Utazás

Menorca – a nyugalom oázisa

A tavalyi évben a Baleár-szigetek két legismertebb tagját – Mallorcát és Ibizát – mutattuk be nektek, de most szeretnénk egy olyan tájra is elkalauzolni benneteket, amiről ugyan kevesen hallottak eddig, pedig igazán említésre méltó.

Menorca a szigetcsoport tagjai közül Mallorca után a második legnagyobb, és csak ezután követi őt Ibiza. A sziget különlegessége, hogy területének közel 75 százaléka az UNESCO védelme alatt áll, amit az egyedülálló növény- és állatvilágának köszönhet. Két „testvérével” ellentétben ide nem a vibráló éjszakai élet, az óriás szállodasorok, hanem az érintetlen és lenyűgöző természeti szépségek miatt látogatnak az emberek. Amellett, hogy 25 orchideafaj változatos virágaiban gyönyörködhetünk, Menorca egy madármegfigyelők paradicsoma is: a S’Albufera des Grau nevű nemzeti parkban számos különleges fajjal találkozhatunk. Érdekesség még, hogy a helyi gazdálkodók csak tradicionális módszerekkel művelik a földjüket, ezzel is erősítve az ember és a természet harmonikus kapcsolatát.

Menorcát az évszázadok folyamán számos nagyhatalom uralta, ezek alakították kultúráját. A 18. század elején brit befolyás alá került, amelynek következményeként mind a mai napig készítenek gint a szigeten. A britek egyik kedvenc alkoholja azonban persze keveredett a helyi ízléssel, és emiatt nem magában, hanem limonádéval keverve isszák, amit pomadának neveznek. A britek után érkező franciáknak köszönhetően itt találták fel a majonézt, ami a sziget fővárosáról, Mahónról kapta a nevét. Mivel nem volt tejszínjük, egy helyi szakács tojásból és olajból kevert hasonló szószt az ételekhez. A többi pedig már történelem.

A különböző európai birodalmak azonban nemcsak a gasztronómia, hanem az építészet terén is nyomot hagytak a szigeten. Egy délután erejéig érdemes elveszni a mahóni kikötő védelmére 1708-ban épült Fort Marlborough ágas-bogas labirintusában. Ha ennél ősibb emlékekre vágyunk, akkor a Naveta des Tudons névre hallgató, i. e. 1000 körül épített sírkamra-együttest nézzük meg, amely csak egy a sziget számos őskori emlékei közül.

A főváros mellett mindenképpen meg kell látogatni a Menorca nyugati csücskében fekvő Ciutadellát is. Az óváros rózsaszínű homokkőből épült palotái között futó utcácskák romantikus sétára csábítanak. Nem hiába kapta a város a „Vella i Bella” (régi és gyönyörű) becenevet. A Ciutadellába vezető főúton egy hatalmas lószobor fogad minket, ami a június végén megtartott Festes de Sant Joan, azaz a Szent János születése alkalmából rendezett ünnepségre utal. Ilyenkor két napig fesztiváli hangulat uralkodik, ilyenkor felvonulnak a helyi lótenyésztők, és békés lovagi tornákon mérik össze erejüket.

A város főtere, a Plaça d’es Born, ami az arabok uralma idején parádék helyszínéül szolgált, és később sem veszített jelentőségéből. Az elegáns Palau de Torresaura és Palau Salort mellett természetesen itt található a városháza és a városi színház is. A tér közepén pedig a 16. századi török megszállás emlékére készített obeliszk áll.

Ha egy csodás földközi-tengeri szigetet választunk nyaralásunk helyszínéül, természetesen nem maradhat ki a strandolás sem a programok közül. A fehérhomokos partokkal rendelkező, Mahóntól nem messze fekvő Punta Prima ideális helyszín a fürdőzéshez, viszont érdemes vigyázni az erősebb áramlatokkal. A Ciutadellához közelebb eső Cala Galdana a helyi strandok királynője: a fenyvesekkel körülvett öbölben a vízi sportok szerelmesei is kipróbálhatják magukat. Ha a természet közelségére és végtelen nyugalomra vágyunk, akkor pedig a Cala Turquetát ajánljuk.

Budapestről legegyszerűbben barcelonai vagy madridi átszállással tudunk eljutni Menorcára, de érdemes londoni átszállással is megnézni a repülőjegy-árakat. Ahogy már említettük, a szigetre nem jellemzőek a más spanyol üdülővárosokban tipikus szállodasorok, inkább kisebb, otthonosabb hoteleket találunk itt. Akár családosan, akár a párunkkal vagy a barátainkkal érkezünk a szigetre, biztosan megleljük a legideálisabb szálláslehetőséget.

Szerző: SzB

hirdetés

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post

Törvényessé vált az azonos neműek házassága a világ legkisebb államában

Next post

"Harry herceg mentett meg a homofób támadóktól" - egy brit katona története