Lifestyle

Mennyit változott az idők során a coming out? – Interjú Takács Máriával és Waliduda Dániellel

Az idei LMBT Történeti Hónap apropóján készített a 168óra.hu közös interjút az előbújásról Takács Mária dokumentumfilm-rendezővel és Waliduda Dániel politológussal.

 

fotó: Merész Márton / 168ora.hu

 

Takács Mária rendező készítette az Eltitkolt évek és a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című filmeket, Dániel pedig több mint hét éve a magazinunk munkatársa.

“Amikor egy férfi elárulja a családjának, hogy meleg, vagy egy nő azt, hogy leszbikus, csak a legritkább esetben játszódnak le úgy az események, mint a romantikus filmekben. A felszabadító élményt adó egymásra borulás helyett inkább a döbbenet, a kétségbeesés, az önvád lesz úrrá a szereplőkön. A coming out (előbújás, felvállalás), vagyis amikor egy ember a többségitől eltérő szexuális irányultságának tényét megosztja a közvetlen környezetével (szüleivel, barátaival, kollégáival), manapság sokkal gyakrabban fordul elő, mint akár 20-30 évvel ezelőtt. Valóban elfogadottabbá vált-e mára az előbújás?”

Többek között erre a kérdésre keresik közösen a választ, de az interjúban az előbújás mellett számos fontos téma szóba kerül, mint például hogy homofób-e itthon a politikai közbeszéd, vagy hogy ez hogyan hat a melegek és leszbikusok politikai preferenciájára.

A mély és személyes interjút kiemelten ajánljuk figyelmetekbe, teljes terjedelmében a 168óra.hu honlapján olvasható.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb