Kultúra

Menni vagy nem menni? – Júliusi mozis körkép

Amikor március elején a Bloodshot premier előtti vetítésén ültem, még nem sejtettem, hogy három hónapig nem fogok mást látni moziban; a járványveszély kihirdetésekor egy kollégám viccesen meg is jegyezte, hogy az utolsó közös mozizásunk örök emlék marad. Később sírva röhögtünk azon, hogy – egyéb jelölt hiányában – a film jó eséllyel indul majd az Oscaron is, de az illetékesek is átérezték ennek veszélyét és eltolták a díjátadó időpontját, valamint megnyitották a lehetőséget a nem moziban bemutatott filmek előtt is.

Otthonmaradóknak streaming

Nem csoda, hogy az elmúlt időszakban a streaming-szolgáltatók kínálata mellett a mozik és a forgalmazók új megoldásokkal jelentek meg, illetve jelentősen felértékelődtek a már meglévők (hiszen nem mindegyiket a járvány szülte). A mozik újbóli megnyitását követően ezek a lehetőségek az előzetes tervek szerint továbbra is megmaradnak (néhány film párhuzamosan lesz elérhető online és a mozikban is), de természetesen az aktuális helyzet és a nézőszámok fognak majd dönteni.

A Budapesti Távmozi az otthoni filmnézés és a hagyományos mozi házasságából született, hiszen egy konkrét mozi konkrét előadására tudunk jegyet vásárolni fix kezdési időponttal. Ez azt jelenti, hogy a saját megjelenítőeszközünk elé bekuckózva várhatjuk a filmet és nincs szüneteltetés, előre-hátra belenézegetés, vagy mászkálás (vagyis az van, hiszen otthon azt csinálunk, amit akarunk, csak éppen lemaradunk egy csomó mindenről). A moziélményt fokozza, hogy az előadás előtt lehetőségünk van a váróban beszédbe elegyedni a többi nézővel és a mozi személyzetével, ezt az első adandó alkalommal ki is próbáltam. A tavaszi tematikus filmes eseményeket szintén ezen a platformon tudtam elérni, az Észt Hét filmjei közül többet is megnéztem így, ráadásul a vetítés utáni kérdezz-felelek sem maradt el a „meghívott” alkotókkal. A Távmozi júliusban is itt lesz velünk, hetente hat alkalommal (hétfő szünnap) napi egy filmet tudunk így megnézni.

A Cinego a hazai művészmozik korábban vetített filmjeit gyűjtötte össze online az elérhető legjobb kép- és hangminőségben, a legjobb szinkronnal és/vagy felirattal. Ha csak egy filmet szeretnénk megnézni, akkor azt kikölcsönözhetjük és 30 napig annyiszor nézzük meg, ahányszor csak akarjuk. Ha egy filmet szeretnénk teljesen a magunkénak tudni, akkor valamivel drágábban le is tölthetjük azt. Ha több film érdekel minket, választhatjuk a havi vagy éves előfizetést is (a hezitálóknak érdemes odafigyelni arra, hogy egy órán belül csak három filmet tudnak elkezdeni nézni). Az ár több mint baráti, az előzeteseket (itt letesztelhetjük a rendelkezésünkre álló technikát is) ingyen tudjuk megnézni. A különböző licenszperiódusok miatt egyes filmek egy ideig csak kölcsönözhető formában érhetőek el. A filmek külföldről csak korlátozottan elérhetőek (ezeket külön jelzik), a nyilvános vetítéstől, ha lehet, tartózkodjunk (mindenképpen írjuk, ha ilyet tervezünk). Június végén 190 film volt elérhető, a működtetők hangsúlyozták, hogy az oldal létrejöttének nincs köze a járványhoz, így továbbra is hétről-hétre bővülő kínálattal – többek között minőségi LMBTQ alkotásokkal – várják a művészfilmek rajongóit.

Népszerűek a forgalmazók (Cinetel, Magyarhangya, Cirko, ADS, Mozinet, Vertigo) online videotékái is, ahol a kiválasztott (nem csak moziban vetített!) filmet egy fél mozijegy áráért a fizetést követő 24 órán belül nézhetünk meg a Vimeón. Ezalatt bármikor leállíthatjuk, visszatekerhetjük, újraindíthatjuk (mennyi kifejezés maradt meg a VHS korszakból!). Akiknél (pl. Big Bang) ilyet nem találunk, ott elsősorban a különböző szolgáltatók VOD hálózatán kell keresgélnünk. A választék több, mint kielégítő, de a premiereket elsősorban a mozikban kell keresnünk. És ha már megemlítettem a forgalmazókat, a Vertigo filmjeit július 22. és 29. között a Puskin moziban is megnézhetjük a filmhéten, ahol lesznek premier előtti vetítések is. A Cirko Szánsájn fesztiválja sem marad el, július 2. és 29. között hűsítő italokkal és 80 filmmel várnak minket.

 

 

Tetőmozik, teraszmozik, kertmozik

A Budapest Rooftop Cinema nem új dolog, a nyolcadik évadot kezdik idén. Új helyszínként a Mammut 2 tíz éve nem használt tetőteraszát alakították ki. A Mammuttető vasárnap-hétfő-kedd-szerda délután 5 órakor nyit, a filmeket sötétedés után kezdik vetíteni. Vannak köztük régebbiek és újabbak is (A nagy Gatsby, Szárnyas fejvadász, Az Argó-akció, Zombieland, Vanília égbolt stb.), sőt, premier előtti is (Yao utazása). Egészen különleges moziélményt ígér az Élősködők fekete-fehérben. A helyszínen bőséges az étel-ital választék, a fázósabbak takarót is tudnak kérni.

A szintén általuk üzemeltetett WestEnd Drive-In Cinema júniusban indult olyan klasszikusokkal, mint A nagy Lebowski, az Amerikai szépség vagy a Pomádé. Az este fél 8-as kapunyitást követően sötétedés után kezdődik a vetítés, ha nincs autód, az sem baj, itt még bérlésre is van lehetőség. A filmekhez különböző előadások és beszélgetések kapcsolódnak. A veszélyhelyzet megszűnésével a gyalogosan érkezők immáron otthonról hozott (!) vagy a helyszínen előre felállított székekből is élvezhetik a vetítést

Tavaly júniusban a Kultik mozihálózat megnyitotta első teraszmoziját a Corvin Plaza tetején. A Kultik Terasz 160 (járványhelyzetben 54) férőhellyel, kültéri vászonnal, Christie vetítőgéppel és minőségi hangzással vár minket, a kertmozis hangulatot babzsákfotelek, rendezői székek és napágyak teremtik meg. Törzskártya kiváltása esetén olcsóbban tudjuk megvenni a jegyet, melynek ára egyébként attól függ, hogy premier- vagy koncertfilmre ülünk be, esetleg egy régebbit néznénk újra vagy pótolnánk. A filmek naponta változnak és este 9-kor kezdődnek, jelenleg a járvány által rendkívül rövidre szabott tavasz kínálata van terítéken. A terem bérelhető, a céges fejtágítás és csapatépítés mellett a születésnapunkat is megtarthatjuk itt, vagy megnézhetjük az esküvői videónkat, hátha kimaradt pár jelenet. Igénybe vehetjük a büfé szolgáltatásait is, de ha fel akarunk vágni egy füstölt nyelves aszpikos imbisszel, külsős cateringes cég bevonásával ez is megoldható.

A Lupa Drive-In Autósmozi júniusban nyílt, 100 autónak van hely, a vászon 60 négyzetméteres, a hang a rádión keresztül szólal meg. Régi-új filmeket (Blöff, Forrest Gump, Másnaposok, Volt egyszer egy Hollywood) vetítenek, egyelőre napi egyet este háromnegyed 9-től, de tervben van egy ezt követő vetítés is. Jegyet online és a helyszínen is lehet venni és büfé is van.

A III. kerületi Budapest Garden (volt Görzenál) kismillió szabadidős programot kínál, a strandröplabda-pálya homokja esténként ingyenes kertmozivá változik, 9 órától olyan filmeket (magyar szinkronnal, felirat nélkül) lehet itt megnézni, mint a Forrest Gump, a Bridget Jones vagy a Blöff. Helyfoglalás érkezési sorrendben, érdemes tehát sietni és a pulcsi se maradjon otthon. Fogyasztásra prémium sörök, street food, üdítők, rágcsálnivalók és nachos állnak rendelkezésre. De ez csak egy a sok közül, a korlátozások feloldásával rengeteg filmklub és egyéb, nem otthoni filmnézési lehetőség közül választhatunk.

Józsefváros szívében, a helyi önkormányzattal együttműködve július 3-tól, péntekenként látogatható a Teleki téri kertmozi.  De július 4-től üzelem a Hunyadi téri kertmozi is, a hangulatos terézvárosi zöld téren szombatonként heti rendszerességgel vetítenek igényes art filmeket.

 

 

Gyerünk a moziba be!

Ami a beltéri mozizást illeti, júliusra már mindenki kinyit, a már elérhető moziműsor és a forgalmazóktól kapott megjelenési dátumok alapján ebben a hónapban leginkább a megszokottnál rövidebb ideig vetített év eleji filmek és a kieső időszak elmaradt premierjei kerülnek pótlásra a legkülönfélébb műfajokban, így a várva-várt hollywoodi filmek bemutatójáig sem fogunk unatkozni. A Cinema City mozijaiban a magyar és európai filmek mellett visszatérnek azok a hollywoodi alkotások is, melyek márciusban csak rövid ideig voltak műsoron. A biztonságos mozizás érdekében a jegyrendszer minden tranzakció után automatikusan kihagy egy helyet, a munkatársakon maszk lesz, a közösségi terek rendszeres takarításának és fertőtlenítésének is nagy figyelmet szentelnek, valamint kézfertőtlenítőt helyeznek ki a mozik területére. A megszokottól eltérően az Aréna VIP-ban nem lesz önkiszolgálás, a mozi munkatársai szednek a vendégeknek a felszolgált ételekből.

Így állt tehát a helyzet jelen cikk megírásakor. Természetesen még bármi változhat, érdemes ezért figyelemmel kísérni a napi eseményeket és a mozik honlapját (műsor, jegyvásárlás és árak, fogyasztás, házirend stb.).

Hujber Ádám

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb