettek.

Meleg fiatalember nyilvános pálcázása az indonéz Aceh tartományban

A bejelentés azért is ad aggodalomra okot – a tényen túl, hogy a 250 millió lakosú országban a meleg, leszbikus és biszexuális közösséget hivatalosan is betegnek bélyegzik meg -, mert az indonéz törvényhozás a napokban tervez szavazni a büntetö törvénykönyv módosításáról. A módosítások között szerepel a homoszexualitás büntethetővé tétele is, amelynek megszavazása mellett így, hogy minisztériumi direktíva szerint betegségnek számít, még több érv szól majd.

Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben törölte a homoszexualitást a mentális zavarok listájáról.

Jelenleg Indonézia egy államában, az iszlám jog, a saría által irányított Aceh tartományban büntetik az azonos neműekhez vonzódóakat. Innen az elmúlt évekből számos alkalommal jelentettek állami szintű homo- és transzfób megtorlásokat.

 

Previous post

„Amikor felteszem a parókát és belebújok a tűsarkúmba, úgy érzem, enyém a világ”

Next post

Sportolók, akik az LMBTQ-közösséget is képviselik az idei téli olimpiai játékokon